24 червня за традицією народжуються переважно історики та художники

П'ятниця, 24 червня 2011, 07:05
Канада: День Квебеку Латвія, Естонія: Янів день Литва: Іванів день Перу, Болівія, Еквадор: День індіанців Фінляндія: День фінського прапору Шотландія: День незалежності Еквадор: День Симона Болівара-Визволителя Католицька церква: Різдво святого Івана Хрестителя.
24 червня за традицією народжуються переважно  історики та художники

Покровительство Івана Хрестителя:

Зцілення від головного болю. Влаштування долі дітей. Благословення врожаю та всіх, хто працює на землі. Освячення пасіки.

З 1673 року срібна скринька з кісткою правої руки Івана Хрестителя зберігається в каплиці бережанського замку (Бережани, Тернопільська область). Згідно легенді, туди вони потрапили з Антіохії (нині місто Антакіе в Туреччині), куди їх свого часу доставив апостол Лука.

Також в цей день...

У  1099  році —  засновано Орден святого Іоанна Єрусалимського, один із найстаріших християнських орденів, що зберігся до сьогодні.

1497 — перша задокументована згадка про відвідання європейцем Північної Америки: дослідник Джон Кабо (італієць за походженням Джованні Кабото) висадився на території, відомій сьогодні як Ньюфаундленд, і проголосив її власністю англійського короля Генріха VII.

1509 — відбулася коронація короля Англії Генріха VIII, майбутнього засновника англіканської церкви.

1717 — у день Святого Іоанна представники англійських масонських лож зібралися в пивній «Гусак і рожен» і заснували Велику ложу Англії — об'єднання всіх лож. Масонство оформилось як організований рух. А починалося все з будівництва собору Святого Петра в Лондоні під керівництвом знаменитого архітектора Крістофера Рена.

1793 — Французький Конвент прийняв першу республіканську конституцію, котра проголошувала верховенство влади народу.

1812 — армія Наполеона, найбільша військова сила Європи, що налічувала до 600 тисяч вояків, перетнула річку Німан і вторглась на територію Росії.

1894 — на конгресі в Парижі, скликаному за ініціативою барона П'єра де Кубертена, прийнято рішення про утворення Міжнародного Олімпійського комітету і проведення раз на чотири роки Олімпійських ігор.

1901 — у Парижі в галереї но вулиці Лафітт відкрилась перша виставка Пабло Пікассо. 75 картин 19-річного іспанського художника, маловідомого за межами Барселони, нічим не виказували талант генія, котрий залишить по собі спадщину в 50 тисяч робіт і буде визнаний як домінантна фігура в мистецтві 20-го століття.

1917 — у Києві на вщерть заповненій Софіївській площі Володимир Винниченко зачитав текст І Універсалу Центральної Ради, прийнятий напередодні.

1934 — столиця радянської України перенесена з Харкова до Києва

1947 — вперше офіційно повідомили про НЛО.

1948 — за наказом Сталіна СРСР почав блокаду Західного сектору Берліна, в котрому проживало більше 2,5 мільйонів людей. Місто було повністю ізольоване від навколишнього світу. Країни Заходу літаками довозили до міста продовольство. Блокада була знята 23 травня 1949 року.
1973 — з посади президента Ірландії пішов найстаріший державний діяч світу 90-річний Імон де Валера, одна з найколоритніших політичних фігур 20-го століття, не в останню чергу завдяки значним зусиллям котрого Ірландія добилась незалежності від Великої Британії.

1982 — Жан-Лу Крітьєн став першим французьким космонавтом: він полетів у космос на радянському «Союзі-Т6».


Про знаменитих світу цього...

  У  1542  році з'явився на світ Святий Іван від Хреста (також відомий як Св. Хуан де ла Крус і Св. Іван Хрещений), католицький святий, письменник і поет-містик. Реформатор ордену кармелітів.

1616 –  Фердинанд Боль, голландський художник, гравер і рисувальник, учень Рембрандта.

1838 — Ян Матейко, польський художник, майстер визначних живописних полотен на історико-патріотичні сюжети.

1900 —  Рафал Лемкін,  польський юрист єврейського походження,  відомий дослідженнями з історії трагедій вірменів і євреїв та запровадженням уперше слова геноцид як правового поняття.

1914 — Мирослав Іван Любачівський, верховний архієпископ Львівський, глава Української Греко-Католицької Церкви (1984—2000 рр).

1930 — Володимир Замлинський, український історик, джерелознавець, архівіст.

1930 —  Клод Шаброль, французький кінорежисер, сценарист, актор, продюсер.

1932  —  Орест Мацюк, український історик, архівіст і знавець філіграней — водяних знаків на папері, історик паперу, краєзнавець.

1932 —  Девід Мактаггарт, засновник організації «Грінпіс».

1938 —  Марта  Богаче́вська-Хом'я́к, історик, громадська діячка. Член Наукового Товариства ім. Шевченка, віце-президент Союзу українок Америки.

1987 —  Ліонель Мессі, аргентинський футболіст. Володар «Золотого м'яча» 2009 та 2010 років, кращий футболіст року за версією ФІФА 2009 року.
 
Не цокаючись...

 У  1891 році  помер  Едмон де ла Фонтен, юрист, етнограф, драматург, національний поет Люксембургу.

1935 –  Карлос Гардель, видатний аргентинський та уругвайський виконавець танго, співак, композитор, актор. Міжнародний день танго відзначається в день народження Гарделя - 11 грудня.

2002 -  Роман Рахманний (справжнє прізвище Олійник), видавець, редактор періодики в Україні та діаспорі. Учасник похідних груп на Південь України. Автор книг: «УПА в Західній Європі» (1948), «Кров і чорнило» (1960), «На 50-й паралелі» (1969).

2010 - Ярослав Ісаєвич, український історик, громадський діяч, академік НАН України, президент Міжнародної асоціації україністів.


 

comments powered by HyperComments