Реалізуємо право на відпочинок. Сьогодні – День Конституції України

Вівторок, 28 червня 2011, 08:33
15 років тому, 28 червня 1996 року, Верховна Рада Україна ухвалила нову Конституцію України – першу Конституцію незалежної української держави.
день контитуціїх

Сьогодні випити повинні абсолютно всі:  сьогодні наша батьківщина святкує народження однієї зі своїх найбільших переваг. Адже, погодьтеся, ця тоненька книжечка, яку змушують вчити на уроках права в школі, досить багато значить, якщо не у вашому житті, то в житті України як незалежної держави точно.

Також в цей день...

 У 1569 році було  підписано Люблінську унію Польського Королівства і Великого Князівства Литовського. Київщина, Волинь, Брацлавщина та Підляшшя були інкорпоровані до Корони Польської.

1644 – актор бродячої трупи Жан Батист Поклен вперше вийшов на сцену під псевдонімом Мольєр. Син королівського шпалерника, він отримав юридичну освіту, але став актором. Своє нове ім'я він прославив пізніше як автор стали класичними п'єс.

1651 – початок битви під Берестечком між українськими козаками Богдана Хмельницького і польською армією короля Яна Казимира.

1820 – доведено, що помідори їстівні. До цього вони однозначно вважалися отруйними. Так, у книзі «Повний посібник із садівництва», виданої в Данії в 1774 році, повідомлялося, що «плоди їх украй шкідливі, оскільки зводять з розуму тих, хто їх поїдає». А в 1776 році особистий кухар Джорджа Вашингтона Джеймс Бестлі намагався отруїти майбутнього президента, подавши йому на обід печеню, рясно прикрашену свіжими помідорами. Вашингтон забобонами не страждав і з апетитом з'їв все, тоді як кухар був настільки впевнений в успіху свого задуму, що відразу ж доніс командувачу англійськими військами про усунення головнокомандувача колоністів. Вашингтон прожив ще 23 роки, а лист чомусь не потрапило до адресата і пролежала в тайнику більше сорока років, поки не було виявлено в тому ж 1820 році. Але якщо трохи раніше розкрита таємниця потрясла б уяву сучасників жахливістю плану використання помідорів-убивць, то тепер вона викликати лише посмішку.

1883 – у Мілані відкрита перша в центральній Європі електростанція.

1919 – підписаний Версальський мирний договір, який завершив Першу світову війну. 

1922 –  у  Ірландії розпочалася громадянська війна.

1956 — масовий страйк, демонстрації під гаслами «Свободи! Хліби!  Бога!  Геть комунізм!» і вуличні зіткнення в Познані (Польща). 
 
1989 – у Києві відбувся прощальний матч Олега Блохіна: збірна СРСР зустрілася зі збірною світу.

1991 – «ліверпульської Oраторія» Пола Маккартні прозвучала в Англіканському Соборі Ліверпуля. Маккартні написав цю 90-хвилинну роботу в співавторстві з американським композитором Карлом Девісом, на честь святкування 150-ї річниці Королівської Філармонії Ліверпуля.

1992 –  екіпаж тральщика «Сигнальщик» під командуванням капітана 3 рангу Теймура Сулейманова, протестуючи проти прийняття присяги на вірність СНД, присягнув замість цього українському народові і першим на флоті підняв прапор України.

1992 – прийнята Конституція Естонської республіки.

2006 – Республіка Чорногорія (Republic of Montenegro)  стала  192-м членом  ООН.

 
Про знаменитих світу цього...

 У  1577 році  народився Пітер Пауль Рубенс, фламандський живописець епохи бароко.

1712 –  Жан Жак Руссо, французький філософ.

1939 — Богдан Футей, правник, політичний і громадський діяч, суддя Федерального Суду США.

1940 – Мохаммад Юнус,  банкір, економіст, засновник Грамін банку, один із перших соціальних підприємців з Бангладеш. Лауреат Нобелівської премії миру 2006 року за зусилля створити економічний та соціальний розвиток знизу. Був професором економіки та розвинув концепції мікрокредитування та мікрофінансування. Це позики, які надаються підприємцям, надто бідним для того, щоби одержати традиційні банківські позики.

1948 – Сергій Бодров, письменник, журналіст, кінорежисер («Катала», «Кавказький полонений»).

1946 — Віктор Мусіяка,  політик, один з авторів тексту Конституції України, колишній лідер партії «Вперед, Україно!» (перейменована в партію «Народна самооборона»). 

1949 – Олександр Панкратов-Чорний, режисер і актор («Ми з джазу», «Зимовий вечір у Гаграх», «За прекрасних дам»).

1966 – Джон Кьюсак, американський актор («Улюбленці Америки», «Інтуїція», «2012»)

1967 – Яна Поплавська, актриса, вона ж Червона Шапочка.

Не цокаючись...

У 1857 році померла Ніно Чавчавадзе, грузинська княжна, дружина російського драматурга і дипломата Олександра Грибоєдова.

1911 —  Архип Тесленко, український письменник.

1914 – Франц Фердинанд, ерцгерцог австрійський, вбивство якого стало приводом для початку Першої світової війни.

1922 – Велимир Хлєбніков, російський поет і прозаїк, провідний теоретик футуризму.

1942 — Янка Купала,  класик білоруської літератури, письменник, поет та драматург.

1990 —  Борис Івченко, український кінорежисер і актор (фільми  "Олеся", "Пропала грамота", "Під сузір'ям Близнюків" ).

1992 – Михайло Таль, шахіст, 8-й чемпіон світу з шахів.

У Харкові...

У 1927 році харківська газета «Пролетарий» опублікувала повідомлення: «В пам'ять недавно померлого секретаря Президії ЦВК СРСР Андрія Іванова президія Харківської міськради ухвалив: перейменувати Ветеринарну вулицю у вулицю імені Андрія Іванова...»

Іменини відзначають...

Григорій, Єфрем, Михайло, Модест, Федір.

comments powered by HyperComments