Натисни на кнопку – скороти дистанцію. П'ємо за ТБ-пульт і День Бобруйська

Середа, 29 червня 2011, 08:41
У цей день в 1964 році був створений пульт дистанційного управління телевізором.
пульт

Важко уявити, але раніше, щоб переключити канал у телевізора, потрібно було встати з улюбленого дивана чи крісла, пройти шлях до телевізора і застосувати свою недюжую фізичну силу для повороту «впертої» ручки.

 Взагалі, пульти дистанційного управління з'явилися аж на початку ХХ століття (а один з перших зразків запропонував ще Нікола Тесла в 1893 році). Пізніше вони постійно модернізувалися і удосконалювалися. А на початку 50-х років минулого століття з'явився пульт, який більш-менш схожий на сучасний агрегат, тільки був він дротовий. І тільки в 1964 році, 29 червня, був створений перший бездротовий пульт, який міг перемикати канал і регулювати гучність.

 З роками пульти постійно перевтілювалися. Вони «навчилися» самі вимикати телевізор, регулювати яскравість, гортати телетекст та багато іншого. Не навчилися вони тільки одного – не губитися, коли його шукає господар. І тому в день народження пульта кожен власник пристрою повинен налити йому (протерти одеколоном або спиртом) законні 100 грам, щоб той більше не губився...

 А ще сьогодні відзначає свій День старовинне білоруське місто Бобруйськ. Воно був засноване в 1387 році, а День міста у Бобруйську відзначають 29 червня, в день визволення від фашистських загарбників.

 Цікаво, що в книзі «Золоте теля» І. Ільфа і Є. Петрова місто Бобруйськ згадується як висококультурне місто, куди прагнули всі «діти» лейтенанта Шмідта. У наші ж дні Інтернет прославив Бобруйськ крилатою фразою: «Ф Бабруйск, животнае».

Також в цей день...

 У 1174 році –  перша письмова згадка про  Лтаву  (Полтаву)  на сторінках Іпатієвського списку «Повісті минулих літ».

1659  —  Конотопська битва: об'єднане українсько-кримське військо Івана Виговського перемогло  московські війська князя Трубецького.

1850 –  Константинопольський (Вселенський ) Патріархат офіційно надав автокефалію Грецькій (Елладській ) православній церкві.

 1916 –  у повітря піднявся перший літак компанії «Боїнг».

1922 –  Федір Шаляпін виїхав на гастролі за кордон і більше до Росії не повертався.

1925 –  Марвін Піпкін запатентував лампочку з матовим покриттям.

1945 —  СРСР та Чехословаччина підписали договір, за яким Закарпаття було приєднано до УРСР.

1974 –  Ізабель Перон стала першою жінкою - президентом Аргентини.

Про знаменитих світу цього...

 У  1798 році народився  Джакомо Леопарді, італійський  поет-романтик.

1886 — Робер Шуман, міністр закордонних справ Франції, один з «батьків-фундаторів» європейської інтеграції. Громадянин Німеччини до Першої світової війни, після війни - французький політик, багато сил доклав для примирення цих двох держав. 

1900  –  Антуан де Сент-Екзюпері, французький письменник («Маленький принц»). Був поштовим пілотом, льотчиком-випробувачем, освоював нові траси в Африці над Сахарою, над Атлантикою і Південною Америкою. У роки другої світової війни став військовим льотчиком, воював у Північній Африці, в липні 1944 р. не повернувся з розвідувального польоту.

1939 – Віктор Гресь, український режисер («Нові пригоди янкі при дворі короля Артура», «Чорна курка, або Підземні жителі»).

1964 – Ольга Машная, кіноактриса («Васса», «Милий, дорогий, коханий, єдиний», «Гардемарини, вперед!").

1964 – Сосо Павліашвілі, естрадний співак.

Не цокаючись...

 У   1918  році помер  Федір Вовк, визначний український антрополог, етнограф і археолог. 

1941 —  Ігнацій Ян Падеревський, видатний польський піаніст,  диригент, композитор, філантроп, політик. 

2003 — Кетрін Хепберн, американська актриса («Вгадай, хто прийде до обіду», «Королева Африки», «Лев узимку», «Любовна історія»). Вона чотири рази отримувала «Оскара», а номінована була 12 разів. Її по праву називали не інакше як «національним надбанням США» і «першої леді кінематографа». Відома не тільки красою, але і незалежністю, Хепберн завжди була гранично відвертою у своїх висловлюваннях, і історики культури приписують їй вирішальну роль в остаточній емансипації жінок в 20 столітті.

У Харкові...

29 червня 1995 року в Харкові раптово почався сильний дощ, який лив три години. Виявилися розмитими трамвайні лінії, затоплені деякі станції метро. Злива вивів з ладу Диканівських очисних спорудах, і Харків опинився без води. Як відзначали харківські газети, з економічних масштабами те, що трапилося можна порівняти лише з Чорнобильською аварією. Величезними потоками стічних вод і бруду були загиджені і без того хворі річки на Харківщині, небезпека зараження загрожувала Донецькій і Ростовській областям. У Харкові температура влітку в тіні сягала 35 градусів вище нуля, духота і зміг небувалої концентрації нависали спекотним саваном, і ні краплі чистої води...

Іменини відзначають...

 Тихон, Евтропій, Тигрій, Михайло, Петро, Павло.

comments powered by HyperComments