Геть податки, або ексгібіціоністи всіх країн, об'єднуйтеся! Слава бобам, що забродили!

Неділя, 10 липня 2011, 08:53
Згідно легенді, 10 липня леді Годіва проїхала оголеною по місту Ковентрі верхи на коні. Вона зробила це не для того, щоб, так би мовити, себе показати і на людей подивитися, а з абсолютно ясною і на перший погляд благородною метою – щоб змусити свого чоловіка, графа Леофріка, знизити непосильні для городян податки. Он-де пообіцяв, що якщо його дружина ризикне проїхатися в костюмі Єви, то він, що називається, на спір, порадує городян.
Геть податки, або ексгібіціоністи всіх країн, об'єднуйтеся! Слава бобам, що забродили!

Жителі міста, шануюючи її за доброту, в призначений день замкнули вікна і двері своїх будинків, ніхто не вийшов на вулицю. Так вона проїхала крізь все місто. Вдячні нащадки встановили в місті пам'ятник леді Годіві і відзначають цей день як свято. За легендою, після цього граф виконав свою обіцянку.

Як насправді прореагував граф на витівку дружини, здивувався її рішучості чи поставив благовірній фингал, а з городян взяв додатковий оброк за графський стриптиз, думки істориків розходяться. Про події, що описуються в легенді, офіційні хроніки мовчать.

А в Японії сьогодні – День «натто» (яп. «боби, що бережуть») – традиційної японської їжі, зробленої з соєвих бобів, які забродили. Жителі країни аніме люблять цю клейку їжу як сніданок.

Також цього дня

1547 – у Франції відбулася остання офіційно дозволена королем дуель. Причиною подальшої заборони дуелей були часті смертельні випадки. Не дивлячись на заборону, дуелі продовжувалися так же часто, як і раніше. Тому в 1566 році король Карл IX був вимушений видати указ, яким до страти засуджувався будь-який учасник дуелі. Ех, не проткнеш тепер негідника холодною сталлю. Доводиться банально бити пику.

1651 — під Берестечком закінчилася битва між армією Речі Посполитої і союзним козацько-татарським військом

1878 – в Англії вперше футбольний арбітр використав свисток (до цього судді кричали, бідолахи).

1925 – почався «Мавпячий процес» — суд над вчителем Джоном Скоупсом, який, подумати тільки, на своїх лекціях висловлював основи теорії еволюції Чарльза Дарвіна.

1925 – ухвалою Президії Центрального виконавчого комітету і Ради народних комісарів СРСР створене ТАРС — Телеграфне агентство Радянського Союзу. СРСР почив, а ТАРС живе – тепер вже у вигляді інформагентства.

1965 – перше місце в хіт-параді журналу «Billboard» посіла  пісня «The Rolling Stones» «(I Can`t Get No) Satisfaction» і утримувала його чотири тижні. Мік Джаггер сотовариші був безумовно задоволений, а пісня так і залишилася візитною карткою групи. У 1999 році в авторитетному опиті, проведеному телеканалом VH1 серед діячів музичного бізнесу, ця пісня була названа найпопулярнішим рок-твором XX століття.

1989 — в Междуреченську (Росія) почався перший в СРСР страйк шахтарів, що згодом охопив і Донбас.

1991 – вночі цього дня невідомі підірвали два пам’ятники – Степанові Бандері у селі Старий Угринів (Івано-Франківська обл.) та Євгену Коновальцю у селі Зашків (Львівська обл.). Обидва пам’ятники були встановлені на батьківщини лідерів ОУН.

1994 — Леоніда Кучму обрано Президентом України, а Олександра Лукашенка — президентом Білорусі.

1994 — Леонід Косаківський в ході перших в історії міста загальних прямих виборів обраний мером Києва.

Про великих світу сього

10 липня 1856 року народився Нікола Тесла, сербо-американский винахідник в області электро- і радіотехніки. Про нього ходить популярна легенда, що він був Да Вінчи свого часу, винайшов телепортацію і взагалі був особою загадковою.

1866 – Сергій Воронов, французький хірург російського походження, автор теорії зв'язку гормональної активності організму з процесом старіння, праобраз професора Преображенського з романа Булгакова «Собаче серце».

1918 — Джеймс Олдрідж, англо-австралійський письменник, автор творів: "Останній дюйм", "Дипломат", "Герої пустельних горизонтів", "Гори та зброя".

1920 – Оуен Чемберлен, американський фізик, творець атомної бомби, лауреат Нобелівської премії 1959 року.

1931 – Альгімантас Масюліс, литовський актор театру і кіно («Діаманти для диктатури пролетаріату», «Щит і меч», «Стріли Робін Гуда»).

1947 – Ілля Олейников (справжнє прізвище Клявер), половина гумор-дуету «Городок».

1954 – Ніл Френсіс Теннант, соліст англійського поп-дуету «Pet Shop Boys».

1955 — Леонід Буряк, український футболіст, тренер

1957 — Юрій Стоянов, друга (а кому і перша) половина гумор-дуету «Городок».

1972 — Тіло Вольф, лідер групи «Lacrimosa».

Не чокаючись

1073 року помер Антоній Печерський, один із засновників Києво-Печерського монастиря.

1866 — Йосип  Гладкий, останній кошовий Задунайської Січі.

1898 — Туоне Удайна, останній носій далматинської мови. 

1969 — Богуміл Кобеля, польський актор.

1989 – Мел Бланк, актор, завдяки голосу якого ми почули мову знаменитих мультиплікаційних героїв свині Поркі, качки Даффі, страуса Роудраннера, дятла Вудпекера і багато інших.

У Харкові

За ініціативою Харківського міського голови Скриннікова 10 липня 1864 року проходять збори міської громади у складі 80 купців, 5 міщан і 11 цехових. Громаді запропоновано порушити клопотання про відкриття Міського купецького банку. Добровільними пожертвуваннями збирають основний капітал у розмірі 15000 крб., і в березні 1866 року вибирають Правління Банку.

comments powered by HyperComments