Коли на Петра сльота, буде ціле літо багато болота; Якщо на Петра спека — на Різдво мороз

Вівторок, 12 липня 2011, 09:02
12 липня православна церква відзначає День славних і всехвальних первоверховних апостолів Петра і Павла. У цей день закінчується Петрів піст. А ще сьогодні відзначається День фотографа. Точніше, не зовсім так: День святої Вероніки, покровительки фотографів.
Коли на Петра сльота, буде ціле літо багато болота;  Якщо на Петра спека — на Різдво мороз

За переказами, св. Вероніка в числі інших людей йшла за Ісусом Христом на Голгофу. Коли знеможений Спаситель впав, свята Вероніка піднесла йому свою хустку витерти піт з обличчя. На тканині закарбувався лик Спасителя. Вже в наш час папським декретом свята Вероніка була оголошена покровителькою фотографії і фотографів.


 Також у цей день...

 У  1580 році надрукована Острозька Біблія, одна з перших слов'янських друкованих книг. 

1917 — під час першої світової війни в ході Іпрської битви (Бельгія) німецька армія вперше використала  бойовий отруйний  газ, що за місцем боїв отримав назву іприт.

1920 – радянська Росія визнала незалежність Литви.

1931 – у Франції відкрито пам'ятник мушкетерові д'Артаньяну.

1941 — у Радянському Союзі прийнято рішення про відправку на фронт 577 тисяч в'язнів виправних таборів, котрі мали б кров'ю змити вину перед державою, воюючи в штрафних батальйонах.

1950 – у Чехословаччині прийнято закон, за яким всі особи, які висловлювали невдоволення "народно-демократичним" ладом, повинні були поміщатися в трудові табори. 

1962 – відбувся перший концерт «Rolling Stones» у Лондоні. На сцену Марки-клубу вийшли Мік Джаггер, Кейт Річардс, Брайан Джонс, Дік Тейлор (бас-гітара) і Мік Ейворі (ударні).

 Про знаменитих світу цього...

 У 100 році до н. е.  народився Гай Юлій Цезар, римський імператор.

 1854 – Джордж Істмен, винахідник і перший виробник фотокамери «Кодак», що заправляються звичною нам фотоплівкою.

1866 — Антін Синявський, український політичний і громадський діяч, історик, економіст, педагог.

1892 — Бруно Шульц, єврейський письменник та графік, автор книг «Цинамонові крамниці» та «Санаторій під клепсидрою». Більшу частину життя прожив у рідному Дрогобичі, писав переважно польською мовою.

1900 – Павло Кононенко, український письменник («Гостра могила», «Шум в гущавині»).

1904 – Пабло Неруда (справжнє ім'я Рікардо Елізер Нефталі Рейєс Басуальто), чилійський поет, лауреат Нобелівської премії 1971 року «за поезію, яка з надприродною силою втілила в собі долю цілого континенту» («Іспанія в серці», «Пісні любові Сталінграда», «Меморіал Чорного острова»).

1914 – Петро Алейников, кіноактор («Семеро сміливих», «Трактористи», «Велике життя», «Донецькі шахтарі»).

1938 – Еміль Кіо, російська ілюзіоніст.

1946 – Валентина Толкунова, співачка, народна артистка Росії.

1949 – Павло Лунгін, радянський і російський сценарист і кінорежисер («Таксі-блюз», «Луна-парк», «Острів»).

1958 – Валерій Кипелов, соліст ансамблю «Лийся пісня», гуртів «Арія» і «Кипелов».

1963 – Олександр Домогаров, російський актор театру і кіно («Графиня де Монсоро», «Oгнем і мечем», «Марш Турецького»).

 Не цокаючись...

 У  1536 році помер   Еразм Ротердамський, мислитель епохи пізнього Відродження.

1682 — Жан Пікар, французький астроном, першим точно визначив дугу меридіана і встановив розмір Землі.

1891 — Керовпе (Керовбе) Кушнерян (світське ім'я — Данило Кушнерєв), вірменський церковний і культурно-освітній діяч, історик, перекладач.1885 року у Венеції видав вірменською мовою книгу «Паломництво до вірменської Богоматері в Кам'янці-Подільському».

1937 — Василь Седляр, митець-монументаліст, графік. Ілюстратор "Кобзаря", брав участь у стінописах  Червонозаводського театру в  Харкові. Розстріляний 12 липня 1937 року. Реабілітований 1 лютого 1958 р.


У Харкові...

1929 рік. Харківські шанувальники футболу з інтересом чекають візиту команди з Франції. Проте, глядачі, які зібралися на «Металісті» 12 липня, побачили в особі гравців збірної спортивно-гімнастичного робітничого союзу недосвідчених новачків. В усякому разі, зустріч завершилася з не зовсім пристойною для матчів подібного рангу рахунком – 14:0 на користь харків'ян ...

Іменини відзначають...

 Павло, Петро, Андрій, Фелікс.

comments powered by HyperComments