14 липня - вибухово-революційний день

Четвер, 14 липня 2011, 08:58
У 1867 році у кар'єрі Редхілл (графство Сюррей, Велика Британія) Альфред Нобель вперше продемонстрував свій винахід - динаміт. Саме виробництво цієї вибухівки стало основою швидкого збагачення підприємця. Він володів понад 90 фабриками в 20 країнах світу, був власником 355 патентів. Цього дня також згадують Велику французьку революцію - 14 липня 1789 року населення Парижа захопило Бастилію.
14 липня - вибухово-революційний день

1916 – Трістан Тцара опублікував в Цюріху маніфест дадаїстів. Дадаїзм, що сформувався в середовищі анархічної інтелігенції Швейцарії як протест проти Першої Світової війни, був своєрідним художнім ірраціональним хуліганством і виражався в безглуздих поєднаннях слів і звуків, в закарлючках, настінних написах, псевдокресленнях, наборі випадкових предметів. Кажучи сучасною мовою: «Упячка! Шячло попячтса попячтса!»

Також цього дня…

у 1021  році  — Митрополит Київський Іоанн І урочисто відкрив і прославив мощі святих руських князів Бориса та Гліба і встановив день вшанування їхньої пам'яті.

1099 — учасники Першого хрестового походу взяли штурмом Єрусалим і вирізали майже всіх мусульман і євреїв (близько 40 тисяч чоловік), спалили мечеті та синагоги.

1726 — Царським указом в Україні ліквідовано сердюцькі полки.

1795 році площа імені Французької Революції, де нещодавно стояла гільйотина, яка позбавила життя Робесп'єра і 22 його прихильників, отримала нове ім'я – площа Згоди. Відбулося це в шості роковини взяття Бастілії. Взагалі, площа була архітектурно оформлена в 1763 році і отримала при народженні ім'я Людовика XV (Louis XV), тоді ж там поставили його кінну статую. Король, який казав, що «після нас – хоч потоп», протримався на кам'яному постаменті 26 років.

1894 – у Львові відюувся перший на території сучасної України футбольний матч (команди зі Львова і Кракова провели на полі 7 хвилин до першого гола).

1917 – Тимчасовий уряд опублікував декларацію про національну автономію України.

1933 – вийшов перший мультфільм Макса Флейшера про моряка Попая – «Popeye The Sailor», що в перекладі означає… е-е-е... «Моряк Попай».

1941 – перше застосування реактивної установки «Катюша». 

1946 – вийшло в світ перше видання книги доктора Бенджамина Спока «Догляд за дитиною і її виховання». Ця книга стала настільною вже для четвертого покоління батьків. Говорять, що більшим тиражем в світі видавалася лише Біблія.

1948 – в Києві виходить перший том зібрання творів Леніна українською мовою.

1952 – американська компанія «Дженерал моторз» оголосила, що вона першою в світі починає встановлювати в машинах кондиціонери. Дякуємо вам, GMC!

1955 – в Анахаймі, штат Каліфорнія, на південь від Лос-Анджелесу, американський «король мультиплікації» і фартовий кінобізнесмен Уолт Дісней провів пишну церемонію відкриття «Діснейленду», що транслювалася по телебаченню, грандіозного тематичного розважального парку для дітей (та їх батьків), який втілює в життя чарівну країну симпатичних героїв його знаменитих мультфільмів. До 1985 року в «Діснейленде» побували 250 мільйонів відвідувачів. У 1971 році другий американський «Діснейленд» з'явився у Флоріді, в 1983-му – подібний парк відкрився під Токіо, в 1992-му – під Парижем і так далі.

1969 — Розпочалася "футбольна" війна між Сальвадором і Гондурасом.

2000 — Георгій Ґонґадзе офіційно звернувся до Генерального прокурора України Михайла Потебенька з листом, у якому виклав факти щодо стеження за ним працівників міліції та невідомих осіб. .

Про великих світу сього

У  1897 році народився  Мирослав Ірчан, український поет, прозаїк, публіцист, драматург, перекладач, літературознавець, журналіст, історик, видавець.

1910 – Уільям Ханна, американський мультиплікатор, який разом з Джозефом Барберою створив Тома і Джері.

1914 – Джо Шустер, канадський художник, який вигадав і намалював Супермена.

1918 – Інгмар Бергман, шведський кінорежисер.

1918 – Джей Форрестер, американський інженер, творець перших комп'ютерів.

1919 — Ліно Вентура, італійський кіноактор.

1928 — Нодар Думбадзе, грузинський письменник .

Не чокаючись

У 1808 році помер Артем Ведель, український композитор, диригент, співак, скрипаль.. 

1887  — Альфред Круп, німецький промисловець, творець металургійного і машинобудівного концерну «Крупп».

1907 – Уільям Перкін, британський хімік, який вперше отримав синтетичні фарбники.

1968 – Костянтин  Паустовський, російський письменник.

1995 – Олесь Гончар (справжнє ім'я Олександр Терентійовіч Гончар), український письменник.

1995 — Володимир (Романюк), Патріарх Української Православної Церкви (Київський Патріархат).

У Харкові

За пропозицією генерал-губернатора Долгорукова 14 липня 1846 року в Харкові створено спеціальний комітет «для пошуку коштів до поліпшення і прикраси міста Харкова і взагалі його впорядкування згідно з його коштами, сумами і доходами, наявними в його розпорядженні».

comments powered by HyperComments