15 липня -день унікальних професій

П'ятниця, 15 липня 2011, 08:50
У Ботсвані - День президента Ботсвани У Брунеї - День султана Брунею
15 липня -день унікальних професій

Також цього дня

 У 1410  році  відбулася Грюнвальдська битва між військами Тевтонського ордену та об'єднаною польсько-литовсько-українською армією під командуванням князя Вітовта і короля Ягайла.

1776 — відкрито оперний театр «Ла Скала» в Мілані.

1799 — французький лейтенант П'єр Франсуа Бушар знайшов в Єгипті, поблизу невеликого міста Розетта (нині Рашид), недалеко від Олександрії, Розетський камінь.

1869 — у Парижі Іполит Меже-Мурьє  запатентувал маргарин для потреб військово-морського флоту.

1916 – американський інженер Уільям Боінг заснував компанію «Пасифік Аеро Продактс», що змінила за декілька місяців назву на «Боїнг Ерплейн».

1959 – на екрани США вийшов фільм «Деякі люблять погарячіше» з Мерілін Монро, Тоні Кертісом і Джеком Леммоном в головних ролях. У радянському прокаті він йшов під назвою «В джазі тільки дівчата».

1988 – по радянському ТБ вперше передається репортаж з розширеного засідання Президії Ради Міністрів СРСР.

Про великих світу сього

У 1606 році з'явився на світ Рембрандт (а точніше, Рембрандт Харменс ван Рейн), відомий голландський художник, один з найбільш відомих і шанованих художників Голландії XVII століття.

1638 – Джованні Вівіані, італійський композитор.

1892 — Мілена Рудницька , український філософ. Голова центральної управи Союзу Українок у Львові, посол до польського сейму. посол до польського сейму. Мати історика Івана Лисяка-Рудницького.

1905 — Олександр  Хвиля, український і російський актор («Кармелюк», «П'ятнадцятирічний капітан», «Олександр Пархоменко», «Діамантова рука», «Морозко»), головний Дід Мороз країни.

1912 — Ігор Муратов, український поет, харків'янин. Перекладач, драматург. Учасник війни з Фінляндією. В'язень німецьких концтаборів. Батько українського кінорежисера Олександра Муратова, свекор кінорежисера Кіри Муратової.

1917 — Джордж Роберт Акворт Конквест, британський історик, дослідник Голодомору.

1919 — леді Айріс Мердок, англійська письменниця і філософ..

1945 – Юрій Айзеншпіс, російський музичний продюсер («Кіно», «Технологія», Влад Сташевський, Діма Білан).

1969 – Олександр Васильєв, соліст групи «Сплін».

Не чокаючись

У  1015 році померВолодимир Великий, великий князь Київський. 

1904 — Антон  Чехов, російський письменник і драматург.

1916 – Ілля  Мечников,  біолог і патолог.  Народився та вчився на харківщині. Лауреат Нобелівської премії з медицини та фізіології 1908 р. «За вивчення імунної системи»..

1940 — Оксана Петрусенко, українська оперна співачка (лірико-драматичне сопрано). 

1997 – вбитий Джанні Версаче, італійський модельєр.

У Харкові

15 липня 1968 року в Харкові почалося будівництво метро. На вулиці Слов'янській, недалеко від Південного вокзалу, в урочистій обстановці був закладений перший ствол.

comments powered by HyperComments