17 липня - день народження Олени Пчілки

Неділя, 17 липня 2011, 09:28
17 липня 1849 року народилась Олена Пчілка (справжнє ім'я Ольга Петрівна Косач, дівоче прізвище - Драгоманова), українська письменниця, редактор журналу «Рідний край», член-кореспондент Всеукраїнської академії наук, мати Лесі Українки, сестра Михайла Драгоманова.
17 липня - день народження Олени Пчілки

Також у цей день...

 У  709 році до н. е. відбувся перше опис повного сонячного затемнення, зроблений китайцем Чу Фу.

1429 — у відбитому в англійців Реймсі коронувався на французький престол Карл VII, стяг над його головою під час церемонії тримала Жанна д'Арк.

1505 – після потрясіння під час жахливої грози, коли він був на волосок від смерті, Мартін Лютер змінив свої плани стати юристом і постригся в ченці августинського монастиря в Ерфурті.

1570 — у Вільно (Вільнюс) заснована єзуїтська колегія, яка згодом була перетворена в університет.

1754 – у Нью-Йорку відкрився Королівський коледж. У цьому вищому навчальному закладі було десять студентів і один професор. Через тридцять років коледж змінив своє ім'я на Колумбійський, а потім став університетом. Нині це один з найбільших і найпрестижніших вузів Америки.

 1775 – у США відкритий перший у світі військовий шпиталь.

 1955 – в Анахаймі, на південь від Лос-Анджелеса (штат Каліфорнія, США), відкрив свої двері перший американський Діснейленд.

1958 – рада Міністрів України прийняв рішення про скорочення восьми із сорока монастирів в республіці.

1968 – у Лондоні пройшла прем'єра безсмертного повнометражного мультиплікаційного фільму «Бітлз» «Жовтий підводний човен».

1990 – у США запатентовано перший у світі мікрокомп'ютер. (Мікрокомп'ютер – поширене в кінці 1970-80-х рр.. XX століття назва комп'ютерів (зокрема, побутових (домашніх) комп'ютерів), заснованих на мікропроцесорах.)

 
Про знаменитих світу цього...

1846 — Микола Миклухо-Маклай, російський мандрівник і етнограф.

1888  — Шмуель Йосеф Аґнон, єврейський письменник. Лауреат Нобелівської премії з літератури 1966. Уродженець міста Бучач на  Тернопільщині, що відбилося в його творах.

1889 – Ерл Стенлі Гарднер, американський письменник, автор детективів про Пері Мейсона.

1934 – Дональд Сазерленд, канадський актор і продюсер («MASH. Військово-польовий госпіталь», «Казанова Фелліні», «Холодна гора»).

1937 — Іван Гель, український правозахисник, дисидент, політик, публіцист, релігійний діяч, один із засновників Української гельсінської спілки, колишній радянський політв'язень.

Не цокаючись...

 У  1790  році помер Адам Сміт, британскій (шотландский) економіст, філософ-етик; один з засновників сучасної економічної теорії.

1912 — Анрі Пуанкаре, французький математик, фізик, філософ. 

1959 —  Біллі Холідей (справжнє ім'я Елеонора Фейган), американська джазова співачка, оцінюється критикою як неперевершена вокалістка і стиліст.

1999 — Орест Мацюк, український історик, архівіст і знавець філіграней — водяних знаків на папері, історик паперу та книгодрукування, краєзнавець.

У Харкові...

«... Харківські старожили довго пам'ятали незвичну для міста грозу 17 липня 1836, коли градом у одному тільки університеті було вибито скла на суму 5000 крб. асигнаціями...»

Іменини відзначають...

Анастасія, Андрій, Богдан, Марія, Марфа (Марта), Микола, Олександр, Олексій, Ольга, Тетяна, Федір, Юхим.

comments powered by HyperComments