Ставимо шахові мат і п'ємо під пісні, які вибирає народ

Середа, 20 липня 2011, 08:30
Сьогодні вся мало-мальськи культурна громадськість (або ті, хто себе до такої зараховує) просто зобов'язана пропустити чарчину. Бо всі освічені й культурні люди сьогодні святкують День шахів. Причому Міжнародний! 1924 року в цей день засновано Міжнародну шахову федерацію (FIDE). Тепер цей день відзначається як Міжнародний день шахів.
день шахів

Так що... Мат всім, і нехай увесь світ зачекає...

 Якщо ж вам подібний привід не до душі, можна знайти купу інших, не менш поважних.

Також в цей день...

У 1534 році в Кембриджі було зареєстровано перше в світі видавництво.

1656 – армії Швеції та Бранденбургу під командуванням шведського короля Карла Х Густава завдали поразки польсько-литовсько-кримському війську короля Яна ІІ Казимира у Варшавській битві.

1871 – англійська футбольна асоціація (заснована в 1863 році) запропонувала заснувати Кубок виклику (Challenge Cup) для команд, що входять до її складу. Цей крок став вирішальним у швидкому розвитку футболу як виду спорту. Через чотири роки він став професійним, і в 1881 році асоціація налічувала в своїх рядах вже 128 клубів.

1917 – зареєстрована торгова марка BMW.

1917 — представники південно-слов'янських народів підписали Корфську декларацію про об'єднання в єдину державу — Югославію.

1920 — Раднарком УСРР прийняв ухвалу про створення першого науково-дослідного медичного інституту.

1928 – уряд Угорщини зобов'язав циганське населення припинити кочування, оселитися постійно та мати ті ж самі обов'язки, що й інші угорські громадяни.

1940 – американський музичний журнал «Billboard» опублікував перший список найпопулярніших пісень. Раніше в журналі вже публікувалися подібні списки, але представлені в них дані давалися компаніями-виробниками і відбивали популярність платівок, вироблених тільки ними. Тепер вся інформація була зведена воєдино і представляла об'єктивну картину продажів грамплатівок того або іншого виконавця. Першою очолила чарт пісня «Я більше ніколи не сміявся» («I'll Never Smile Again»), записана оркестром Томмі Дорсі з Френком Сінатрою та вокальною групою «The Pied Pipers».

 1944 – змова 20 липня – невдалий замах на життя Адольфа Гітлера.

1969 – американський космічний корабель «Аполлон-11» здійснив першу в історії посадку на Місяць.
  
Про знаменитих світу цього...

 У  356 до н.е. році народився   Александр Македонський (Александр Великий). 

1304  – Франческо Петрарка, італійський поет, голова старшого покоління гуманістів, один з найвидатніших діячів італійського Ренесансу.

1822 — Ґреґор Йоганн Мендель, чеський біолог і ботанік, засновник сучасної генетики.

1836 – Томас Олбут, англійський лікар, винахідник медичного термометра.

1858 – Іван Вучетич, хорват за народженням, працював у столичній поліції Аргентини, де створив першу в світі систему ідентифікації за відбитками пальців.

1924 – Тетяна Ліознова, російський режисер («Сімнадцять миттєвостей весни», «Три тополі на Плющихе», «Карнавал»).

 1930 – Олег Анофрієв, актор,  голосом якого говорять практично всі персонажі мультфільму «Бременські музиканти».

 1938 – Наталі Вуд (справжнє ім'я – Наталя Захаренко), американська кіноактриса  («Вестсайдська історія», «Великі перегони»).

1947 – Карлос Сантана, американський гітарист мексиканського походження.

1968 — Юлія Мостова, українська журналістка.

 Не цокаючись...

 У  1937 році помер  Гульєльмо Марконі, італійський радіотехнік, один з винахідників радіо, лауреат Нобелівської премії.

1955 —  Галуст Гюльбенкян, вірменин за національністю, британський підприємець, нафтовий магнат-мільйонер, всесвітньо відомий своєю філантропією та меценатством.

1973 – Брюс Лі, майстер східних єдиноборств, американський і гонконзький актор, режисер, постановник бойових сцен, один з вічних зірок «каратешних» фільмів.

1982 — Юліан Дорош, український фотограф-художник, піонер української кінематографії в Галичині.

У Харкові...

20 липня 1876 року в Харкові відкрилося перше міське поштове відділення з прийомом приватних грошових і цінних пакетів і рекомендованої кореспонденції, а також «знаків оплати поштової кореспонденції». Інших поштових операцій у відділенні в той час не проводилося.

1927 – на пл. Руднєва в присутності делегатів IV Всеукраїнського з'їзду будівельників відбулася урочиста закладка клубу будівельників. У 1958 році клуб був реконструйований і реорганізований в ДК Будівельників.

Іменини відзначають...

Герман, Євдокія, Єфросинія, Фома.

comments powered by HyperComments