П'ємо за гігантський стрибок людства - до самого Місяця

Четвер, 21 липня 2011, 08:37
Сьогоднішній календар сповнений яскравих і неоднозначних приводів: подій, вартих уваги, вистачає і на Землі, і в космічних просторах.
александрійський маяк

Приміром, 21 липня 1969 року американські астронавти Ніл Армстронг і Едвін Олдрін в рамках польоту «Apollo 11» вийшли на поверхню Місяця. Великий стрибок для людства і все таке...

До слова, коли Армстронг вперше прогулявся по Місяцю, він сказав не тільки знамените: «Це – маленький крок для людини, але величезний – для всього людства». Перед тим як повернутися на борт місячного модуля, космонавт вимовив: «Удачі, містер Горскі». Сенс цієї ремарки літній Армстронг повідав журналістам лише в 1995 році.

Коли Ніл був дитиною, він грав у бейсбол на задньому дворі. Приятель Армстронга кинув м'яч так, що той опинився під вікном спальні їх сусідів (містера і місіс Горскі). Коли Ніл переліз через паркан і нагнувся, щоб підібрати м'яч, він почув, як місіс Горскі кричить містеру Горскі:

– Оральний секс? Тобі потрібен оральний секс? Ти отримаєш його тільки після того, як сусідський пацан висадиться на Місяці!

Відповіла чи м-с Горскі за базар, історія, на жаль, замовчує, але ж цікаво!

Також в цей день...

 У 365 році землетрусом частково зруйновано одне з семи чудес світу – Александрійський маяк. Остаточно маяк був зруйнований в результаті чергового землетрусу в 1375 році.

1542 — для боротьби із протестантизмом папа римський Павло III заснував інквізицію.
 
1804 – в Росії був прийнятий перший цензурний статут. Він визначав всю видавничо-друкарську діяльність у державі – з моменту подачі автором рукописи видавцеві і до виходу з друкарні готового тиражу видання.

1831 – інаугурація Леопольда І, першого короля бельгійців. Бельгія як незалежна держава постала 1830 року.
 
1937 – радянський уряд звинуватив в націоналізмі українське державне радіо.

1969 — Ніл Армстронг першим із землян ступив на поверхню Місяця.

1975 – завершення експерименту «Союз-Аполлон».

1983 – на станції "Восток" в Антарктиді зафіксована найнижча на Землі температура −89.2 °C (−128.6 °F)..

1992 — сторожовий корабель Чорноморського флоту СКР-112 підняв український прапор і вирушив до Одеси з метою увійти до складу ВМС України.

 Про знаменитих світу цього...

 У  1816 році  народився  Пауль Юліус Ройтер, англійський журналіст, засновник найбільшого британського інформаційного агентства Reuter (1850).

1899 – Ернест Хемінгуей, американський письменник, лауреат Нобелівської премії з літератури 1954 року.

1906 — Олена Теліга, українська поетеса, літературний критик, діяч української культури.

1911 — Богдан-Тадей Галайчук, політолог, правознавець. Був одним з редакторів радіостанції УПА «Афродита». Після Другої світової війни жив в Аргентині, викладав міжнародне право в кількох університетах Латинської Америки.

1929 – Вія Артмане (справжнє ім'я Алида),  латиська актриса («Ніхто не хотів помирати», «Стріли Робін Гуда»,"Театр").

1933 – Джон Гарднер, американський письменник. Найбільш відомий своїм романом «Грендель» – переказом міфу про Беовульфа.

 1938 – Нані  Брегвадзе, грузинська співачка, екс-солістка ВІА «Орера».

1966 – Тетяна Лазарєва, російська телеведуча, КВН-щіца, ОПС-шніца і комічна актриса.

1971 – Дмитро Коляденко, український ведучий, хореограф, співак і просто «шоуман».

1971 – Нонна Гришаєва, російська актриса театру і кіно («День виборів», «День радіо»).

Не цокаючись...

У 1796 році помер Роберт Бернс, шотландський поет.

1941 — Богдан Лепкий, український письменник.

1970 – Михайло  Герасимов, російський антрополог-скульптор і археолог, розробив метод відновлення зовнішності людини за формою черепа.

1990 — Сергій Параджанов, вірменський і український кінорежисер, народний артист УРСР.

1998 – Алан Шепард, американський астронавт. Перший американець, який здійснив суборбітальний космічний політ, п'ята людина на Місяці.

У Харкові...

21 липня 1830 року в Харкові відзначені перші холерні хворі. У липні від холери вмирають три людини, в серпні – 41. Проте заходи боротьби з епідемією приймаються тільки в другій половині вересня: Міська дума наказує приготувати під холерну лікарню будинок, вичистити його, пофарбувати (раніше в будинку розміщувалася богадільня), заготовити дрова і свічки, доставити ліжка і все необхідне для лікарні...

Іменини відзначають...

Віктор, Данило, Прокопій.

comments powered by HyperComments