За Гаррі Поттера, що несе золоті яйця, і Всесвітній день китів

Субота, 23 липня 2011, 08:33
23 липня 1989 року на світ з'явився британський актор Деніел Редкліфф - «офіційна особа Гаррі Поттера».
гаррі поттер

До 22-х років Редкліфф знявся у восьми фільмах про Гаррі Поттера, які зібрали в прокаті 7 млрд. дол. Таким чином, сага про юного чарівника стала найкасовішою в історії кінематографа.

Сьогодні у світі відзначається Всесвітній день китів. Це свято було засноване в 1986 році, коли Міжнародна китобійна комісія після 200 років нещадного винищення ввела заборону на китовий промисел. Заборона діє і понині і означає, що в усьому світі полювання на китів, а також торгівля китовим м'ясом заборонена.

 Проте, сьогоднішній день вважається днем захисту не лише китів, але і всіх морських ссавців. Щорічно в цей день різні природоохоронні групи проводять акції на захист китів та інших морських тварин. Часто екологи об'єднуються і присвячують цей день захисту одного унікального виду, якому загрожує смертельна небезпека.

Примітно, що 23 липня – не єдина дата, багато країн засновують національні дні китів. Так, наприклад, Австралія вирішила відзначати Національний день китів 2 липня, а в Америці Всесвітній день китів традиційно відзначають в період літнього сонцестояння – 21 червня.

Також в цей день...

 У 971 році — Русь і Візантія уклали мирний договір.

1864 — Засновано Новоросійський університет в Одесі. 

1873 – Французький художник Гюстав Курбе перейшов через швейцарську кордон, назавжди залишивши батьківщину. Причиною даного кроку стало обвинувачення художника в організації зносу Вандомській колони в дні Паризької Комуни й накладення на нього штрафу в 500 тисяч франків золотом, хоча він не мав до цього жодного відношення.

1881 – в Льєжі (Бельгія) заснована Міжнародна федерація гімнастики.

1888 — у Києві відкрито пам'ятник Богдану Хмельницькому.

1901 – німецький лікар Роберт Кох висунув теорію, що переносником бубонної чуми є щури.

1903 – через місяць після утворення корпорації, «Ford Motor Company» випустила в продаж свій перший автомобіль «модель А». Авто було описано як «найбільш досконала машина на ринку, яку в змозі водити навіть 15-річний хлопчик». Так що п'ємо за простоту думок і творів, друзі. Адже нині таких «простих» машин вже і в помині немає.

 1979 – духовний лідер Ірану аятолла Хомейні, заборонив трансляцію музики через те, що це розбещує молодь.

1983 –  спалахнула громадянська війна в державі Шрі-Ланка між тамільськими лівими бойовиками («Тигри визволення Таміл-Ілама») та урядом.

 2000 – відкрито новий природний супутник найбільшої планети Сонячної системи – Юпітера. Це найменший за розмірами супутник зі всіх відомих, його діаметр становить 4.8 км. Відкриття зроблено астрономами університету Аризони і підтверджено обсерваторією Массачусетса.

2002 – вчені отримали підтвердження однієї з найзагадковіших легенд – про існування морського чудовиська Кракена (або Ктулху, кому як більше подобається). У цей день на острові Тасманія на берег викинуло гігантського кальмара. Важив він чверть тонни, а довжина його щупалець перевищувала 15 метрів.

Про знаменитих світу цього...

У 1792 році народився Петро Андрійович Вяземський, російський поет і літературний критик.

1883 – Альберт Уорнер, один з чотирьох братів-засновників голлівудської кінокомпанії «Warner Brothers».

1884 – Еміль Яннінгс, німецький актор, перший володар «Оскара» за кращу чоловічу роль («Анна Болейн», «Останній наказ»).

1885 — Никифор Гірняк, український військовий і освітній діяч, майор Українських Січових Стрільців. Доктор філософії.  Активний учасник Листопадового повстання та Українсько-польської війни 1918—1919 рр. 

1906 — Владімір Прелог, хорватський  хімік-органік, працював переважно у Чехії та Швейцарії. За внесок у розвиток стереохімії в 1975 р. був удостоєний Нобелівської премії. 

1946 – Олександр Кайдановський, радянський і російський актор театру і кіно («Крах інженера Гаріна», «Свій серед чужих, чужий серед своїх», «Сталкер»), улюбленець радянських жінок, ласих на «убогих, скривджених, але не зломлених чоловіків з нещасними очима ».

1949  — Василій Ігор Медвіт, єпископ-помічник Донецько-Харківського екзархату УГКЦ.

1961 – Мартін Гор, англійський рок-музикант, композитор, гітарист групи «Depeche Mode».

 
Не цокаючись...

 У   1373 році померла  Бригіда Шведська, католицька свята, покровителька Європи.

1632  — Памво Беринда, письменник i друкар, автор першого українського друкованого словника «Лексикон славеноруський» i силабічних віршів. 

1926 —  Віктор  Васнецов, російський художник, майстер живопису на історичні й фольклорні сюжети.

Іменини відзначають...

Олександр, Антон, Данило (Данило).

comments powered by HyperComments