Про смачну нездорову їжу, шкідливі звички і не тільки

Середа, 27 липня 2011, 08:34
Так уже склалося, що саме 27 липня відбулись одразу дві події, що завдали удару по здоров'ю людства.
гамбургер

27 липня 1586 року англійський мореплавець, авантюрист і поет Волтер Релі (Ралі)  вперше привіз до Британії тютюн.

А 27 липня 1900 року американський гастроном Луї Лессінг у своєму рідному місті Нью-Хейвен продав перший гамбургер.

Він поклав м'ясну котлету між двома круглими булочками, додав соус і листочок салату. Саме в такому вигляді гамбургер став символом гастрономії Нового Світу.

Незважаючи на визнану шкідливість бургерів і гучні судові процеси, що потрясли мережі швидкого харчування, гамбургер нарівні з джинсами, як і раніше, залишається символом американської культури і найдемократичнішою їжею, яку можна замовити і в придорожній забігайлівці, і дорогому ресторані.

Також в цей день...

  У  1656 році  філософа Бенедикта (Баруха) Спінозу відлучили від еврейскої громади і вигнали зі свого дому в Амстердамі за єретичні погляди.

1694 — Актом парламенту заснований Банк Англії..



 1789 – створений Департамент з іноземних зв'язків – перший державний виконавчий орган США (нині Держдепартамент США). Одна з найвпливовіших установ у світі.

1830 – у Франції почалася Липнева буржуазна революція

1866 – прокладено підводний кабель між Британією і США.

1921 – канадський фізіолог Фредерік Грант Бантінг повідомив про отримання інсуліну.

1949 – перший пробний політ de Havilland Comet, першого реактивного літака, сконструйованого спеціально для пасажирських перевезень. Ця британська "Комета" почала комерційні рейси на 4 роки раніше своїх найближчих конкурентів - радянського ТУ-104 та французької "Каравелли".

1955 – завершилась окупація антигітлерівськими союзниками Австрії.

1965 – президент США Ліндон Джонсон підписав законопроект, що вимагає від виробників сигарет друкувати на всіх пачках попередження про шкоду куріння для здоров'я.

1986 – група «Queen» стала першою групою після Луї Армстронга, яка прорвалася за «залізну завісу» (відбувся концерт «Live Magic» в Будапешті).

1989 – почався перший чемпіонат світу для дирижаблів-монгольф'єрів (27.07-08.07.1989) в Люксембурзі. У чемпіонаті взяли участь 17 дирижаблів (мабуть, більша кількість повітряних суден на територію Люксембургу не влізло).

 1990 – парламент Молдови скасував автономію Гагаузії. 

1994 – парламент Індії заборонив у країні тести з визначення статі майбутньої дитини у зв'язку з великою кількістю абортів у випадках, коли тести визначали, що народяться дівчатка.

1998 – у Римі встановлено найдовший в світі рекламний плакат – довжиною 274 метри.

2002 – при розкопках у візантійському палаці на півдні Албанії британським археологам вдалося виявити шахову фігуру. Цінний предмет був знайдений в культурному шарі античного міста Бутрінті. Знахідка мала незначні ушкодження і була виконана з моржового ікла. Дослідники датують її 6-м століттям нашої ери. Ця знахідка свідчить, що європейці почали грати в шахи не в XII столітті, як вважалося раніше, а значно раніше.

Про знаменитих світу цього...

У 774 році народився Кукай, японський проповідник, найбільш шанований буддистський святий у Японії.

1768 – Шарлотта Корді, французька дворянка, вбивця французького революціонера Марата.

1824 –  Олександр Дюма (син), французький драматург, гідний продовжувач справи свого батька (згадати, хоча б, «Даму з камеліями»!). Цитата: «Сумно не те, що насувається старість, а те, що йде молодість».

1853 – Володимир Короленко, російський письменник, журналіст, публіцист і громадський діяч («В поганому товаристві», «Сліпий музикант»).

1906 — Єжи Ґедройць, польський громадський діяч і публіцист, прихильник польсько-української співпраці.

1917 – Бурвіль (справжнє ім'я Андре Робер Рембур), знаменитий французький актор («Три мушкетери», «Роззява», «Велика прогулянка»).

1936 – Заур Кабіс, осетинський письменник, автор першого фантастичного роману осетинською мовою («Остання мавпа», 1977).

 1936 – Маріс Лієпа, артист балету.

1965 — Хосе Луїс Чилаверт, парагвайський футболіст.

Не цокаючись...

 У 1841 році біля підніжжя гори Машук поблизу П'ятигорська загинув на дуелі Михайло  Лермонтов, російський поет, прозаїк, драматург, художник, офіцер.

1844 –   Джон Дальтон, англійський фізик, хімік, що вперше описав захворювання дальтонізм.

1873 –  Федір Тютчев, російський поет, дипломат.

1981 – Вільям Уайлер, американський режисер і продюсер, володар трьох «Оскарів» («Римські канікули», «Як вкрасти мільйон», «Смішна дівчисько», «Бен-Гур»).

1994 — Богдан Стебельський, український маляр-графік, мистецтвознавець. Голова НТШ  й Асоціації діячів української культури у Канаді,  автор книги «Про ілюстрацію дитячої книжки».

27 липня 2002 сталася трагедія на авіаційному шоу у Львові, аеродром «Скнилів», найбільша в історії світових авіашоу катастрофа. В результаті падіння Су-27 за різними даними загинуло до 84 осіб (за офіційними даними – 77 осіб).

У Харкові...

27 липня 1812 року підписаний Акт про відкриття в Харкові інституту шляхетних дівчат.

Іменини відзначають...

Онисим, Іван, Пантейлеймон, Степан.

comments powered by HyperComments