За тих, хто має зв'язок із громадськістю. 28 липня – День PR-фахівця

Четвер, 28 липня 2011, 08:16
Сьогодні пропонується випити біленької по-чорному за людей, здатних зробити цукерку з... гм, загалом, зі всього. Щоправда, день піарників та до того ж неофіційно відзначається лише в Росії.
піар

У перекладі з англійської скорочення PR - «піар»  означає «зв'язки з громадськістю». І саме ці фахівці формують громадську думку з будь-якої заданої проблеми чи питання, просувають продукцію компаній, підтримуючи їх конкурентоспроможність.

Також в цей день.

1497 — великий князь литовський Александр видав грамоту на переведення Луцька з волинського на маґдебурзьке право. 

1586  —  сер Томас Герріот привіз до Європи  картоплю. Уявляєте, ключову закуску ми знаємо всього якихось 400 з хвостиком років.

1765 — в Петербурзі видається Указ про лiквідацiю полкового устрою на Слобожанщині.

1851 – вперше в світі сфотографовано (відображене на дагеротип) повне сонячне затемнення.

1858 – службовець британської адміністрації в Індії Вільям Хершель вперше використав відбитки пальців  як засіб ідентифікації особи.

1858 – французький фотограф і карикатурист Фелікс Надар, що запатентував в 1855 ідею використання аерофотографії для виготовлення карт і цілей розвідки, зробив першу в світі аерофотозйомку, зробивши для цього підйом на аеростаті. З цієї нагоди була поширена сатирична літографія, на якій був зображений Надар, що фотографують Париж з кошика повітряної кулі, під назвою "Надар піднімає фотографію до висот мистецтва". Надар залишався пристрасним аеронавтом, поки з дружиною та іншими пасажирами не постраждав під час катастрофи побудованого їм величезного аеростата "Гігант".

1862 – у штаті Монтана (США) знайдено золото, що викликало золоту лихоманку.

 1914 – почалася Перша світова війна – один з найбільш широкомасштабних збройних конфліктів в історії людства (28 липня 1914 – 11 листопада 1918).

 1944 – від фашистських загарбників були звільнені м. Брест (Франція) та м. Брест (Білорусь, СРСР). 

1951 – прем'єра мультфільму Уолта Діснея «Аліса в Країні чудес».

1980 – багатотисячні похорон Володимира Висоцького у Москві на Ваганьковському кладовищі.

1984 – Лос-Анджелесі відкрилася XXIII Олімпіада, бойкотована соцстранами. Як і у випадку Московської Олімпіади, дуже сумнівно, що політики хоч щось виграли, а жертвою їх зусиль в обох випадках стали спортсмени, для більшості з яких Олімпійські ігри є найважливішою подією, тому що рідко кому з них вдається взяти участь у кількох іграх . Самі ж спортивні змагання пройшли при переважній перевазі господарів і були відзначені також першою в історії дискваліфікацією легкоатлета-призера за вживання допінгу (фін Марті Вайнио, що зайняв друге місце в бігу на 10 000 м).

1991 – створено Спілку офіцерів України.

2008 – Президент України Віктор Ющенко підписав указ про святкування Дня Хрещення Київської Русі – України. Відповідно до указу Президента, встановлюється День Хрещення Київської Руси-Україні, який відзначатиметься щорічно 28 липня, в день пам'яті святого рівноапостольного князя Володимира-хрестителя Київської Русі.

Про знаменитих світу цього...

 У 1804 році народився Людвіг  Фейєрбах, видатний німецький філософ, спочатку один з послідовників Гегеля, пізніше — творець самобутньої філософської концепції матеріалістичного спрямування, яка отримала назву «антропологічний матеріалізм».

1902 — Карл  Поппер, британський філософ, логік і соціолог. Автор праць про відкрите суспільство.

1909 – Енне Бурда, німецька авторка журналу «Burda moden».

1911 —  Джорджо Щербаненко, італійський письменник українського походження, визнаний «італійським Сіменоном».

1923 – Володимир Басов, актор і кінорежисер. 

1937 – Віктор Мережко, сценарист і режисер. За сценаріями Віктора Мережко зняті такі відомі картини як «Рідня», «Польоти уві сні і наяву», «Вас чекає громадянка Никанорова», «Самотня жінка бажає познайомитися».

1943 – Маріанна Вертинська, радянська і російська актриса театру і кіно («Капітан Немо», «Сім наречених єфрейтора Збруєва»).

1946 — Михайло  Слабошпицький, український прозаїк, критик, літературознавець, публіцист.

1951 – Наталія Белохвостикова, радянська  кіноактриса («Тегеран-43», «Принцеса цирку», «Стакан води»).

Не цокаючись...

 У 1015 році помер Володимир Святославич, київський князь.

1655 — Сірано де Бержерак, французький письменник, драматург та дуелянт.

1741 – Антоніо Вівальді, італійський композитор, скрипаль і диригент.

1750 – Йоганн Себастьян Бах, німецький композитор.

1960 – Етель Ліліан Войнич, англійська письменниця, автор роману «Овід». 1895 р. приїздила до Львова, де познайомилася з І. Франком та М. Павликом. Була  добре обізнана з діяльністю М. Драгоманова. Опанувавши українську мову, на початку 1890-х рр. почала перекладати українські народні пісні («Ой горе тій чайці» та інші) та поезії Шевченка. Кращий серед її перекладів — «Заповіт» (найдосконаліший з усіх дотепер відомих двадцяти двох англомовних тлумачень),.

Іменини відзначають...

Василь, Володимир.

comments powered by HyperComments