В Ільїн день п'ємо за крилату піхоту

Вівторок, 2 серпня 2011, 08:43
2 серпня православні відзначають свято одного з найшанованіших святих – пророка Іллі.
ільїн день

У народному уявленні Ілля – святий грізний, суворий, караючий, але в той же час щедрий. Він могутній розпорядник найстрашніших сил природи. У його підпорядкуванні дощі, грім, блискавки.

Вважалося, що в його силах послати на землю родючість або зовсім позбавити людей врожаю. На Ільїн день вся нечиста сила, рятуючись від вогненних стріл пророка, звертається в різних звірів – звідси пішов звичай в день Іллі не пускати в будинок собак і кішок, щоб не навести на хату грозу і блискавку.

Іллю-пророка ще називають Громобоем. Вважається, що грім походить від стуку по небесній мостовий його колісниці, в якій він ганяє нечистого духа. А блискавка – це стріли, ними Ілля вражає злу силу.

На Іллю звичайно бувають «горобині ночі» – коли протягом цілої ночі лунають оглушливі гуркіт грому, блискавка майже безперервно яскраво осяває все небо, сполохані птахи постійно метушаться, спурхують. У таку ніч неспокійно поводиться худоба, та й людина від страху страждає безсонням.

Після Ільїна дня не належало купатися в річці. Мовляв, Ілля остудив воду. І вода вже не дбає до тих, хто впоперек Іллі пре.

Святий пророк Ілля є небесним покровителем десантних військ, чиє свято традиційно відзначається 2 серпня.

В Україні День повітряно-десантних військ був встановлений Указом Президента Україні в 1999 році і є прикладом визнання державою свята десантників, який відзначається кожним, хто проходив службу в десантних військах, з часів першого в світі парашутного десанту під Воронежем 2 серпня 1930.

Основу військ складають окрема повітрянодесантної бригади, яка дислокується у Дніпропетровській області, окрема аеромобільна бригада (м. Житомир) та два окремих аеромобільних полку, які дислокуються в Миколаєві та Львівщині.

У лавах Збройних Сил України проходять службу багато воїнів-десантники, які брали участь у бойових діях в Афганістані, ліквідовували наслідки катастрофи на Чорнобильській АЕС, виконували завдання у складі миротворчих місій ООН.

«Крилата піхота» Україна знаходиться в постійній бойовій готовності і здатна виконати поставлене завдання за будь-яких умовах.

Також в цей день...

У 47 до н. е. – Гай Юлій Цезар, розбивши боспорського царя Фарнака II, послав до сенату повідомлення «прийшов, побачив, переміг».

1610 – мореплавець Г. Гудзон відкрив Гудзонову затоку, будучи впевненим, що він вийшов Північним шляхом у Тихий океан.

1824 – в Нью-Йорку відкрилася П'ята авеню, що стало місцем розташування самих фешенебельних магазинів.

1858 – в Бостоні та Чикаго з'явилися перші в світі поштові ящики.

1865 – у видавництві Макміллана вийшло перше видання книги Льюїса Керрола «Пригоди Аліси в Країні Чудес» – одне з убивчо-абсурдистських творів в історії світової літератури.

1887 – Роуелл Ходж запатентував колючий дріт. Наміри винахідника були цілком мирними: дріт призначалася для огорожі пасовищ для худоби, щоб корови не забрідали на чужу територію. Згодом підлий людський розум придумав інше бузувірське застосування цього винаходу.

1981 – почалися слухання у справі Марка Девіда Чапмена, звинуваченого у вбивстві Джона Леннона.

1987 – Луїс Рейна став першим матадором, на одязі якого була розміщена реклама японської фірми Akai. Рекламодавцям вистачило розуму не змушувати людину розмахувати нею перед носом бика.

1998 – створена група «Hi-Fi».

2002 – Михайло Козаков зізнався, що був агентом КДБ. «Припустимо, хтось посміється, хтось не подасть руки. І не те, щоб мені це байдуже. Але я повинен був це зробити і зробив», – сказав Козаков.

Про знаменитих світу цього...

У 1835 році народився Еліша Грей, американський винахідник, що спізнився запатентувати телефон (його на декілька годин випередив Олександр Белл).

1892 – Джек Леонард Уорнер, молодший з братів-засновників кінокорпорацій Warner Brothers.

1932 – Пітер О'Тул, британський актор ірландського походження («Як вкрасти мільйон», «Останній імператор», «Лоуренс Аравійський»).

1939 – Уес Крейвен, американський кінорежисер («Кошмар на вулиці В'язів», «Крик»).

1945 – Георгій Мовсесян, композитор-пісняр («Береза», «Проводи любові», «Мої роки – моє багатство», «Матінко земля»).

1961 – Дмитро Пучков (Гоблін), перекладач фільмів. Під його чуйним керівництвом побачили світ фільми «Братва і кільце», «Дві зірвані вежі» (фарсові «Володарі перснів») і «Шматріца».

1975 – Наталія Могилевська, українська співачка і продюсер.

1976 – Сем Уортінгтон, австралійський актор родом з Англії («Аватар», «Минулої ночі в Нью-Йорку», «Термінатор: Та прийде рятівник»).

Не цокаючись...

У 1799 році помер Жак-Етьєнн Монгольф'є, винахідник повітряної кулі.

1921 – Енріко Карузо, видатний італійський тенор.

1922 – Олександр Белл, американський вчений, винахідник і бізнесмен, основоположник телефонії.

Іменини відзначають...

Опанас, Василь, Ілля.

comments powered by HyperComments