За перший звук, фізкультуру і крила бітла

Середа, 3 серпня 2011, 08:31
Прямуємо спортивним кроком на сьогоднішні змагання з літрболу, а там активно махаємо руками, піднімаючи тост за те, що в цей день в 1935 році в школах України був введений предмет «фізкультура».
літрбол

А 40 років тому, в 1971 році, Пол Маккартні сформував нову групу, яку назвав «Крила» (тобто «Крила»). До складу групи увійшли дружина музиканта Лінда, колишній гітарист групи «Moody Blues» Денні Лейн і ударник – американець Денні Сейуелл.

Також в цей день...

У 1596 році німецький астроном Давид Фабриціус відкрив першу змінну зірку – Світу Кіта.

1778 – в Мілані відкрилася опера «Ла Скала», побудована архітектором Джузеппе Пьермаріні на місці старої церкви Санта Марія делла Скала. А через 17 років, в 1795-м, у Франції була заснована Паризька консерваторія. Так що, сьогодні кожне застілля просто зобов'язане супроводжуватися вокально-інструментальними екзерсисами.

1882 – Конгрес США заборонив в'їзд в країну сновиди, злочинцям і божевільним, а також на 10 років заборонив імміграцію китайців.

1904 – члени англійської експедиції стали першими людьми Заходу, що увійшли до священного міста Лхаса в Тибеті.

1907 – в Португалії неділю оголошено вихідним днем. Несподівано то як.

1913 – російська поліція заборонила футбольний матч в Касимові (нині Рязанська область), заявивши, що дане скупчення людей є незаконними зборами.

1922 – радіостанція Нью-Йорка застосувало перший в світі звуковий радіоеффект: двома шматками дерева було зображено ляскання дверима.

1929 – в Ростові-на-Дону почала працювати перша в СРСР автоматична телефонна станції (АТС) на 6000 номерів, побудована за сприяння шведської фірми «Ерікссон».

1932 – лідер Італії Беніто Муссоліні оголосив боротьбу з пацифізмом.

1940 – на сьомій сесії Верховної Ради СРСР задоволено прохання Народного сейму Литовської РСР про прийняття республіки до складу СРСР.

1949 – заснована Національна Баскетбольна Асоціація (НБА).

1955 – у Лондоні пройшла прем'єра п'єси Самуеля Беккета «Чекаючи на Годо». Половина глядачів покинула зал під час представлення, не зрозумівши творчого задуму автора. Щоправда, згодом талант Беккета все ж оцінили по достоїнству, присудивши йому в 1969 році Нобелівську премію з літератури.

1958 – американська атомна підводний човен «Наутілус» в ході секретного завдання «Сонячне світло» о 23 годині 15 хвилин вперше в історії досягла Північного полюса під водою.

1959 – у Москві відкрився перший Міжнародний кінофестиваль.

1980 – пройшла церемонія урочистого закриття XXII Олімпійських ігор у Москві. Незважаючи на бойкот Московської олімпіади цілою низкою країн, спортивне свято пройшов з великим успіхом, під час Ігор були встановлені 74 олімпійських і 36 світових рекордів.

2002 – румунські відьми були розгнівані тим, що їм заборонили виступати по телебаченню. Такою була вимога для вступу країни до Євросоюзу. Відтепер в Румунії заборонена будь-яка пряма або непряма пропаганда окультизму в радіо-і телепередачах.

2004 – була запущена автоматична міжпланетна станція (АМС) MESSENGER для дослідження Меркурія.

Про знаменитих світу цього...

У 1811 році народився Еліша Отіс, американський винахідник безпечного ліфта (системи затримки ліфта в шахті при обриві канату).

1900 – Джон Скоупс, американський вчитель, обвинувачений на «мавпячому процесі» 1925 року в містечку Дейтон (штат Теннессі) за викладання еволюційної теорії Дарвіна.

1904 – Кліффорд Саймак, американський письменник-фантаст («Заповідник гоблінів»).

1905 – Борис Курчатов, радянський хімік. На честь нього названий елемент курчатовий.

1910 – Вацлав Дворжецький, актор театру і кіно, народний артист РРФСР («Щит і меч», «Листи мертвого людини»).

1940 – Мартін Шин (справжнє ім'я Рамон Естевес), американський актор іспано-ірландського походження («Апокаліпсис сьогодні», «Уолл-стріт», «Ганді», «Американський президент»).

1946 – Микола Бурляєв, російський актор театру і кіно і режисер («Служили два товариші», «Андрій Рубльов», «Лермонтов»).

1958 – Олександр Невзоров, тележурналіст. Репортер, ведучий програм «600 секунд», «Дике поле» і ін У 1995-1999 роках депутат Державної Думи РФ.

1963 – Джеймс Алан Хетфілд, гітарист, вокаліст, один із засновників групи «Metallica».

1967 – Матьє Кассовіц, французький актор, режисер і сценарист (поставив «Ненависть», «Багряні ріки», «Готику», «Вавілон Н.Е.», зіграв у фільмах «П'ятий елемент», «Яків-брехун», «Амелі», « Мюнхен»).

1979 – Еванджелін Ліллі, канадська актриса (серіал «Lost», фільм «Володар бурі»).

Не цокаючись...

У 1934 році помер Володимир Дуров, російський цирковий артист і дресирувальник.

1968 – Костянтин Рокоссовський, маршал Радянського Союзу, маршал Польщі, двічі Герой Радянського Союзу.

1994 – Інокентій Смоктуновський, радянський і російський актор театру і кіно. Юрій Дєточкін і просто (стукаємо пальцем по лобі) Кеша.

1998 – Альфред Шнітке, радянський і російський композитор і піаніст, теоретик музики і педагог.

2008 – Олександр Солженіцин, російський письменник, лауреат Нобелівської премії з літератури.

У Харкові...

3 серпня 1899 року була відкрита безкоштовна бібліотека-читальня для робітників Харківського винного складу. Створювалася вона на приватні пожертвування і була відділення 1-ої безкоштовної народної бібліотеки-читальні Харківського Товариства поширення в народі грамотності. У бібліотеці налічується 1049 томів на суму 822 руб. 70 коп. Передплатників – 141, в тому числі продавців казенних винних лавок – 29.

Іменини відзначають...

Анна, Євгеній, Іван, Федір.

comments powered by HyperComments