Салютуюємо короком. Сьогодні – День народження шампанського

Четвер, 4 серпня 2011, 08:33
4 серпня 1693 чернець-бенедиктинець П'єр Періньон представив братії дивовижне ігристе вино, яке стало прабатьком сучасного шампанського.
шампанське

Будучи економом при абатстві Отвільер, розташованому в самому центрі Шампані, батько П'єр Періньон завідував їстівними запасами і погребом, а на дозвіллі займався експериментами з виробництва різних вин.

П'єр Періньон не тільки першим виготовив шампанське, але також запропонував замість звичайної в той час пробки з промасленим палиці використовувати коркові, яка використовується донині. Хоча винахід шампанського датований 4 серпня 1693-го, опис технології його виготовлення було опубліковано лише в 1718 році абатом Федина, каноніком Реймського собору.

До кінця 19 століття шампанське придбало популярність у всьому світі, і багато країн стали самі освоювати його виробництво. Особливих успіхів у цій справі досягли російські винороби, які навіть отримували призи на виставках у Парижі.

Однак така конкурентна ситуація зовсім не влаштовувала виноробів із самої Шампані. Після першої світової війни Франція прийняла закон, який встановив, що шампанським можуть називатися тільки ті ігристі вина, які вироблені безпосередньо в провінції Шампань при строгому дотриманні певних правил.

Оскільки шампанське вважається універсальним напоєм, то його можна подавати завжди, скрізь і всім! Але все-таки існують певні правила, продиктовані загальноприйнятим етикетом: сухе шампанське краще подавати перед їжею і до закусок, напівсухе – до другого блюда, напівсолодке і солодке – на десерт.

Перед безпосереднім застосуванням його слід охолодити, після, акуратно знявши фольгу, прибрати металеву оплетку – мюзле, далі, нахиливши трохи пляшку, притримуючи лівою рукою пробку, починайте прокручувати пляшку від себе. Дуже важливо прокручувати саме пляшку, т.к. в іншому випадку пробка може розколотися і яка – то її частина залишиться в шийці.

Для того, щоб переконатися в якості придбаного шампанського важливо звернути увагу на що з'явилося відразу ж після відкриття хмарка – воно є дійсним підтвердженням правильного вибору.

Наливають шампанське поступово. Спершу злегка покривається денце, а після того, як напій «заграє» і трохи спаде, келих наповнюється на дві третини. Сам келих повинен бути вузьким і високим.

Також в цей день...

У 1662 році в Москві стався «Мідний бунт» – масове повстання посадських людей проти випуску мідних грошей.

1687 – гетьманом України обрано Івана Мазепу.

1777 – відставний старший сержант 15-го полку легких драгунів Філіп Естлі відкрив у Лондоні перший цирк. На круглої арені (звідси і походить саме слово «цирк») виступали наїзники на конях. Естлі належить і заслуга визначення діаметра циркової площадки (42 фути), яка була обрана таким чином, щоб для наїзника створювалася оптимальна відцентрова сила.

1836 – у московському Кремлі встановлений Цар-Дзвін.

1914 – Перша світова війна: Великобританія оголосила війну Німеччині.

1922 – відбувся похорон винахідника Олександра Белла. Протягом хвилин 13 мільйонів телефонів по всій Північній Америці мовчали.

1962 – лідер організації Африканський Національний Конгрес Нельсон Мандела був ув'язнений, в якій провів 28 років. За цей час він став символом боротьби чорношкірого населення Південноафриканської Республіки проти расистського режиму апартеїду. Після виходу на свободу Мандела був обраний президентом країни. Ось так от.

2007 – з космодрому Канаверал за допомогою ракети-носія «Дельта 2» запущена американська АМС Phoenix, призначена для дослідження Марса.

Про знаменитих світу цього...

У 1900 році народилася Королева-мати (справжнє ім'я Єлизавета Анджела Маргарита Боулз-Лайон), мати Єлизавети II, королеви Великобританії.

1901 – Луї Армстронг, великий джазовий музикант XX століття. Так що саксофон в одну руку, склянка – в іншу, і вперед, з музичкою!

1905 – Борис Александров, композитор і диригент (оперета «Весілля в Малинівці», балет «Лівша»).

1955 – Біллі Боб Торнтон, американський актор, сценарист, режисер і співак.

1961 – Барак Хуссейн Обама II, чинний (з 20 січня 2009 року) 44-й президент Сполучених Штатів Америки.

1970 – Гліб Самойлов, рок-музикант, засновник групи «Агата Крісті».

Не цокаючись...

У 1875 році помер великий казкар Ганс Християн Андерсен.

1930 – Зігфрід Вагнер, німецький диригент і композитор.

1983 – Юрій Левітан, диктор Всесоюзного радіо з 1931 року, диктор Державного комітету Ради Міністрів СРСР по телебаченню і радіомовленню, народний артист РРФСР (1973), народний артист СРСР (1980). У роки Великої Вітчизняної війни читав зведення Радінформбюро.

Іменини відзначають...

Корнилій, Марія.

comments powered by HyperComments