За найпроникливішу стареньку, великого живописця та першу людину на Місяці

П'ятниця, 5 серпня 2011, 08:32
У цей день в 1906 році народилася та, в котрій будь-який серіаломан безпомилково визнає проникливу міс Марпл – англійська актриса театру і кіно Джоан Хіксон.
марпл

У 1946 році на Джоан Хіксон звернула увагу Агата Крісті, дивилася в театрі постановку власної п'єси «Побачення зі смертю». Письменниця написала актрисі: «Одного разу Ви зіграєте міс Марпл». Джоан Хіксон, якої тоді не було і сорока років, навіть образилася на знамениту письменницю. Ще через сорок років це передбачення Агати Крісті збулося. Ця роль в британському телесеріалі за творами письменниці стала її найкращою роботою, а інша прихильниця міс Марпл – королева Великобританії Єлизавета – нагородила у 1987 році актрису орденом Британської імперії.

Також в цей день...

У 1884 році на острові Бедлоу в Нью-Йорку закладено перший камінь у фундамент статуї Свободи.

1886 – у США вийшла перша газета українською мовою «Америка».

1891 – випущені перші дорожні чеки («American Express»).

1913 – над петербурзьким Корпусним аеродромом свій перший політ здійснив перший у світі багатомоторний і найбільший для свого часу за габаритами літак «Російський витязь» конструкції 24-річного Ігоря Івановича Сікорського, побудований ним на петербурзькому відділенні ризького Російсько-Балтійського заводу. Це був біплан (розмах крил 27 м, довжина 20 м, польотна вага 4,2 т) з чотирма двигунами по 100 кінських сил, встановленими по передній кромці нижнього крила (така установка двигунів стала класичною для всіх подальших багатомоторних літаків). Аероплан-гігант пілотував сам Сікорський. Спочатку літак носив назву «Гранд» (тобто «Великий»), але після декількох вражаючих демонстраційних польотів був перейменований в «Російський витязь». Безпосереднім розвитком «Російського витязя» стали літаки Сікорського «Ілля Муромець».

1943 – перший переможний салют під час Великої Вітчизняної війни – 12 залпів з 124 знарядь – на честь визволили від загарбників Орла і Бєлгорода військ Брянського, Західного, Центрального, Степового та Воронезького фронтів.

1967 – вийшов у світ перший альбом групи «Пінк Флойд» – «волинщик біля воріт зорі» («Piper At The Gates Of Dawn»), що включав у себе 11 композицій.

1975 – в СРСР вступила в дію залізнична магістраль Тюмень – Сургут – найважливіша комунікація, що з'єднала нафтогазовидобувні регіони Західного Сибіру.

2000 – про відкриття нової планети оголосила міжнародна група астрономів. Небесне тіло знаходиться в сусідній зоряній системі й обертається навколо зірки Епсилон Ерідана. Ця зірка видно на нашому небосхилі неозброєним оком. За оцінками вчених, виявлена ​​планета складається з газу і за розмірами перевищує Юпітер – найбільшу планету Сонячної системи.

Про знаменитих світу цього...

У 1850 році народився Гі де Мопассан (справжнє ім'я Анрі Рене Альбер Гі де Мопассан), французький письменник.

1893 – Віра Холодна, російська актриса німого кіно.

1898 – Василь Лебедєв-Кумач, поет-пісняр, написав тексти пісень до кінокомедій «Веселі хлопці», «Волга-Волга», «Цирк», «Діти капітана Гранта» і ін

1905 – Артем Іванович Мікоян, авіаконструктор, двічі Герой Соцпраці, академік, генерал-полковник інженерно-технічної служби, лауреат Ленінської і 6 Сталінських премій, кавалер 6 орденами Леніна.

1906 – Джон Марселлус Х'юстон, американський режисер, сценарист і актор – легендарний десятикратний номінант премії «Оскар»; син актора Уолтера Х'юстона, батько акторки Анжеліка Х'юстон, режисера Денні Х'юстона і сценариста Тоні Х'юстона.

1930 – Ніл Армстронг, американський астронавт, перша людина, що ступила на Місяць (21 липня 1969 р.).

1980 – Уейн Брідж, англійський футболіст, захисник футбольного клубу «Манчестер Сіті».

Не цокаючись...

1895 – Фрідріх Енгельс, один з основоположників марксизму.

1962 – Мерилін Монро (справжнє ім'я Норма Джин Бейкер), американська актриса.

1987 – Анатолій Папанов, радянський актор театру і кіно, народний артист СРСР.

У Харкові...

5 серпня 1844 року під Харковом в сім'ї військового поселенця (м. Чугуїв) народився великий російський художник Ілля Рєпін. Ще за життя він вважався майстром портретів, побутової та історичного живопису.

А його монументальні роботи – «Бурлаки на Волзі», «Козаки пишуть листа турецькому султану», «Не чекали», «Іван Грозний і його син» – прославляють автора і сьогодні.

Зазначимо, що невеликий подарунок Ілля Рєпін зробив своїм землякам і через 164 роки після народження. Так, 5 серпня 2008 року в Чугуєві після тривалої реставрації відкрився залізничний вокзал. Влада вирішила приурочити його відкриття саме до річниці народження Рєпіна.

Іменини відзначають...

Трохим.

comments powered by HyperComments