П'ємо за тіні забутих предків і щоб не було лісових пожеж

Вівторок, 9 серпня 2011, 08:34
9 серпня – Міжнародний день корінних народів світу. Враховуючи корінні особливості наших предків, актуальним буде перекинути чарочку на їхню честь.
керамика

У США сьогодні теж особливе свято – День Димняшкі, так званий Smokey Bear. Димняшка – це ведмежа, уявний друг працівників Служби лісового господарства США, що попереджає про небезпеку лісових пожеж. У телепередачах серії «Бережіть ліс від пожежі» зображується у капелюсі та джинсах, вимовляє фразу: «Тільки ви можете запобігти лісовій пожежі».

Також в цей день...

У 480 р. до н. е. триста спартанців героїчно перегородили шлях персам у Фермопіл. Подвиг цей настільки вразив людство, що навіть двічі історію трьохсот спартанців екранізували в Голівуді.

1483 – була відкрита Сікстинська капела – один з найвидатніших пам'ятників епохи Відродження.

1848 – на Буковині було ліквідовано кріпацтво.

1859 – американець Натан Еймс запатентував улюблену забаву гостей з провінції – ескалатор.

1910 – житель Чикаго Альва Фішер запатентував електричну пральну машину. Існуючі раніше машини приводилися в рух руками.

1942 – в окупованому німцями Києві відбувся Матч смерті, коли футболісти київського «Динамо» перемогли німецьку збірну «Люфтваффе» з рахунком 5:3. Ряд футболістів-киян був розстріляний, за легендою, за відмову програти зустріч.

1945 – через три дні після атомного бомбардування Хіросіми американці скинули другу атомну бомбу, названу «Товстуном», на Нагасакі. Загинули 74 тисячі чоловік.

1962 – Роберт Циммерман (американський автор-виконавець пісень, який – на думку більшості спостерігачів – є найбільш впливовою фігурою в історії популярної музики післявоєнного часу, особливо рок-музики) офіційно змінив своє ім'я. З цього дня всі звуть його Боб Ділан.

1969 – у Каліфорнії за наказом голови релігійний секти Чарльза Менсона вбита актриса Шерон Тейт, дружина Романа Поланскі.

1980 – шведська група ABBA в восьмий раз очолила британський хіт-парад з піснею «Winner Takes It All».

1986 – на рок-фестивалі в Небуорте (графство Хертфордшир) виступила група «Queen». Як потім виявилося, це був 658-й і останній концерт колективу.

Про знаменитих світу цього...

У 1899 році народилася Памела Треверс (за іншими даними, вона народилася в 1906 році), англійська письменниця австралійського походження, що придумала самий епічний персонаж в історії світової педагогіки – Мері Поппінс.

1914 – Туве Янссон, фінська письменниця, яка подарувала дітям книги про мумі-тролів, і надихнула Іллю Лагутенко на створення такого специфічного образу.

1938 – Леонід Кучма, екс-президент України (1994-2004 рр.)..

1957 – Мелані Гріффіт, американська кіноактриса. Хоча більш відома вона як дружина Антоніо Бандераса.

1963 р. – Вітні Х'юстон, американська співачка і скандалістка.

1968 – Джилліан Андерсон, американська актриса, вона ж агент Скаллі з «Секретних матеріалів».

1973 – Олександр Пономарьов, український співак.

1978 – Одрі Тоту, французька кіноактриса, що вразила уяву практично всіх любителів кіно, знявшись у фільмі «Амелі».

Не цокаючись...

У 1516 році помер Иеронимус Босх, нідерландський художник, один з найбільших майстрів Північного Відродження.

1962 – Герман Гессе, німецький письменник, лауреат Нобелівської премії 1946 року.

1975 – Дмитро Шостакович, радянський композитор.

У Харкові...

У серпні 1932 р. завідувачем теоретичним відділом Українського фізико-технічного інституту (УФТІ) в Харкові призначений Лев Ландау.

Іменини відзначають...

Анфіса, Герман, Климент, Наум, Микола, Пантелеймон, Сава.

comments powered by HyperComments