У День молоді відзначаємо ювілей швейної машинки та персонального комп'ютера

П'ятниця, 12 серпня 2011, 08:30
З 2000 року молодь усього світу отримала можливість в єдиному пориві відзначити свій «професійний» свято. І все завдяки невтомній ООН.
день молоді

Так що, хто молодий душею чи тілом, а тим більше, і тим, і іншим – вриваємося!

До речі, крім Міжнародного дня молоді, у юної порослі планети є ще кілька свят: Міжнародний день солідарності молоді відзначається 24 квітня, Всесвітній день молоді – 10 листопада, а українські хлопці і дівчата святкують День молоді Україна в останню неділю червня.

Сьогодні є привід відзначити дві круглі дати: у 1851 році американець Айзек Зінгер отримав патент на удосконалену швейну машинку з човниковим стібком, уміння поводитися з якою стало основним предметом гордості кота Матроскіна. А в 1981 році компанія IBM випустила перший персональний комп'ютер.

Також в цей день...

У 1865 році англійський хірург Джозеф Лістер вперше використовував під час операції карболову кислоту, або фенол, для дезінфекції інструментів і рук хірурга. У результаті смертність після хірургічних операцій упала втроє.

1877 – почалася всесвітня історія звукозапису: американський винахідник Томас Едісон зафіксував механічним способом на платівку мелодію «Mary Had A Little Lamb».

1896 – на річці Клондайк знайдено золото. То-то вже покусала собі лікті уряд Російської імперії, що продало Аляску всього п'ятьма роками раніше Союзу Американських штатів...

1933 – відбувся перший матч футбольної збірної України (з Туреччиною).

1949 – в Лондоні через шпаків, що розмістилися на хвилинній стрілці годинника, Біг-Бен став відбивати час із запізненням на чотири з половиною хвилини.

1994 – відкрився рок-фестиваль «Вудсток-94», присвячений 25-річчю свого знаменитого попередника. І це єдине, чим він знаменний, якщо не вважати безперервного дощу і бруду, в якій купалися присутні глядачі.

1999 – в Україні прийнято рішення про закриття всіх витверезників.

Про знаменитих світу цього...

У 1681 році роділдся Вітус Берінг, російський мореплавець, офіцер Російського флоту, полярний дослідник.

1781 – Роберт Міллз, американський архітектор, будівельник Білого дому і монумента Вашингтона.

1831 – Олена Петрівна Блаватська, окультна письменниця, засновниця Теософічне суспільства.

1882 – Вінсент Бендикс, американський винахідник автомобільного стартера.

1898 – Олександр Іванов, кінорежисер («Михайло Ломоносов», «Піднята цілина»).

1930 – Джордж Сорос, американський фінансист і громадський діяч угорського походження.

1949 – Марк Нопфлер, британський рок-музикант, співак і композитор, один з співзасновників групи Dire Straits.

1971 – Піт Сампрас, американський тенісист.

Не цокаючись...

У 30 році до н. е.., засунувши руку в корзину фіги, де причаїлися змії, вбила себе Клеопатра, остання цариця Єгипту з македонської династії Птолемеїв.

1828 – Аріна Родіонівна Яковлєва, кріпосна М. А. Ганнібал, няня А. С. Пушкіна. Та сама, яка «вип'ємо, няня, де ж гуртка».

1848 – Джордж Стефенсон, англійський винахідник, творець одного з перших паровозів і будівельник першої громадської залізниці.

1964 – Ян Ланкастер Флемінг, англійський письменник, автор романів про супершпигуна Джеймса Бонда.

1982 – Генрі Фонда, американський актор, що поклав початок акторської династії сімейства Фонду.

2000 – у Баренцевому морі зазнала катастрофу атомний підводний човен «Курськ». Офіційний звіт про загибель атомної субмарини в 2000 сторінок, опублікований в 2002 році Генеральним прокурором РФ Устиновим, говорить про те, що загибель «Курська» була викликана навчальної торпедою, яка вибухнула в торпедному відсіку. Цю версію багаторазово піддавали сумніву, але для 118-ти моряків це вже не має ніякого значення...

У Харкові...

У 1921 році 11-18 серпня в Харкові відбулася перша Першість України з футболу, в якому взяли участь збірні 8-ми міст. У фіналі харків'яни перемогли збірну Одеси (2:0).

Іменини відзначають...

Валентин, Герман, Іван, Максим.

comments powered by HyperComments