За право піти наліво. 13 серпня – Всесвітній день ліворуких

Субота, 13 серпня 2011, 08:33
Сьогодні ми відзначаємо Всесвітній день ліворуких – свято, введене в 1992 році за ініціативою британського Клубу ліворуких.
лівша

За даними статистики, близько 10% населення – лівші.

Список відомих людей, які все робили і продовжують робити «однією лівою», вражає – Юлій Цезар та Олександр Македонський, Наполеон і Карл Великий, Вінстон Черчілль і Жанна д'Арк, Марк Твен, Леонардо да Вінчі, Мікеланджело, Бетховен, Сергій Рахманінов, Пол Маккартні і Рінго Старр, Мерилін Монро, Роберт де Ніро і навіть чотири останні президенти США – Рональд Рейган, Джордж Буш-старший, Білл Клінтон і Барак Обама.

У цей день лівші всього світу прагнуть привернути увагу виробників товарів до необхідності враховувати і їхні зручності, влаштовують різноманітні заходи й змагання.

Також в цей день...

У 1521 році Ернан Кортес захопив столицю ацтеків Теночтітлан (зараз місто Мехіко).

1899 – американський винахідник Уїльям Грей запатентував монетний телефон-автомат.

1907 – в Нью-Йорку було пущено перше таксі.

1913 – в Шеффілді (Великобританія) виплавляється перший нержавіюча сталь.

1942 – прем'єра в Нью-Йорку повнометражного мультиплікаційного фільму Уолта Діснея «Бембі» про милого оленя.

1961 – розпочато будівництво Берлінської стіни.

1967 – в США пройшла прем'єра фільму Артура Пенна «Бонні і Клайд», – епохальної кінострічки, заснованої, до речі, на реальних подіях.

Про знаменитих світу цього...

У 1655 році народився Йоганн Христоф Доннер, німецький музичний майстер, що вважається винахідником кларнета.

1899 – Альфред Хічкок, англо-американський режисер, король жахів, володар «Оскара» («Птахи», «несамовитість», «Незнайомці в поїзді», «39 сходинок»).

1907 – Тамара Макарова, радянська і російська актриса театру і кіно («Семеро сміливих», «Велика земля», «Молода гвардія», «Юність Петра»).

1926 – Фідель Кастро, кубинський державний, політичний і військовий діяч, керівник Куби (1959-2008). Теж, до речі, лівша.

1946 – Тетяна бідова, радянська і російська актриса театру і кіно, виконавиця ролі Соні Мармеладової у фільмі «Злочин і кара».

1962 – Андрій Соколов, радянський і російський актор театру і кіно («Маленька Віра», «Бальзаківський вік, або Всі мужики – сво...»), театральний режисер.

1968 – Андрій Федорцов, актор театру і кіно, він же Вася Рогов із серіалу «Убойная сили».

1971 – Володимир Вдовиченков, російський актор.

1981 – Стас П'єха, російський співак, який пішов по стопах своєї зіркової бабусі.

Не цокаючись...

У 1900 році помер Володимир Соловйов, видатний російський філософ, поет, публіцист, літературний критик, який зіграв значну роль у розвитку російської філософії і поезії кінця XIX – початку XX століть.

1910 – Флоренс Найтінгейл, англійська медсестра. Організатор і керівник загону санітарок під час Кримської війни (1853-1856 рр.).. Фактично мати такого поняття як жінка-санітарка на війні.

1946 – Герберт Уеллс, англійський письменник-фантаст, футуролог («Війна світів», «Машина часу», «Людина-невидимка»).

У Харкові...

Реформа міського самоврядування. 13 серпня 1870 року для введення в Харкові нового Міського Положення «відкрита губернська у міських справах присутність, однією з перших дій якої була пропозиція шестигласної думі (міськвиконкому) про збори міської громади та харківських домовласників для вибору тимчасової комісії по складанню списків виборців...»

Іменини відзначають...

Веніамін, Євдоким, Іван, Сергій, Юрій.
 

comments powered by HyperComments