За удачу, телебачення і правила мордобою

Четвер, 18 серпня 2011, 08:32
У цей день в 1913 році в одному з казино Монте-Карло відбувся рекордний випадок – кулька рулетки випадала на чорне 26 разів поспіль. Так вип'ємо, щоб удача ніколи нас не покидала.
рулетка

Також в цей день...

 У  1201 році  засноване місто Рига (Латвія).

1649 — Богдан Хмельницький підписав з польським королем Яном ІІ Казимиром Зборівський мирний договір, за яким Україна на території трьох воєводств — Київського, Брацлавського, Чернігівського — отримувала автономію, а козацький реєстр встановлювався в 40 тисяч чоловік. Договір, котрий не влаштовував жодну із сторін, був порушений з обох боків протягом найближчих місяців.. 

1572 — в Парижі відбулося весілля французької принцеси Маргарити Валуа (тієї самої королеви Марго) і Генріха, короля Наваррського.

1743 – Джек Бротон, чемпіон Англії по боксу, сформулював правила боксерських поєдинків.

1868 – французький астроном П'єр Жансен виявив у сонячному спектрі новий елемент – гелій.

1900 – з'явилося слово телебачення. Його придумав і ввів у науковий обіг російський інженер Костянтин Дмитрович Перський. Він схрестив два слова з різних мов: частина «тілі» з грецької мови, частина «бачення» – з французької.

 1920 – ратифікована 19-а поправка до конституції США, що надала право голосувати жінкам.

1950 – чотиримісячне кошеня, слідуючи за групою альпіністів, підійнялося на гору Маттерхорн (Альпи) висотою 4477 м.

1958 – в США вийшов роман Володимира Набокова «Лоліта».

1962 – Рінго Старр вперше виступив як ударник групи «Бітлз».

1977 – у Мемфісі выдбулись похорони Елвіса Преслі. В останній путь співака проводжали 75000 шанувальників.

1991 – Михайло Горбачов був узятий під домашній арешт в Криму. Як з'ясувалося, не надовго. Але ера СРСР закінчилася назавжди.

Про знаменитих світу цього...

 У 1750 році народився Антоніо Сальєрі, австрійський композитор італійського походження. У нашій лісосмузі кожен собака знає, хто отруїв Моцарта... При цьому факт отруєння Вольфганга Амадея саме Сальєрі нічим не підтверджено, на відміну від історично зафіксованих відомостей, що Антоніо був дуже успішним композитором і педагогом, а серед його учнів виявилися відразу Бетховен, Шуберт і Ліст.

1830 – Франц Йосиф I, імператор Австрійської імперії (з 1848) і король Угорщини (з 1867), який почав першу світову війну.

1836 — Олександр Кониський, письменник, публіцист, педагог, громадський діяч..

1904 – Макс Фактор (справжнє ім'я справжнє ім'я Максиміліан Факторовіч), американський парфумер польського походження, засновник косметичної компанії «Макс Фактор».

1933 – Роман Поланський, франко-польсько-американський кінорежисер і актор.

1933 – Белла Руденко, українська оперна співачка (лірико-колоратурне сопрано), солістка Великого театру (Москва)..

1937 – Роберт (насправді – Чарльз) Редфорд, американський кіноактор і кінорежисер. Він виконав величезний за часом творчий шлях і в старості продовжує вибивати сльозу з домогосподарок і викликати придих у студенток, наприклад, у фільмі «Шпигунські ігри».

1945 – Володимир Мигуля, радянський композитор, піаніст, вокаліст. Написав знакові пісні свого часу – «Трава у дома», «Каскадери».

1952 – Патрік Суейзі, американський актор. Досить назвати 3 фільми: «На гребені хвилі», «Привид» та «Брудні танці», щоб знову вибити сльозу з домогосподарок... ну і так далі.

1957 – Кароль Буке, французька актриса («Немо», «Бінго Бонго»), особа духів «Шанель».

1969 – Крістіан Слейтер (справжнє ім'я Крістіан Майкл Леонард Хоукінс), американський кіноактор.

1969 – Едвард Нортон, американський актор. У нього більш вузька спеціалізація – Едвард знімається тільки в шедеврах. У його акторській обоймі – «Бійцівський клуб» (де він геть забив в кадрі ідейного натхненника проекту Бреда Пітта), «Американська історія Х», «Народ проти Ларрі Флінта», «Рахунок» і так далі.

Не цокаючись...

 У  946 році помер  Святий Іван Рильський, покровитель болгар.. 

1850 — Оноре де Бальзак, французький письменник, класик світової літератури.

1940 – Уолтер Крайслер, американський промисловець, засновник корпорації «Крайслер».

2010 — Олесь Ульяненко, український письменник, лауреат малої Шевченківської премії 1997 року.

У Харкові...

18 серпня 1883 в Харкові відкрита «друга черга» міський конки. Почався рух від Харківського реального училища (пл. Феербаха, Академія залізничного транспорту) до Кінної площі (пл. Повстання).

Іменини відзначають...

 Євстигній, Нонна, Агапит, Флор, Лавр.

comments powered by HyperComments