Вітаємо з Яблучним Спасом і Днем українських пасічників

П'ятниця, 19 серпня 2011, 08:30
19 серпня православні святкують Яблучний спас – печуть пироги, освячують у церкві фрукти та овочі.
яблуко

Яблучний спас прийшов до нас із язичницької Русі. Це свято збору врожаю яблук. Всі обряди цього свята і ще двох інших Спасів, були присвячені Богам Спасам, які мають язичницьке коріння. У давні часи таких свят було безліч, вони присвячувалися врожаям кожного плоду і перед вживанням їх обов'язково висвітлювали. Були, наприклад, такі Спаси, як хлібний, ягідний, грибний та інші.

Яблучний Спас ще називають «першими Осенінами», тобто зустріччю осені. Вважається, що з Яблучним Спасом приходять перші холоди. Тому-то в старовину і існував звичай – гуляти в полі, проводжати піснями захід першого осіннього сонця.

 Сьогодні, 19 серпня, прийнято вшановувати одну з найбільш мужніх професій у світі. Чи жарт – добровільно йти в бджолину хмару, щоб добути одну з найбільш правильних їстівних субстанцій в світі.

 Отже, сьогодні – День пасічника – професійне свято бджолярів. В Україні його почали відзначати з 1997 року.

Підраховано, що кожна сьома тонна світового меду – українська. На пасіках країни працює близько п'яти мільйонів бджолиних сімей.

Також в цей день...

 У 1839 році французький уряд оголосив про винахід «дагеротип» – прилад, що відтворює зображення предметів. День народження фотографії.

1856 – американець Гейл Борден запатентував спосіб отримання згущеного молока.

1887 – піднявшись на повітряній кулі, Дмитро Менделєєв спостерігає сонячне затемнення.

1914 – створено керівний орган Українських Січових Стрільців – Українська бойова управа.

1941 — головне командування румунської армії видало декрет про встановлення окупаційної адміністрації на частині території України між Дністром і Бугом («Трансністрія») з центром у Тирасполі.
 
1960 – перший в історії політ у космос живих істот з поверненням на Землю: в СРСР був виведений на орбіту «Супутник 5» з собаками Білка та Стрілка на борту. 20 серпня він благополучно повернувся на Землю.

1967 – «Пінк Флойд» вперше потрапили в англійський хіт-парад кращих альбомів зі своєю дебютною платівкою «Piper at the Gates of Dawn».

1989 — парафія святих Петра і Павла у Львові (настоятель — о. Володимир Ярема) першою в Україні вийшла з підпорядкування Руській Православній Церкві й оголосила себе частиною УАПЦ.

1992 – у Києві почав роботу I Всесвітній форум українців.

2002 – у Китаї завершився Музичний фестиваль снігових гір – перший рок-фестиваль на відкритому повітрі в історії країни.

2004 – компанія «Google» почала продаж своїх акцій на фондовому ринку.

Про знаменитих світу цього...

У 1883 році народилася Габріель «Коко» Шанель, французький кутюр'є, законодавець моди в світовому і часовому масштабі.

1906 – Леонід Соловйов, письменник, автор романів про Ходжу Насреддіна.

1945 – Ієн Гіллан, британський рок-співак, вокаліст рок-групи «Deep Purple».

1946 – Білл Клінтон, 42-й президент США.

1951 – Володимир Конкін, радянський і російський актор театру і кіно («Як гартувалася сталь», «Місце зустрічі змінити не можна»).

1965 — Марія ді Мадейру, португальська актриса («Кримінальне чтиво», «Божественна комедія»).

1969 – Меттью Пері, американський актор, зірка серіалу «Друзі». До речі, роль Ніка Озеранскі з «Дев'яти ярдів» писалася спеціально для нього.

Не цокаючись...

У 1662 році помер Блез Паскаль, французький математик, фізик, літератор і філософ, на честь якого була названа мова комп'ютерного програмування.

1819 — Джеймс Ватт, шотландський математик та інженер.

1913 — Михайло Комаров-Уманець, український бібліограф і фольклорист..

1929 – Сергія Дягілєв, російський театральний і художній діяч.

1936 – Федеріко Гарсіа Лорка, іспанський поет і драматург.

1981 – Володимир Фетин, кінорежисер («Смугастий рейс», «Любов Ярова», «Донська повість», «Солодка жінка», «Відкрита книга»).

  У Харкові...

 1905 – приступили до прокладання рейок електричного трамвая. Лінія проходила від Балашівського переїзду, через Зміївську (нині – проспект Гагаріна) і Hетеченскую вулиці, через Подільський міст по Костюринському провулку до Павлівської площі (нині Рози Люксембург).

Іменини відзначають...

 Лев, Людвіг.

comments powered by HyperComments