За жертовність собак, що проклали людям шлях у космос!

Субота, 20 серпня 2011, 08:41
Саме сьогодні, 20 серпня, у 1960 році полетіли до космосу і повернулися дві легендарні собаки Білка і Стрілка.
Білка та Стрілка

Мало хто знає, що Білка і Стрілка не були першими собаками, що полетіли до космосу. Вони були першими, що повернулися назад живими. До них в подібних експериментах героїчно загинуло чимало собак.

 Після польоту в 1957 році собаки Лайки, яка не повернулася на Землю, Сергієм Корольовим було поставлене завдання – підготувати собак для добового орбітального польоту з можливістю повернення назад в спускаємому апараті. Для експерименту були відібрані 12 собак. Початковий відбір вівся за спеціальною методикою – собаки повинні були важити не більше 6 кілограмів і бути заввишки до 35 сантиметрів, вік – від двох до шести років. Відбиралися лише самки, бо для них легше розробити асенізаційний пристрій (туалет). Крім того, їх забарвлення мало бути світлим для кращого спостереження з екранів моніторів. Собаки повинні були виглядати привабливо на випадок, якщо їх будуть представляти ЗМІ.

 Білка і Стрілка були дублерами собак Чайки і Лисички, які загинули в катастрофі такого ж корабля при невдалому старті 28 липня 1960 року.

Також в цей день...

 У 1619 році голландський корабель доставив до Америки перших 20 африканських негрів, які були продані в рабство мешканцям колонії Джеймстаун. Так що енергійно радіємо відсутності подібних бузувірств в нашому нинішньому житті.

 1627 — видано перший словник української мови «Лексіконъ славенноросскій і именъ тълкованіє» Памви Беринди.

1741 –  капітан-командор Вітус Берінг відкрив півострів Аляска.

1868 – у США офіційно проголошено закінчення громадянської війни Півночі і Півдня.

1896 – запатентований телефон з набірним диском. Тепер же, з появою кнопкових телефонів, крутити пальцем залишилося тільки біля скроні.

1912 – Томас Едісон патентує фонограф і електробатарею.

1919 — армія російського генерала Денікіна захопила Київ.

1925 — засновано Канівський музей-заповідник «Могила Т.Г. Шевченка». Тепер — Шевченківський національний заповідник у м. Каневі..

1967 – британська «Checkmate Records» стала першою фірмою, яка  подбала про цілісність людських барабанних перетинок і використала систему шумозаглушення Довбай для магнітного запису.

1968 — війська СРСР та країн Варшавського Пакту перетинають кордони Чехословаччини задля придушення "Празької весни".

 1980 – італійський альпініст Райнхольд Месснер вперше підкорив Еверест в одиночку без використання дихальної кисневої маски. 

Про знаменитих світу цього...

 У  1561 році народився Якопо Пері, італійський композитор, автор перших опер. 

1827 — Шарль Де Костер, бельгійський франкомовний письменник, який заклав фундамент бельгійської літератури («Легенда про Тіля Уленшпігеля та Ламме Гудзака»).

1847  — Болеслав Прус (справжнє ім'я  — Александер Ґловацький), польський письменник («Форпост», «Лялька», «Фараон»). 

1890 – Говард Філіпс Лавкрафт, американський письменник, поет і журналіст, що писав в жанрах жахів, містики. «Батько» Ктулху.

1901 – Сальваторе Квазімодо,  італійський поет і лауреат Нобелівської премії 1959 року.

1913 – Роджер Уолкотт Сперрі, американський нейробіолог і дослідник, лауреат Нобелівської премії з медицини 1981 року за відкриття, що стосуються функціональної спеціалізації півкуль головного мозку. Вивчаючи людський мозок, Сперрі встановив, що функції лівої і правої частин головного мозку різні: ліва півсфера управляє промовою, аналітичними і логічними функціями, тоді як права – орієнтацією в просторі і художньою уявою людини (музика і т. п.). Так що фізик ви чи лірик, значною мірою визначається розвитком відповідного півкулі головного мозку.

1932 – Василь Аксьонов,  російський письменник («Вольтер'янці і вольтер'янки», «Острів Крим», «У пошуках сумного бебі», «Москва Ква-Ква», «Рідкісні землі»).

1939 —  Валерій Шевчук , український письменник-шістдесятник, майстер психологічної прози («Мисленне дерево», «Око Прірви», «Срібне молоко»).
 
Не цокаючись...

20 серпня 1823 помер Фрідріх Арнольд Брокгауз, німецький видавець, засновник знаменитого енциклопедичного видавництва.

 1843 – Григорій Квітка-Основ'яненко (справжнє прізвище – Квітка, псевдонім – Грицько Основ'яненко), український письменник, харків'янин.

1915 – Пауль Ерліх, німецький лікар, імунолог, бактеріолог, хімік, основоположник хіміотерапії, Нобелівський лауреат.

1919 — Іван Луцькевич, ініціатор білоруського національного руху .

1944 — Юрій Липа, громадський діяч, письменник, поет, публіцист, один з визначних ідеологів українського націоналізму.

1975 — Іван Багмут, український письменник, писав переважно для дітей та юнацтва. Більшу частину життя прожив у Харкові.

1980 – Джо Дассен (справжнє ім'я Джозеф Айра Дассен), французький співак і композитор.

 2009 – Семен Фарада, радянський кіноактор.

У Харкові...

 20 серпня 1827 року на прохання харківського поліцмейстера, який скаржився на погане утримання службовців у канцелярії поліції, щорічно з міських коштів відпускається по 1000 руб.  «до затвердження нових штатів поліції...».

Іменини відзначають...

 Марина, Астерій, Дементій, Митрофан, Пімен, Потамія.

comments powered by HyperComments