Звідки походить синьо-жовтий стяг? Вшановуємо Державний прапор України

Вівторок, 23 серпня 2011, 08:32
23 серпня святкується День Державного прапора України – указ про його відзначення був підписаний президентом в 2004 році. Сьогодні також - Європейський день пам'яті жертв сталінізму та нацизму.
державний прапор

Державний прапор України – прапор із двох рівновеликих горизонтальних смуг синього і жовтого кольору із співвідношенням ширини прапора до його довжини 2:3.

Українська національна традиція символічного відображення світу формувалася упродовж кількох століть. Використання жовтого та блакитного кольорів (з різними відтінками) на прапорах України-Русі простежується від прийняття християнства. Згодом ці два кольори набувають значення державних.

Синьо-жовте поєднання кольорів остаточно оформилося як єдине національне на початку 20 століття. Символами України в новітньому їх трактуванні є безхмарне небо як символ миру – синій колір, і стиглі пшеничні ниви як символ достатку – жовтий колір.

 
Також в цей день...

1572 – Варфоломіївська ніч у Парижі – масова різанина гугенотів (протестантів) у Франції, влаштована католиками в ніч на 24 серпня 1572 року, напередодні дня святого Варфоломія.

1770 – англійський капітан Джеймс Кук оголосив Австралію власністю Англії.

1880 – російський письменник Федір Достоєвський вперше застосував слово «супутник» в значенні супутника Землі. Він повідомляв у листі, що задумав ввести в роман «Брати Карамазови» сцену з чортом: «Що стане в просторі з сокирою? .. Якщо куди потрапить подалі, то прийметься, я думаю, літати навколо Землі, сам не знаючи навіщо, у вигляді супутника...».

1913 – в Копенгагені відкрито пам'ятник Русалочці – героїні казки Ганса Христіана Андерсена.

1914 – Перша світова війна: Японія як союзник Британії оголосила війну Німеччині та атакувала німецьку військово-морську базу в м. Циндао на сході Китаю.

1935 – на баштах Кремля встановлені рубінові зірки, вироблені в Донбасі.

 1939 – СРСР і Німеччина підписали договір про ненапад (пакт Молотова-Ріббентропа). Цей документ, який передбачав можливість пролонгації, зобов'язав сторони, що його підписали, утримуватися від агресивних дій  на термін у 10 років. Одночасно був підписаний секретний протокол про розділ сфер впливу в Східній Європі. Існування секретного протоколу довгий час заперечувалося радянською стороною, і тільки наприкінці 1980-х рр. цей факт був визнаний Москвою.

 1943 –  Харків в черговий раз зайнято совєтськими окупантами України.

1944 – Друга світова війна: французьке місто Марсель звільнено від нацистів.

1954 – перший політ транспортного літака С-130 «Геркулес» фірми Lockheed. Вже понад півстоліття він не лише експлуатується, але й виготовляється. У 70 країнах світу військові та цивільні літають на «Геркулесах».

1989 – у 50-у річницю підписання радянсько-німецького пакту 1939 р. відбулася акція «Балтійський шлях», коли мешканці Литви, Латвії та Естонії вишикувались у живий ланцюг завдовжки майже в 600 км крізь усю Балтію. У заході взяло участь близько двох мільйонів людей (найбільший живий ланцюг у світі).

1990 — на флагшток перед будівлею Київської мерії був піднятий синьо-жовтий прапор, освячений у Софіївському соборі владикою Володимиром і настоятелем храму Бориса і Гліба Української автокефальної церкви отцем Юрієм.


Про знаменитих світу цього...

 У 1851 році народився Алоїс Їрасек, чеський письменник, який створив цілу низку історичних романів, які охоплюють майже всю багатовікову історію Чехії з прадавніх часів до 1848 року. 

1867 — Осип Маковей, український літератор, педагог та громадсько-політичний діяч.

1880 — Олександр Грін (справжнє ім'я Олександр Гриневський), російський письменник, прозаїк, представник напряму романтичного реалізму («Червоні вітрила», «Та, що біжить по хвилях», «Золотий ланцюг», «Дорога в нікуди»).

1932 —  Давид Черкаський, український режисер-мультиплікатор («Пригоди Перця», «Як козаки куліш варили», «Пригоди капітана Врунгеля»).

1941 — Ед Робертс, американський інженер і підприємець, який розробив перший комерційно успішний персональний комп'ютер Altair 8800 в 1975 р.

1946 – Кіт Мун (пом. 1978), ударник англійської групи «The Who», автор багатьох рок-н-рольних постулатів і людина, що подарувала назву «Led Zeppelin».

1963 – Валерій Ніколаєв, російський («День народження Буржуя», «Відьма») та місцями голлівудський («Термінал», «Поворот», «Святий») актор.

 1964 – Альона Апіна, російська поп-співачка.

1970 – Рівер Фенікс, американський кіноактор («Залишся зі мною», «Берег москітів», «Мій особистий штат Айдахо»), старший брат Хоакіна Фенікса.

1974 — Сергій Жадан, український поет, прозаїк, есеїст.
 
 Не цокаючись...

У 93 році помер Гней Юлій Агрікола, римський полководець і державний діяч.

1305 – Вільям Уоллес, національний герой Шотландії.

1806 – Шарль Кулон, французький фізик і військовий інженер, чиїм ім'ям названа одиниця електричного заряду і закон взаємодії електричних зарядів.

1902 — Генрик Семирадський, польський художник. Народився в селі Новобєлгород (нині смт Печеніги на Харківщині). Гімназію та університет закінчив у Харкові. Семирадський брав уроки малюнка в харківського майстра Дмитра Безперчого.

1997 – Олена Майорова, російська актриса театру і кіно («Вам і не снилося», «Самотнім надається гуртожиток», «Забута мелодія для флейти»).

2009 — Валентина Сазонова, український дизайнер одягу, авторка ляльок, громадський діяч.

У Харкові...

 23 серпня 1887 року  «відбулася, нарешті, закладка нової церкви в ім'я Успіння Божої Матері. Нова церква збудована вже у вигляді справжнього храму, з дзвіницею, досить містка... ».

1975 — офіційне відкриття першої лінії Харківського метрополітену.

Іменини відзначають...

Роман.

comments powered by HyperComments