Сьогодні Україна відзначає двадцятий День Незалежності

Середа, 24 серпня 2011, 08:37
24 серпня 1991 року наша рідна країна проголосила свою Незалежність. До цього дня вона входила до складу СРСР як Українська Радянська Соціалістична Республіка.
День Незалежності

Акт проголошення незалежності України від 24 серпня 1991 року був затверджений 1 грудня того ж року всенародним голосуванням і містив наступнє:

«Виходячи зі смертельної небезпеки, навислої над Україною у зв'язку з державним переворотом у СРСР 19 серпня 1991 року,

• продовжуючи тисячолітню традицію державотворення в Україні,

• виходячи з права нації на самовизначення, передбаченого Статутом ООН та іншими правовими документами,

• здійснюючи Декларацію про державний суверенітет України,

Верховна Рада УРСР урочисто проголошує незалежність України та створення самостійної української держави – Україна.

Територія України є неподільною і недоторканною. Відтепер на території України мають чинність виключно Конституція і закони України.

Цей акт набирає чинності з моменту його прийняття».

У червні 1992 року Верховна Рада України постановила вважати 24 серпня Днем Незалежності України і національним святом. До цього перший День Незалежності святкувався 16 липня – в пам'ять про те, що в цей день 1990 року Верховна Рада Української РСР прийняла Декларацію про державний суверенітет України.

Також в цей день...

У 1542 році іспанський конкістадор Франсиско де Орельяна відкрив гирло Амазонки, назвавши її так, тому що на його експедицію напали індіанські жінки-воїни.

1853 – американець Джордж Крам винайшов картопляні чіпси на курорті Саратога-Спрінгс (США), працюючи шеф-кухарем фешенебельного ресторану готелю Moon Lake Lodge. За легендою, одним з фірмових рецептів ресторану була «картопля фрі». Одного разу на вечері залізничний магнат Вандербільт повернув смажену картоплю на кухню, поскаржившись на те, що вона «занадто товста». Крам вирішив пожартувати над магнатом, нарізав картоплю буквально паперової товщини і обсмажив. Втім, страва сподобалося магнату та його друзям. Рецепт прозвали «Чіпси Саратога».

1938 – з'явився термін «мильна опера». Оглядач американської газети «Крісчен сенчурі» написав про телесеріали в жанрі «сімейної мелодрами», що увійшли в США в моду в кінці 30-х років: «Ці п'ятнадцятихвилинні трагедії ... я називаю «мильною оперою» ... тому що без допомоги мила я б не пролив жодної сльози над її персонажами».

1991 – Михайло Горбачов оголосив про складання з себе повноважень генерального секретаря ЦК КПРС і закликав ЦК до саморозпуску. Вже на наступний день майно КПРС буде оголошено державною власністю в Росії. Далі – більше, як ми пам'ятаємо.

2006 – Плутон перестав вважатися планетою Сонячної системи і перейшов у розряд карликових планет.

Про знаменитих світу цього...

У 1899 році народився Хорхе Луїс Борхес, аргентинський письменник і поет («Алеф», «Творець», «Вигадки», «Тайнопис»), папа постмодернізму в літературі.

1923 — Віктор  Глушков, український науковець, піонер комп'ютерної техніки.

1928 — Левко Лук'яненко, український політик та громадський діяч.

1947 – Пауло Коельо, бразильський письменник і поет. Опублікував в цілому 16 книг («Алхімік», «Одинадцять хвилин», «На березі Ріо-Пьедра сіла я й заплакала», «Вероніка вирішує померти»...).

1948 – Жан-Мішель Жарр, французький композитор, автор і постановник грандіозних світлових шоу.

1957 – Стівен Фрай, британський письменник, актор, комік, режисер і телеведучий.

1958 – Стів Гуттенберг, американський актор, продюсер, сценарист і режисер. Він став відомим у 1980-х роках після серії головних ролей у голлівудських фільмах, включаючи «Кокон» «Троє чоловіків і маленька леді», «Поліцейська академія» та «Коротке замикання».

1970 – Юрій Горбунов, телеведучий, шоумен, актор.

1976 – Алекс О'Локлін, австралійський актор театру і кіно (фільми «План Б», «Відпустка по обміну», серіали «Місячне світло», «Гаваї 5.0»).

1988 – Руперт Грінт, американський актор. Відомий по ролі Рона Візлі у фільмах про Гаррі Поттера.

Не цокаючись...

У 79 році відбулося виверження Везувію. Міста Помпеї, Геркуланум і Стабія було поховано під вулканічним попелом. Сумно. Зате Брюллов потім гарну картину написав.

1572 – вранці у Франції не дорахувалися гугенотів: трапилася неймовірна різанина, учинена Катериною Медічі і названа згодом Варфоломіївською ніччю.

1745 —  Олекса Довбуш, ватажок опришків.

  1921 – розстріляний чекістами Микола Гумільов, російський поет, один з провідних представників акмеїзму.

1990 – в еміграції помер Сергій Довлатов, російський письменник і журналіст.

У Харкові...

 У серпні 1872 року на частину заповіданих Д.А. Донець-Захаржевським грошей Харківське Медичне товариство купує будинок на Німецькій вулиці (зараз Пушкінська, 14) вартістю 20000 руб. для розміщення в ньому лікарні.

Іменини відзначають...

Василь, Іван, Максим, Олександр, Сусанна, Федір.

comments powered by HyperComments