П'ємо за першого Джеймса Бонда, знаменитих миловарів і рослини на Місяці

Четвер, 25 серпня 2011, 08:28
Післясвятковий день не рясніє масштабними датами для відзначення. Тим не менш, привід підняти чарку-другу завжди знайдеться.
шон конері

Наприклад, продовжуємо святкувати дні незалежності. Якщо когось влаштує як привід  День незалежності Уругваю, можна вшанувати його енною кількістю спиртного. Тим більше, що 2 вересня харків'яни матимуть нагоду вживу побачити справжніх уругвайців на матчі наших національних збірних.

Також в цей день...

У 325 році Нікейським собором встановлені правила для обчислення Паски у християн. На початку ери більшість християнських церков мали власні пасхалії (методики розрахунку дати Великодня). На I Вселенському соборі в Нікеї було запропоновано відзначати всім християнам Великдень в один день. З цього моменту в християнському світі стала поширюватися олександрійська пасхалія як найбільш проста система, яка задовольнить вимогу: Пасха повинна бути в перший недільний день після першого весняного повного місяця (повний місяць після весняного рівнодення). У VIII столітті цю пасхалію цілком прийняла і римська церква.

1609 – Галілео Галілей демонструє венеціанському раді дожів новий пристрій – телескоп.

1718 – французькі колоністи, що прибули до Луїзіани, заснували місто Новий Орлеан. Знайшли місце! Місто регулярно заливає водою. З іншого боку, він став культовим туристичним об'єктом, так що вже нікуди не дітися...

1784 – політ першого шотландського аеронавта Джеймса Тітлера на саморобному монгольфере. Аеростат стартував з міського саду Херіот і піднявся на висоту близько 150 метрів.

1825 — Уругвай проголосив незалежність від Бразилії.

1830 – початок бельгійської революції, внаслідок якої постало незалежне Королівство Бельгія.

1835 – в США викликано загальний подив публікацією газети «Нью-Йорк Сан» про те, що на Місяці виявлені рослини.

1875 – капітан Меттью Уебб став першою людиною, яка уплав подолала Ла-Манш.

1920 – радянська-польська війна: переконливою перемогою Війська Польського завершилась Варшавська битва.

1944 — американська 4-ї піхотна дивізія та французька 2-ї танкова дивізія визволили Париж від німецьких військ, більшість із яких здалася в полон.

1950 – на екранах Японії з'явився фільм Акіро Куросава «Расемон» з Тосіро Міфуне в головній ролі. У наступному році фільм завоював Головний приз на кінофестивалі у Венеції і приніс світову славу його творцям.

1987 – прийнято Указ Президії ВР СРСР про перевірку на СНІД, що передбачав покарання за зараження, і висилку з країни інфікованих іноземців.

1989 – американський космічний зонд «Вояджер» передав знімки планети Нептун на Землю.

2003 – перша в світі операція з пересадки язика пройшла успішно.

Про знаменитих світу цього...

 У 1530 році народився Іван IV Васильович Грозний, перший російський цар. Іван Грозний – синонім тирана.

 1819 – Алан Пінкертон, приватний детектив, засновник детективного агентства. Його найбільшими успіхами були запобігання замаху на президента Лінкольна в Балтіморі в 1861 році і арешт організаторів крадіжки 700 000 доларів в залізничній компанії Adams Express. Ім'я цього знаменитого детектива давно стало називним, а його детективне агентство працює до цих пір і вважається одним з кращих.

1862 – Вільям Купер Проктер, знаменитий миловар, батько-засновник миловарній мануфактури «Procter & Gamble». Особливо слід відзначити, що спочатку хлопці Проктер і Гембл і, справді, тільки мило варили. Та й всі товари, які зробили цю компанію знаменитою, з'явилися багато пізніше їх смерті.

1924 – Павло Загребельний, український письменник («Європа 45», «Роксолана», «Розгін»).

1930 – Георгій Данелія, кінорежисер («Я крокую по Москві», «Тридцять три», «Не горюй!», «Міміно», «Осінній марафон», «Кін-дза-дза!").

1930 – сер Шон (Томас) Коннері, шотландський кіноактор, який був першим виконавцем ролі Джеймса Бонда. Після чого знімався багато і щільно, благо, глядач від всіх його фільмів у перманентному захваті.

1940 — Микола Жулинський, український літературознавець і політик, директор Інституту літератури ім. Т. Г. Шевченка, академік НАН України,.

1942 – Маргарита Терехова, радянська і російська актриса, режисер театру і кіно.

1944 – Сергій Соловйов, російський кінорежисер («Сто днів після дитинства», "Асса", "Чорна троянда – емблема печалі, червона троянда – емблема кохання", "Ніжний вік") і сценарист.

1958 – Тім Бартон, американський кінорежисер («Бетмен-1, 2», «Ед Вуд», «Марс атакує», «Бітлджюс», «Едвард Руки-ножиці», «Сонна лощина», «Планета Мавп», «Cуіні Тодд».

1970 – Клаудіа Шиффер, німецька топ-модель і актриса.

Не цокаючись...

У 1867 році помер Майкл Фарадей, англійський фізик і хімік, який відкрив електромагнітну індукцію, творець генератора.

1900 – Фрідріх Ніцше, німецький філософ теорії надлюдини («Так говорив Заратустра», «Воля до влади», «По ту сторону добра й зла»).

1938 – Олександр Купрін, російський письменник.

1963 — Іван Багряний, український письменник.

1963 — Володимир Дорошенко, український громадсько-політичний діяч, бібліограф i літературознавець.

1982 – Анна Герман, польська співачка, яка виконувала пісні польською, російською та англійською мовами.

1985 – в авіакатастрофі загинула Саманта Сміт, «маленький посол миру».

2008 — Михайло Сирота, народний депутат України, один із розробників Конституції України 1996 року.

У Харкові...

25 серпня 1873 року в Харківському реальному училищі почалися заняття. Перший раз беруть 153 учня. Чотирьом відмовлено на увазі нестачі місць, інші, які подали заяви на навчання, «або не з'явилися, або не витримали випробування...»

Іменини відзначають...

Олександр.

comments powered by HyperComments