П'ємо за два такти та рівняємося на американських жінок

П'ятниця, 26 серпня 2011, 08:35
210 років тому, в 1801 році, Філіп Лебон запатентував двотактний двигун внутрішнього згоряння. На честь цієї круглої дати: такт перший – наливаємо, такт другий – п'ємо.
день рівності жінок

26 серпня американки і американці відзначають День рівності жінок. Ні для кого не секрет, що американська нація завжди не проти поборотися за різні права, а фемінізм у них розвинений настільки, що часом приймає не зовсім пристойні форми. Справа ця, звичайно, добре, адже в деяких країнах жінки і мріяти не можуть про рівність з чоловіками. Подекуди представниці слабкої статі до цих пір не мають права брати участь у виборах і різних політичних акціях.

Також в цей день...

 У  1657 році  у Чигирині гетьманом України (до повноліття Юрія Хмельницького) обрано Івана Виговського. 

1768 - розпочалося перше кругосвітнє плавання англійського мореплавця Джеймса Кука. Плавання ці, як відомо, закінчилися для Кука плачевно: бідолаху схавали аборигени.

1789 – у Франції прийнята Декларація прав людини і громадянина, документ, що заклав основи буржуазного права в Європі.

 1791 – американець Джон Фітч отримав патент на винайдений ним пароплав, продемонстрований ще чотирма роками раніше. У цьому ж році він отримає патент і у Франції. Не зумівши довести економічну вигоду будівництва суден з паровим двигуном, Фітч помре в 1798, а слава дістанеться англійцю Роберту Фултону, який досягне успіху лише через двадцять років після Фітча

 1847 – проголошена Республіка Ліберія – перша республіка в Тропічній Африці. Батьками-засновниками стали іммігранти – вивезені (починаючи з 1821 року) із США звільнені негри, що зайняли пануючі позиції у всіх сферах життя

1858 – перша новина була відправлена телеграфом. 

1907 – закований у ланцюзі й кинутий у воду ілюзіоніст Гаррі Гудіні сплив на поверхню через 57 секунд (Аквапарк в Сан-Франциско).

1920 – прийнята 19-а поправка до Конституції США, що дала жінкам право голосувати на виборах.

1945 — Українська РСР ратифікувала Статут ООН.

1946 – Норма Джин Бейкер підписала контракт з кіностудією XX Century Fox. Її стали звати Мерілін Монро (Монро була дівочим прізвищем її матері, а ім'я було взято у відомої танцівниці Мерілін Міллер).

2008 – після крайнього загострення грузино-південноосетинських відносин і активної участі Росії у бойових діях проти Грузії (що почалися 8 серпня) Президент Росії Д. А. Медведєв підписав указ про визнання незалежності Абхазії і Південної Осетії.

Про знаменитих світу цього...

 У 1740 році народився Жозеф Мішель Монгольфьє, старший з братів – винахідників повітряної кулі.

1743 – Антуан Лавуазьє, французький вчений, основоположник сучасної хімії.

1866 — Володимир Косинський, вчений-економіст, співзасновник Української Академії наук. 

1873 — Лі Де Форест, американський винахідник, прозваний «батьком радіо», бо винайшов ламповий детектор і підсилювач — основу радіо «дотранзисторного століття».

1910 - Блаженна мати Тереза (Агнеса Гонжа Боякшу), католицька черниця, засновниця доброчинних місій, лауреат Нобелівської премії миру за 1979 рік.

1914 – Хуліо Кортасар, аргентинський письменник і поет, представник напрямку «магічний реалізм».

1925 – Петро Тодоровський, кінорежисер.

1941 – Барбет Шредер, французький кінорежисер («Зворотний бік фортуни», «Самотня біла жінка», «Поцілунок смерті»).

1947 – Ян Арлазоров, російський театральний актор і естрадний артист.

1976 – Земфіра Рамазанова, співачка, автор і виконавець своїх пісень.

1980 – Маколей Калкін, американський актор. Той, який один вдома.

Не цокаючись...

 У 1723 році помер Антонін ван Левенгук, голландський натураліст, основоположник наукової мікроскопії. 

1795  —  Алессандро Каліостро (справжнє ім'я Джузеппе Бальзамо), італійський граф, астролог, авантюрист.

1847 — Михайло Миклашевський, український і російський військовий та державний діяч, командував полками на Дніпровській лінії. Був прихильником ідеї політичної автономії України, мав зв'язки з Новгород-Сіверським патріотичним гуртком. Під час вторгнення наполеонівських військ у Російську імперію склав проект відновлення козацьких полків у Лівобережній Україні. .

1982 — Іван Тиктор, громадський і політичний діяч, хорунжий УГА, видатний український видавець і редактор. Власник до 1939 р. найбільшого тодішнього видавничого концерну Галичини «Українська Преса».

1989 – Ірвінг Стоун, американський письменник, відомий біографічними романами про життя Вінсента Ван Гога, Джека Лондона, Зігмунда Фрейда, Чарльза Дарвіна та інших.

У Харкові...

 1809.  Весною та восени харківці тонули в багнюці, влітку вони задихалися від пилу. «Місто поперемінно оберталось то на чорнильницю, то на пісочницю, як жартували тодішні студенти». Як стверджують сучасники, через бруд училища закривалися на 2-3 місяці. Це називалося брудними канікулами. «Люди іноді ходили на ходулях, а одного разу в бруді пара волів потонула так, що задохлась перш, ніж була витягнута...»

Іменини відзначають...

Іполит, Максим, Тихон.

comments powered by HyperComments