11 листопада - День пам'яті загиблих у Першій світовій війні

Неділя, 11 листопада 2012, 07:30
У 1918 році у цей день офіційно завершилась Перша світова війна, тому в країнах-переможницях сьогодні відзначають: День поминання загиблих (Співдружність націй: Великобританія, Канада, Австралія, Нова Зеландія та інші), День пам'яті (Росія), День перемир'я (Бельгія, Франція), День ветеранів (США).
маки

День поминання (спочатку – День перемир'я) заснований британським королем Георгом V у 1919 році. Щорічно всі країни Співдружності о 11 годині 11 числа 11 місяця замовкають на дві хвилини. Дві хвилини символізують Першу і Другу світові війни. До 1945 року мовчання тривало всього одну хвилину.

Символ Дня поминання – червоні маки. Їх приколюють до одягу, залишають на військових меморіалах на знак поваги до подвигів героїв ... Значення маків стало визначальним – в тому числі і в Австралії – завдяки поемі канадського військового лікаря Джона Макрея «На полях Фландрії». На полях Фландрії, де проходили найважчі бої, квітли маки – немов символізуючи пролиту кров солдатів. Однак у наші дні багато хто воліє носити на одязі білі маки – як заклик до миру.

У Польщі сьогодні відзначають День незалежності (11 листопада 1918 року проголошено відновлення Польської держави – Друга Річ Посполита).

Також цього дня...

У 1417 році в Констанці завершився початий ще в 1414 році собор, який поклав край Великій схизмі, коли на папському престолі перебувало одночасно до трьох пап. Новим папою був вибраний представник римської знаті Оддо Колона, який узяв собі ім'я Мартин V.

1790 – до Європи (а саме до Англії) з Китаю були вперше завезені хризантеми.

1830 – проголошена держава Бельгія.

1918 – завершилася Перша світова війна. Німецька делегація о п'ятій годині ранку в залізничному вагоні французького маршала Фоша в Комп'єнському лісі підписала умови капітуляції. Через шість годин капітуляція вступила в силу, і був проведений артилерійський салют в 101 постріл – останні залпи Першої світової війни.

1918 – територія Північної Буковини (сучасна Чернівецька область) передана до складу Румунії, де перебувала по 28 червня 1940 року, після чого перейшла до СРСР.

1925 – Луї Армстронг записав свою першу платівку.

1925 – американський фізик Роберт Міллікен оголосив про відкриття космічних променів.

1936 – в Англії вперше у світі по телебаченню був показаний прогноз погоди.

1940 – в США були випущені перші зразки позашляховиків для армії – «Вілліс Гуад» і «Форд Пігмеї».

1952 – в Каліфорнії продемонстрований перший відеомагнітофон.

1983 – студент Массачусетського університету Фред Коен продемонстрував перший у світі комп'ютерний вірус.

1999 – директор лісабонського зоопарку привів до португальського парламенту лева і тигра на знак протесту проти слабкого фінансування його установи.

2006 – відбулася одна з головних подій ігрової індустрії – офіційний запуск Playstation-3 в Японії.

Про знаменитих світу цього...

У цей день в 1493 році на світ з'явився Парацельс – лікар, якого вважають предтечею сучасної фармакології. Саме йому належить фраза: «Все – отрута, все – ліки; те й інше визначає доза».

1821 – Федір Достоєвський, російський письменник.

1889 – Остап Вишня, український письменник.

1919 – Юхим Березін, український актор, член дуету «Тарапунька і Штепсель».

1919 – Ольга Кусенко, українська актриса (фільми «В степах України», «Мартин Боруля», «Кассандра», «Для домашнього огнища»).

1920 – Джеймс Бонд, агент 007. Принаймні, так стверджував Ян Флемінг – британський письменник і «батько» знаменитого шпигуна.

1922 – Курт Воннегут, американський письменник («Сніданок чемпіона», «Колиска для кішки», «Часотрясіння»).

1962 – Демі Мур, американська актриса.

1974 – Леонардо ДіКапріо, американський актор («Початок», «Відступники», «Спіймай мене, якщо зможеш», «Острів проклятих», «Титанік»).

Не чокаючись...

У 1424 році помер Ян Жижка, чеський полководець, діяч гуситського руху, національний герой чеського народу.

1855 – Серен К'єркегор, данський філософ і теолог, основоположник екзистенціалізму.

1946 – Микола Бурденко, хірург, один із творців нейрохірургії, перший президент Академії медичних наук СРСР.

1981 – Овсій Ліберман, український економіст, харків'янин. Автор концепції економічної реформи 1965 року в СРСР.

1983 – Арно Бабаджанян, вірменський композитор.

2005 – Пітер Друкер, американський економіст австрійського походження, який вважається батьком сучасної теорії менеджменту..

У Харкові...

1738 – видано указ, «яким, в оборону обивателів від утисків, пропонувалося поліції мати міцне смотреніе, щоб постойная повинність розподілялася між обивателями зрівняльно, і якщо в місті військ менше, ніж квартир, то ставити на квартири по черзі, переводячи постояльців з однієї на іншу через кожну чверть року, щоб одні квартири не стояли без праці, а інші не були обтяжені постійними постоями. У Харкові указ прочитали і записали до реєстрів вхідних паперів, але про виконання його не могло бути й мови...»

Іменини відзначають...

Абрам (Авраам), Валерій, Клавдій, Марія, Анастасія, Мартин, Анастасія, Неон, Феоніла, Анна.

comments powered by HyperComments