16 жовтня - Всесвітній день здорового харчування

Четвер, 16 жовтня 2014, 10:22
День здорового харчування відзначається у 50 країнах світу. Сьогодні говорити про здорове харчування модно не тільки в жіночому середовищі, але і в чоловічому. Все більше наших сучасників відходять від колишніх таких модних ще зовсім недавно всіляких дієт і звертають увагу на здорове харчування. Адже здорове харчування — це не тільки гарне самопочуття і позбавлення від багатьох недуг, міцна нервова система і нормалізація ваги, але і любов, і повага до себе, це прагнення до здорового та довгого життя.
16 жовтня - Всесвітній день здорового харчування

 

Отже, «здорове харчування», це ні що інше, як збалансоване споживання білків, вуглеводів, жирів, вітамінів і мікроелементів з урахуванням добової фізіологічної потреби людини в харчових і біоактивних речовинах..

Усе наше життя підпорядковується певним законам. Харчування невід’ємна частина нашого життя, а відтак, цілком природньо, що існують закони, що регулюють правильне харчування.

Перший закон здорового харчування називається «Законом відповідності калорійності їжі, споживаної людиною, кількістю енергії, що витрачається на підтримку життєдіяльності». По суті це означає наступне — скільки спожив, стільки і витратив. Інакше, якщо калорійність їжі буде більше, ніж потрібно людині на здійснення фізіологічних і біологічних процесів, то це веде до збільшення ваги (відкладанню жирової тканини), якщо навпаки, то схудненню (організм бере відсутню з «запасників»).

Перший закон здорового харчування нерозривно пов’язаний з поняттям калорійності. Самими калорійними є продукти, що містять жири. Але це не означає, що треба відмовлятися від них. Жири необхідні нам для будівництва мембран клітин. Вони є джерелом енергії, коли в організмі з якихось причин, не дістає вуглеводів.

Кожному прихильникові здорового способу життя необхідно знати добову норму калорій і співвідношення білків, жирів і вуглеводів.

Добова норма білків, жирів і вуглеводів:

•             Жири — 20-30%

•             Вуглеводи — не більше 50%

•             Білки — 20-30%

 

Для розрахунку добової калорійності продуктів вам так само необхідно знати, що 1г жирів виділяє 9,3 ккал, 1г вуглеводів і 1 г білків по 4,1 ккал.

Зрозуміло, що добове споживання калорій залежить від віку, статі та занять, тому воно різне, і виглядає приблизно так.

 

•             Вагітним жінкам для нормального харчування потрібно близько 3200 ккал на добу;

•             Матерям, які годують дітей — 3500 ккал;

•             Жінкам, які займаються розумовою працею, а так само студентам — 2800ккал;

•             Чоловікам, які займаються розумовою працею, а так само студентам — 3300ккал;

•             Жінкам, які займаються професійним спортом до 4000ккал;

•             Чоловікам — спортсменам — до 5000ккал.

 

Другий закон здорового і правильного харчування називається «Законом відповідності хімічного складу добового раціону людини його потребам у харчових та біоактивних речовинах».

Наш організм не може самостійно виробляти вітаміни і мінеральні речовини, хоча вони нам просто необхідні. Саме тому до складу раціона харчування мають входити різноманітні овочі і фрукти, зернові і молочні продукти і продукти рослинного походження, як джерела вітамінів та мінеральних речовин. Це можна описати наступними десятьма правилами.

Десять правил здорового харчування:

1.            Увізьміть за правило, їсти більше овочів і фруктів. При цьому кількість овочів має бути більше, ніж фруктів, так як фрукти містять велику кількість сахарози. Знижена кількість сахарози міститься в апельсинах, ананасах і грейпфрутах. Їх можна їсти в необмеженій кількості.

2.            Відмовтеся від випічки, особливо свіжої, скоротіть кількість солодкого. При виборі тортів, зупиніться на варіанті з пониженим вмістом жирів і без масляних кремів.

3.            Візьміть за правило їсти вранці кашу і пийте до 2-х літрів води в день. Найкраще для здорового харчування підійде мінеральна не газована вода. Вона поліпшить процеси травлення і дуже корисна для шкіри.

4.            Виключіть зі свого раціону харчування алкоголь. Це не тільки висококалорійний продукт, але його вживання тягне за собою вживання величезної кількості закуски.

5.            Урізати порції, замінюйте одні продукти схожими за калорійністю, але менш шкідливими і калорійними. Наприклад, вершки — нежирним йогуртом, цукор — медом, цукерки — сухофруктами і так далі.

6.            Візьміть за правило ходити в магазин на ситий шлунок і читати на упаковках калорійність  продуктів.

7.            Урізноманітніть своє харчування, винаходьте нові страви, не ставайте рабом одних і тих же продуктів, від цього погіршується самопочуття і настрій. Пам’ятайте, що все має робитися з задоволенням, інакше, навіщо братися за цю справу. Катувати себе не треба!

8.            Зрідка дозволяйте собі трохи солодкого і мучного — того, що принесе вам більше задоволення. Заохочуйте себе за завзятість і силу волі, інакше здоровий спосіб життя і здорове харчування зокрема, вам швидко набридне.

9.            Не їжте після 18-19 годин, а вечерю зробіть легким. Це найголовніше правило для здорового способу життя та підтримки оптимальної ваги. Це тільки на початку важко, але дуже скоро стане для вас природним.

10.          Радійте життю і менше нервуйте. Слухайте приємну музику і зустрічайтеся з приємними вам людьми, робіть масаж і взагалі, любіть себе. Це теж дуже важлива складова здорового способу життя.

Здорове харчування захищає людину від маси хвороб, зміцнює імунітет до деяких хвороботворних факторів, підтримує на стабільному рівні масу тіла. Іншими словами, дозволяє множити і примножувати здоров’я.

 

Також цього дня відзначають своє професійне свято алергологи та імунологи.

У всьому світі, незважаючи на всі засоби профілактики, спостерігається значне зростання алергічних захворювань, що стає глобальною проблемою, яка сягає таких масштабів, що деякі вчені вже називають це епідемією ХХІ сторіччя. Так, за статистичними даними, за останні 30 років удвічі збільшилася частота бронхіальної астми, харчової алергії та атопічного дерматиту. За інформацією ВООЗ, кожен п’ятий житель Землі страждає від алергічних чи псевдоалергічних реакцій. Від 30 до 90 % населення Землі не переносить один чи більше харчових продуктів.

“Оскільки вважається, що генетичні чинники щодо формування алергічних хвороб особливій динаміці не підлягають, то зростання частоти цих захворювань, ймовірно, пов’язано зі збільшенням зовнішнього алергічного навантаження на організм. До найбільш значущих чинників, які сприяють алергізації населення, належать: негативний вплив шкідливих чинників довкілля, збільшення контакту населення з хімічними речовинами, збільшення виробництва і споживання медикаментозних препаратів, нераціональне харчування, застосування продуктів з консервантами, фарбниками, харчовими добавками, збільшення кількості стресових ситуацій, зміна способу життя тощо, ”– зазначає Наталія Каспрук, доцент кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології БДМУ.

 

А ще 16 жовтня – День шефа.

16 жовтня 1958 року секретар американської компанії Farm Insurance Патриція Хароскі запропонувала відзначати нове свято, яке ми сьогодні знаємо як День Шефа або День Боса. Офіційно це свято затвердили у 1962 році в штаті Іллінойс, потім його почали святкувати в більшості штатів Америки.

Головна ідея свята День Шефа (День Боса) полягає у виявленні вдячності працівників своєму начальнику за його чесність та справедливість. Ця ідея знайшла своїх прихильників у багатьох країнах світу: а Англії, Австралії, ПАР і т.д. Жителі цих країн 16 жовтня кажуть «спасибі» своїм босам, оскільки ті практично цілодобово займаються розвитком ввірених їм структур і, звичайно ж, піклуються про благополуччя підлеглих та приємну робочу атмосферу в офісі. Професія начальника — це посада, яка не знає вихідних. Ці люди іноді подовгу не бачать своїх рідних, оскільки присвячують своє життя роботі. День шефа — це привід згадати про те, що будь-який бос - це, перш за все, людина, яка має свої інтереси та прагнення.

Звичайно, в День шефа (День боса) зазвичай не проводять пишних святкувань, однак мила листівка або букет квітів завжди допоможуть покращити настрій начальнику і висловити йому вашу повагу.

 

comments powered by HyperComments