Перша новорічна ялинка з'явилася у Харкові

Микола Кузнецов  |  Вівторок, 30 грудня 2008, 11:45
Новий рік у Радянському Союзі до 1935 року відзначали масовими гуляннями, застіллями, походами у ліс. Але новорічної ялинки та персонажів, без яких немислимий сучасний НГ, не було.
Перша новорічна ялинка з'явилася у Харкові

На зелене дерево було накладено заборону, пише «Сьогодні».

«Вона асоціювалася у влади з Різдвом, а значить – з релігією», – розповіла завідувачка Музеєм історії Харківського обласного палацу дитячої та юнацької творчості Людмила Гопта.

Реабілітувати ялинку запропонував Сталіну другий секретар ЦК КП(б) України Павло Постишев.

«У дореволюційний час буржуазія завжди влаштовувала на Новий рік своїм дітям ялинку з іграшками та серпантином. Тоді діти робітників підглядали із заздрістю через вікно на це свято й мріяли про таку ж ялинку», – написав Постишев у статті в газеті «Правда».

Першу в Союзі ялинку вирішили поставити в Харківському палаці піонерів. Загодя в палац завезли три ялинки. Але наряджати їх було нема чим: заводи давно припинили випуск іграшок. Тоді дорослі своїми руками зробили іграшки – скупили весь кольоровий папір у місті, картон, клей, фарби. До іграшок додали цукерки і яблука – так народилася нова традиція.

Діти не зовсім розуміли, що таке маскарад, але довірилися дорослим.

Роль звичного нам Діда Мороза виконував Дід Урожай – саме він був заводієм, а Дідусь Мороз виконував функцію моделі для новорічних фото.
 

comments powered by HyperComments