Куди поділися презервативи або коли Мінохоронздоров'я оголосить НП

Анастасія Маніна  |  П'ятниця, 20 лютого 2009, 16:30
У міжнародних організацій з боротьби з ВІЛ-інфекціями та їх профілактики склалася помилкова думка, що первинна профілактика на Україні проводиться стовідсотково.
Коли Мінохоронздоров'я введе НП у зв'язку з епідемією СНІДу?

Про це 20 лютого повідомив «Міську Варту» керівник Харківського міського добродійного фонду «Благо» Володимир Казусь.

За його словами, років 5 тому Міністерство охорони здоров'я України «дещо ввело в оману міжнародні фонди, що займаються питаннями ВІЛ». Таким чином, кошти на первинну профілактику Україні виділені не були.

«Що стосується вторинної профілактики, то тут робота йде з маргінальними верствами населення, це: наркозалежними, геями, а також дівчатами, що надають інтимні послуги. В презервативах, інформаційній літературі у нас браку немає», – сказав В. Казусь.

Крім того, він повідомив, що найбільш ефективною профілактикою ВІЛ-інфекцій та СНІДу є проведення лікбезу серед школярів і студентів, оскільки закладається певна модель поведінки, що дозволяє уникати в будь-якому віці випадкових і небажаних сексуальних контактів.

«Зараз багато підлітків отримують венеричні захворювання вже після першого сексуального досвіду. У 18-річних молодих можна знайти такі захворювання, як, наприклад, гонорея», – відзначив керівник фонду.

У 2008 році в Харківській області зареєстровано найвищий показник первинно ВІЛ-інфікованих серед населення. Згідно даних за 2008 рік в Харківській області зареєстровано 517 ВІЧ-інфікованих, що складає 0.6% всього населення регіону.

«При показнику вище за 1% епідемія СНІДу вважається неконтрольованою і вводиться надзвичайне положення. Впевнений, по Україні такий показник вже є», – уточнив В. Казусь.

Нагадаємо, 13 лютого народний депутат, представник парламентської групи «Народна самооборона» Катерина Лук’янова зажадала негайної розробки державної програми з забезпечення українського ринку доступними за ціною та якістю презервативами, щоб запобігти зростанню захворюваності СНІДом і іншими інфекційними захворюваннями, які передаються статевим шляхом.

Нагадаємо також, 6 лютого повідомлялося, що презервативи в Україні подорожчали майже в три рази. Не дивлячись на заходи, прийняті Мінохоронздоров'я, експерти побоюються збільшення кількості абортів і рівня захворюваності СНІДом.
 

comments powered by HyperComments