Провину за кризу "валять" на євреїв

Костянтин Колесник  |  Понеділок, 2 березня 2009, 15:23
Євреїв знову обвинувачують у фінансових потрясіннях.
Провину за кризу "валять" на євреїв

За даними свіжого соціологічного опитування, проведеного в сімох європейських країнах, 40% респондентів вважають, що євреї мають завелику владу в сфері бізнеса, а майже третина називає їх винуватцями глобальної фінансової кризи, повідомляє InoPressa.

«Плутанина почалася ще зі слова «мамона», що на івриті означає «гроші». У Новому Завіті Ісус засудив мамону як уособлення жадібності. Але для євреїв мамона, як і манна небесна, – умова виживання, богоугодне заняття заради порятунку обраного народу», – пише якийсь Бернард Медофф.

«Кочове життя змусило євреїв зайнятися торгівлею, а католицька церква, по іронії долі, забезпечила їм переваги в секторі лихварства, тому що християнам заборонялося позичати один одному гроші під відсотки, пояснює автор. Ці вміння й традиції передавалися з покоління в покоління, а в XIX столітті послужили гарну службу євреям, які іммігрували в Америку. Така, наприклад, історія Lehman Brothers – від виробництва бавовни в Алабамі до колоса світового фінансового ринку», – пояснює оглядач The Christian Science Monitor Бред Грінберг.

Тим часом, на фінансовому ринку США євреї залишаються в меншості, а в списку «25 винуватців фінансової кризи», опублікованому в лютневому номері Time, усього 6 євреїв – поряд з Джорджем Бушем і «американським споживачем».

«Крах Lehman Brothers збігся з новою кампанією: провину за світові проблеми знову валять на євреїв. Провина лежить не на євреях, а на кожному з нас», – пише Грінберг. 

comments powered by HyperComments