Вчені NASA знайшли переконливі докази життя на Марсі і залишки гігантського озера

Середа, 28 липня 2010, 10:10
У південній півкулі Червоної планети приблизно 4,5 - 3,5 млрд років тому було велике озеро, завдовжки більше 2000 кілометрів. В минулому на Марсі існувало величезне озеро завдовжки близько двох тисяч кілометрів і завглибшки близько восьми кілометрів. Цю гіпотезу підтвердили геологічні дані, представлені на новій карті Червоної планети, складеної фахівцями інституту планетології при NASA.
Вчені NASA знайшли переконливі докази життя на Марсі і залишки гігантського озера

Гігантське озеро було розташоване на місці нинішньої рівнини Еллада в південній півкулі планети. За даними науковців, утворилося воно, вочевидь, на місці падіння величезного метеориту приблизно 4,5 – 3,5 мільярда років тому.

Вчені під керівництвом доктора Леслі Блімастера підготували докладну геологічну карту регіону, засновану на даних багатьох марсіанських зондів, зокрема Viking Orbiter, Mars Odyssey та низки інших.

Аналіз знімків дозволив виявити на сході рівнини Еллада, яка є найбільшим ударним кратером на Марсі, шаруваті відкладення, які могли утворюватися тільки за умови існування в цьому районі великих відкритих водойм.

За словами Блімастера, цей тип відкладень міг виникнути внаслідок ерозії гірського кільця, що оточує Елладу, за умови існування тут гігантського озера. "Вдалося узгодити геологічні дані з колишніми дослідженнями, і встановити час існування цього передбачуваного озера - це початок і середина Ноєвої геологічної епохи, 4,5 - 3,5 мільярда років тому", - сказав Блімастер.

Він підкреслив, що нові дані дозволяють встановити, як змінювався клімат в історії Марса, як змінювалася гідросфера планети.

Сліди стародавніх озер присутні у багатьох районах Марса - так, минулого року інший колектив дослідників виявив одразу три відносно невеликих озера. Але остаточно існування води на Марсі було підтверджено зовсім недавно - у 2008 році зонд "Фенікс" зумів отримати її із замерзлого марсіанського ґрунту.

Американські вчені знайшли докази існування життя на Марсі завдяки метеоріту, що впав на Землю 13 тисяч років тому.

Фахівці Американського космічного агентства (NASA) заявили, що мають у своєму розпорядженні серйозні та переконливі докази існування життя на Марсі.

Науковці встановили, що мікроскопічні утворення, які були виявлені на марсіанському метеориті ALH 84001, що впав на Землю 13 тисяч років тому, майже напевно є скам'янілими бактеріями.

Так звані біоморфи, як з'ясувалося, присутні нижче поверхневого шару метеорита. Цей факт означає, що вони вже були присутні, коли метеорит упав на Землю, а не потрапили на позаземний об'єкт згодом.

"Це дуже переконливі докази життя на Марсі", - заявив дослідник Космічного центру Джонсона при NASA Девід Маккей, який в команді вчених вивчав метеорит, знайдений у 1984 році. У 1996 році доктор Маккей і деякі його колеги заявили, що біологічні субстанції, виявлені в метеориті, є свідченням життя на Марсі. Однак скептики засумнівалися в гіпотезі, кажучи, що структури подібної форми не можуть бути біоморфами.

Нові дослідження об'єкта, проведені за допомогою високих технологій, довели, що скам'янілі утворення насправді мають форму простих бактерій. Як заявив доктор Маккей, вчені спростували висунуті пізніше припущення про небіологічне походження виявлених утворень, і таким чином повернулися до первісної гіпотези.

За словами експертів, незважаючи на отримані докази, питання про існування життя на Марсі не закрите, а буде вивчатися. Один метеорит не може пояснити складну проблему, яка стоїть перед науковою спільнотою протягом кількох десятків років, зазначають фахівці.

Метеорит ALH 84001 13 тисяч років тому впав на Землю в районі Антарктиди. Вчені ідентифікували його марсіанське походження, оскільки його хімічний склад відповідав відносним пропорціям різних газів, виявлених американцями при вивченні атмосфери Марса в 1970-х роках. При дослідженні метеорита також було встановлено існування води на Марсі. Саме тоді вчені висунули гіпотезу про те, що на червоній планеті є умови для зародження життя.

Нове дослідження вчених було опубліковане в листопадовому випуску журналу геохімічного суспільства - Geochimica et Cosmochimica Acta. Науковці також вивчили два інших марсіанських метеорита - Nakhla, який впав на Землю в Єгипті в 1911 році, і Yamato-593, виявлений японської експедицією в Антарктиді. Дослідники стверджують, що і в цих метеоритах є доказ існування життя на Марсі.

Нагадаємо, раніше вчені NASA заявляли, що ймовірні докази життя на Марсі могли знищити космічні зонди у взятих зразках. Зонди брали зразки саме для з'ясування цього суперечливого питання.

Раніше зонди "Вікінг" не змогли знайти на поверхні планети навіть незначної кількості органічних молекул, що спростовувало гіпотезу про життя на Марсі.

comments powered by HyperComments