Про концертні програми Харківської філармонії і розвиток класичної музики

Жанна Титаренко  |  Середа, 23 лютого 2011, 14:29
Сьогодні, у приміщенні Харківської філармонії о 18.30 відбудеться концерт відомого соліста і скрипача Валерія Соколова. Люди почують твори Чайковського, а зокрема, симфонію «Зимові грози», яку нещодавно включили до програми концерту, сподіваючись на те, що після її виконання зима стане м’якшою.
Про концертні програми Харківської філармонії і розвиток класичної музики

Про це та інше, сьогодні під час прес-конференції повідомив художній керівник оркестру Харківської філармонії Юрій Янко.

Валерій Соколов приїхав до Харкова не випадково. Його дитячі роки пройшли саме в цьому місті. Нині він співпрацює з європейськими філармоніями та оркестрами. Найбільше часу проводить у Лондоні та Мюнхені. Протягом останніх 10 років два рази на рік приїздив до Харкова і давав концерти. 

Валерій Соколов має багато шанувальників у європейських країнах. Його хочуть слухати тисячі людей і бачать його на великих сценах театрів та філармоній. Але сталося диво, і Валерій Соколов почав значно більшу частину часу віддавати для розвитку класичної музики у Харкові.

За ініціативою Валерія Соколова у Харкові відбудеться міжнародний гала концерт камерних та сольних виступів. Пан Валерій запросив до участі у такому фестивалі кращих європейських музикантів і солістів. «Харківські музичні вечори» припадають на середину вересня, але підготовка до цього проекту розпочинається вже зараз.

Концерт, який відбудеться сьогодні, Валерій Соколов вважає підготовчим до того великого фестивалю, який з нетерпінням очікують як самі музиканти так і слухачі.

На запитання журналістів про те, музиканти з яких саме країн візьмуть участь у фестивалі Валерій Соколов відповів, що оцінювати треба не за тими показниками з якої країни приїхав соліст чи оркестр, а за тим, як він зіграв чи заспівав і які враження залишив. 

Валерій Соколов також наголосив на тому, що дуже часто українські глядачі найбільше аплодують американським чи іншим європейським акторам, навіть тоді, коли їх рівень не є професійним.

 За словами пана Юрія, в період проведення фестивалю деякі музичні майстер класи мають пройти і в області, «бо там теж мешкають люди, у яких є потяг до високого музичного мистецтва», - сказав Янко.

Під час прес-конференції, Юрій Янко також повідомив про те, що у Харкові триває створення струнного квартету. Нині під цей проект бракує коштів і саме через ці причини музиканти не можуть вийти на сцену.

«Чим більше буде оркестрів, квартетів, сольних виконавців, - тим більшу аудиторію глядачів вони захоплять і це є шляхом до зміни моральних та етичних цінностей у суспільстві», - додав Валерій Соколов.

 На запитання журналістів про те, чому Юрій Янко, будучи музикантом високого рівня, грав у харківському метро, пан Юрій відповів що так.
«Я грав у метро не тому, що це мрія мого життя, а тому, щоб це високе мистецтво змогли почути люди», сказав Янко.

Крім того, Юрій Янко нещодавно провів концерт на підприємстві «Турбоатом» і має наміри продовжити свої виступи на подібних підприємствах. Пан Юрій також вважає, що іншого шляху донести високе музичне мистецтво до народних мас в Україні нині не має.

comments powered by HyperComments