Шевченкознавець Микола Семенюк спростував міф щодо кількості пам’ятників Тарасу Шевченку

Жанна Титаренко  |  Четвер, 3 березня 2011, 16:13
У більшості випадків, чиновники та літератори говорять, що в світі встановлено 400 пам’ятників Тарасу Шевченку, але насправді, їх уже більше 1350. За власною ініціативою постійні розвідки з цього питання здійснює Микола Семенюк.
Шевченкознавець Микола Семенюк спростував міф щодо кількості пам’ятників Тарасу Шевченку

За 30 років шевченкознавчої діяльності Микола Семенюк зібрав 95 значків, на яких зображений харківський пам’ятник Тарасу Шевченку, а всього таких значків близько 500. У колекції також є тарілочки, вази та інші предмети, на яких є зображення великого Кобзаря.

Під час круглого столу, Микола Семенюк розповів про те, як він збирав інформацію про пам’ятники і які труднощі з цим виникали. Так, за совєтських часів, за словами пана Миколи, дозвіл на встановлення пам’ятника Тарасу Шевченку можна було чекати роками. Тому у деяких місцях їх встановлювали без усіляких дозвільних документів. Саме так, біля дитячої бібліотеки, встановлювали пам’ятник у Краснограді.

Звісно, що такі моменти ускладнюють збір інформації про всі пам’ятники України. Але 1350 пам’ятників Микола Семенюк описав дуже добре, і точно знає, де і коли вони встановлені.

Микола Семенюк нещодавно видав книжку про пам’ятники Тарасу Шевченкові, але редакція скоротила зібрану інформацію, тому автор планує друге, повне видання цих матеріалів.

За словами Миколи Семенка, пам’ятники Тарасу Шевченку встановлені в 35 країнах світу. 10 – у Канаді, 8 – у США, 3 – в Аргентині, 3 – у Франції, 2 – у Греції тощо. Наприкінці 2010 року було встановлено пам’ятник Кобзарю у Данії.

Микола Семенюк також наголосив на тому, що половина всіх пам’ятників Тарасу Шевченку встановлено у трьох областях Західної України, а саме: Тернопільській, Львівській та Івано-Франківській.

Відомо, що в Харкові, під час створення пам’ятника Тарасу Шевченку, позували кращі актори того часу. І нещодавно вийшла поетична збірка В’ячеслава Рисцова, у якій всім постатям цього пам’ятника присвячено по одному віршу.  

 

comments powered by HyperComments