Замість суперменів та бетменів – козаки!

Марта Пересада  |  Вівторок, 21 серпня 2012, 16:42
Комікси вже давно зайняли особливе місце у світовій графічній культурі та завоювали численну аудиторію. Американські популярні комікси про супер-героїв, японська манґа чи європейські графічні історії дивують тематичною та жанровою розмаїтістю і часто піднімають серйозні питання. Українські автори готують для поціновувачів цього жанру довгоочікуваний вітчизняний продукт.
Замість суперменів та бетменів – козаки!

Для дорослих – “Ворошиловград”

Нещодавно друком вийшов так би мовити інтернаціональний комікс – “Ворошиловград” за однойменним твором українського письменника Сергія Жадана. Над ілюстраціями до нього працювали польські художники Мартін Сурма (на фото) та Артур Вабік, після чого результати їхньої роботи переклав на українську Андрій Бондар. Мальований роман вийшов українською та англійською мовами по тисячі примірників. Згодом планують випустити “Ворошиловград” у картинках ще й польською.

Книга містить 36 сторінок із чорно-білими малюнками. Сюжет графічної книги співзвучний із фабулою “Ворошиловграда” Сергія Жадана, однак значно скорочений. Атмосфера “жорсткої, реалістичної і водночас меланхолічної”, за визначенням самого автора, книги збережена і в коміксі, проте його важко буде зрозуміти тим, хто не знайомий із текстом роману. До слова, з коміксом вже можна безкоштовно ознайомитись у мережі.

Автори ідеї проекту мали на меті через комікс та інші види сучасного мистецтва змінити уявлення про Луганськ як про сіре й буденне індустріальне місто та представити його як своєрідний арт-майданчик. Тут малювали графіті, їздили з презентацією коміксу та навіть організували фестиваль, присвячений “Ворошиловграду”.

Для дітей – “Даогопак”

Автори “Даогопака” Максим Прасолов і художник Олексій Чебикін представляють свою книгу коміксів як “блокбастер про пригоди козаків-характерників із лицарського ордену магів і майстрів бойових мистецтв Запорізької Січі”.  Вийде  “Даогопак”  у видавництві “Небесний Ключ” аж у трьох томах.

Комікс присвячений 290-річчю з дня народження Григорія Сковороди, предки якого були козаками. До слова, ім’я одного з героїв “Даогопака” – Олесь Сковорода.

Перший ілюстративний альбом комікса, об’ємом 60 сторінок, “Даогопак: Анталійська гастроль” уперше побачить світ у вересні на львівському Форумі видавців. Його буде презентовано у комікс-кафе “Сковорода”, створеному до 290-річчя філософа, де також буде комікс-програма з майстер-класами, поетичними читаннями, DJ-сетами та іншими цікавими заходами.

Історія України в картинках

Художник Юрко Журавель, більш відомий як лідер гурту “Ot vinta”, разом із братами Капрановими готує комікс про історію української держави: від початків створення і до здобуття незалежності.

Автори ставлять собі за мету: “Дати дітям і дорослим коротку і зрозумілу версію історії, яка б об’єднувала, а не роз’єднувала, цікавила, а не остогиділа, надихала, а не пригнічувала”.

Сценарій комікса вже готовий і отримав позитивні відгуки науковців. Зараз Юрко Журавель спеціально вивчає за різними джерелами вигляд різноманітних етносів та постатей української історії, аби зробити образи більш реалістичними.

Брати Капранови планують зверстати і видати комікс накладом не менше 3000 примірників. Також на його основі буде створено й опубліковано в мережі промоційний мультфільм. Мальована історія адресується насамперед дітям, однак передбачається, що й дорослим читачам вона припаде до смаку.

comments powered by HyperComments