Знайдений минулого року в Дніпрі «Меч Святослава» привезли у столичний музей

Вівторок, 25 грудня 2012, 12:22
Знайдений торік у Дніпрі середньовічний меч після реставрації урочисто презентували в Національному музеї історії. Деякі історики вважають його мечем Святослава Хороброго — батька Володимира Хрестителя — і пропонують зробити національною святинею.
Знайдений минулого року в Дніпрі  «Меч Святослава» привезли у столичний музей

Рік тому у Запоріжжі меч з 22-метрової глибини виловив звичайний рибалка. Руків'я меча інкрустовано міддю, мосяжем [- латунню] та сріблом. Робота ювелірна, надтонка, мала забрати довгі місяці. З заліза зняли шар іржі, під ним реставратори побачили напис латинкою «Ульфберг» — ідеться про майстерні у верхів'ях Рейну. Меч має 94 сантиметри в довжину і близько одного кілограма ваги.

Реставратор каже — це не перші варязькі мечи, знайдені біля Хортиці. 80 років тому, при будівництві ДніпроГЕСу неподалік місця нинішньої знахідки знайшли ще п'ять. Але вони значно простіші.

Унікальність зброї, збіг місця знахідки з приблизним розташуванням місця загибелі київського князя Святослава Ігоровича, а також виявлення подібних мечів схиляє істориків до думки про те, що даний меч є свідком і безпосереднім учасником останньої сутички київського князя Святослава Ігоровича з печенігами в 972 році.

Деякі науковці вважають, що знайдений меч належав самого князю Святославу, прозваному Хоробрим. За літописом, Святослав повертався від греків, яких переміг і взяв данину не золотом, а зброєю. Найкоштовніший меч пішов князю. З ним в руках він і помер — меч знайшли без піхов.

«Ми повинні його перевести у статус національної святині, — зазначив академік НАНУ Андрій Авдєєнко. — В Польщі на мечі-кладенці, який на 350 років молодше, приймають присягу».

Історики наголошують — княжий меч на 300 років старший, ніж російська княжа реліквія Шапка Мономаха. А ще кажуть — символічно, що реліквія піднялась з ріки вже в незалежній Україні. Бо Святослава мають за збирача українських земель, що пройшов з мечем від Кавказу до Болгарії.

 

comments powered by HyperComments