«Стус невідомий і Стус відомий». Засідання клубу «Апостроф»

Дарія Гриценко  |  Середа, 6 лютого 2013, 21:45
5 лютого у книгарні «Є» відбулось чергове засідання поетично-пісенного клубу "Апостроф". Цього разу темою вечора стала творчість і життя видатного поета Василя Семеновича Стуса.
«Стус невідомий і Стус відомий». Засідання клубу «Апостроф»

Ведучою вечора виступила Лариса Вировець  - засновник клубу "Апостроф". Вона й розповіла історію поета. Це  історія боротьби довжиною у життя. Впродовж вечора пані Лариса наводила цитати сина Василя Стуса  - Дмитра, який присвятив життя дослідженню творчості батька. Спогади  Дмитра Стуса  про життєві погляди батька, про страшний арешт, нескінченне перепоховання – всі спогади сповнені того ж сильного настрою, що й поезія Василя Семеновича.

Лариса Вировець

Почули присутні на вечорі пісню «На лисій горі» на слова В.Стуса у виконанні відомого харківського барда Миколи Воловика. Були також виступи учасників і гостів клубу: читали свої улюблені вірші поета.

Микола Воловик

Та ось пролунав несподіваний голос. На аудіо записах, підготовлених пані Ларисою, присутні почули самого Василя Семеновича. Нібито знищені колись КДБ записи збереглись у копіях у друга поета. Кожен вірш тримає у напрузі, і до кінця вірша голос звучить однаково потужно і водночас спокійно.

Незламна воля і трагічні обставини життя Василя Стуса безперечно наклали відбиток не тільки на його поезію (вона з цього зросла), а й на українську історію. Адже він був не просто поетом-ліриком, а дисидентом і політв’язнем, після смерті отримав звання Героя України.

Тож для України Василь Стус більше ніж поет і ніж герой. Його воля, наче воля всього народу виражена у діях, в слові. Дякуючи клубу «Апостроф», ми ще раз до цього слова вертаємось. 

 Фото автора

comments powered by HyperComments