Масштабну виставку "Київська Русь" відкрили в Національному заповіднику «Софія Київська»

Середа, 22 травня 2013, 10:50
Національний заповідник «Софія Київська» урочисто відкрив виставковий проект «Київська Русь. До 900-річчя вокняжіння Володимира Мономаха». Виставка такого масштабу відбувається у Заповіднику вперше. Експозиція презентує матеріали з колекцій Археологічного музею, Центру археології Києва та наукових фондів Інституту археології НАН України, Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній», Чернігівського історичного музею ім. В.В. Тарновського, музейних фондів Національного заповідника «Софія Київська». Виставка експонуватиметься до 1 липня 2013 року.
Масштабну виставку "Київська Русь" відкрили в Національному заповіднику «Софія Київська»

Мета проекту – популяризація унікальних історико-культурних пам’яток України доби Київської Русі. Виставка розповідає про визначних князів, зокрема, про таку легендарну постать, як Володимир Мономах, знакові історичні події, суспільство в цілому, розкриває особливості культурного розвитку держави показом пам’яток писемності, мистецтва, архітектури, побуту.

В експозиції представлено зброю XI-XIII ст., першу грошову одиницю Давньої Русі – гривню, що була в обігу протягом IX-XI ст., археологічні знахідки з розкопок Десятинної церкви – першого мурованого храму Києва, а також унікальні старожитності Київської Русі: церковні речі, літургійний посуд, хрести-мощевики, натільні хрестики та ін.

Значною частиною експозиції є колекція копій монументального живопису (мозаїки, фрески) давньоруських храмів з фондів Національного заповідника «Софія Київська», які створювалися протягом тривалого періоду, починаючи з XIX ст.

Цікавим є зал з пам’ятками матеріальної культури Київської Русі, що відображують побут та ремесла. Це дерев’яний та керамічний посуд, предмети торгівлі, вироби давньоруських ювелірів, зокрема, жіночі прикраси. Окремий комплекс знахідок дозволяє уявити різноманітні ігри, в які грали дорослі і діти.

Доповнюють експозицію сучасні реконструкції повсякденного одягу та військового обладунку з колекції ТОВ "Парк Київська Русь" та приватної збірки колекціонера Руслана Анисенка.

До уваги глядачів представлено близько 700 експонатів у шести виставкових залах пам'ятки архітектури XVIIІ ст. «Хлібня» за адресою: Київ, вул. Володимирська, 24.

Також, спеціально до Міжнародного дня музеїв та урочистого відкриття виставки «Київська Русь» на території Заповідника посадили білі троянди, сорт “Anne de Kiev”, що був виведений у Франції та отримав назву на честь Анни Ярославни, королеви Франції, дочки Ярослава Мудрого.

 Довідки за телефонами: (044) 278 20 83, (044) 278 67 06

comments powered by HyperComments