Десять диригентів на одній сцені в один вечір. «Віртуози Слобожанщини» відкривають новий сезон

Ольга Телипська  |  Четвер, 26 вересня 2013, 13:05
Вже 28 вересня у малій залі ХАТОБ Молодіжний академічний симфонічний оркестр «Віртуози Слобожанщини» відкриє новий сезон. І одразу планує зачарувати харківську публіку – в Україні має вперше прозвучати Симфонія до мажор Ріхарда Вагнера під диригуванням Тараса Куценка.
Десять диригентів на одній сцені в один вечір. «Віртуози Слобожанщини» відкривають новий сезон

Для поціновувачів класичної музики – це направду має стати святом, адже Симфонія до мажор – один з перших його значних творів. В ній музикознавці простежують вплив музики Моцарта, а здебільшого – Бетховена.

На базі оркестру створені малі колективи симфонічного оркестру: квартет валторн, струнний квартет і брас-квінтет. Учасники цих колективів є самі оркестранти «Віртуозів Слобожанщини» – представники  груп інструментів симфонічного оркестру. Найближчим часом на афішах міста Харкова з'являться концертні програми за участю цих ансамблів, а поки 28 вересня в рамках відкриття сезону відбудеться парад ансамблів оркестру. Також цього вечора можна буде почути Варіацію на тему Френка Бріджа для струнного оркестру Бенджаміна Бріттена, диригент – Юрій Яковенко.

З 23 жовтня по 2 листопада «Віртуози Слобожанщини» презентують унікальний проект – міжнародний майстер-клас і гала-концерт диригентів італійської опери. Усім відомо, що італійська опера є основою жанру опери. У жанрі італійської опери писали не лише італійці, а й інші європейські композитори. Цього року весь світ відзначатиме 200-річчя видатного італійського композитора Джузеппе Верді.  

«Віртуози Слобожанщини» також планують гучно відсвяткувати цю подію. За підтримки Італійського інституту культури посольства Італії в Україні проведуть міжнародний майстер-клас диригентів італійської опери під керівництвом професора Міланської консерваторії, доктора Даніеля Аджімана. Таким чином, більше десяти диригентів з різних країн світу, у гала-концерті 2 листопада представлять свої інтерпретації італійської опери видатних авторів. Як розповів головний диригент Тарас Куценко, такий проект в історії оперного мистецтва відбудеться вперше, а для самого Харкова – безпрецедентна подія року.

Цього року багато чого має статися вперше в житті Молодіжного оркестру. По-перше – переїзд у нове власне приміщення – малий зал ХАТОБ. Відтепер і репетиційний процес відбуватиметься в іншому поміщенні, в ньому наразі йдуть ремонті роботи. Так що вже у грудні у новій залі має звучати камерна музика.


 

Директор оркестру і диригент підготував нові музичні родзинки для харків’ян. Він планує плідну співпрацю музикантів з акторами театру і кіно. Тарас Куценко зазначив, що: «Такі композитори як Стравінський і Прокоф'єв дуже багато працювали над творами за участю симфонічного оркестру та читців. Це не нововведення в історії, але для Харкова – це новація».

Пан Тарас наголосив, що запрошуватиме до нашого міста молодих акторів з Москви. Першою ластівкою має стати актор московського театру Олександра Калягіна «Et cetera» Олексій Черних. Ведуться наразі перемовини і з українськими акторами.

 

comments powered by HyperComments