«Обереги музичної Харківщини»: історія музики в речах

Ніна Жаровська  |  Понеділок, 15 вересня 2014, 02:01
Пожовклі папери, сценічний одяг та старі фотографії. Біля стіни височіє бунчук – чудернацький музичний інструмент. У Харкові стало на один музей більше. Нещодавно відкрилася громадська галерея музейного формату «Обереги музичної Харківщини». 13 вересня її засновник Юрій Щербінін особисто познайомив відвідувачів із музичною історією міста.
«Обереги музичної Харківщини»: історія музики в речах

Експонати, представлені на виставці, музикознавець Юрій Щербінін збирав усе життя. Проте віддати належну шану безцінному архіву вдалося тільки тепер. Рік тому нарешті знайшлося приміщення для експозиції – у Будинку культури Харківського університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба. За словами Щербініна, створенню галереї також посприяла міська влада.

Він розповідає: «Монтажні роботи зі створення цієї постійної експозиції почалися в кінці листопада минулого року і закінчились 9 травня цього року. Треба було чекати п’ятдесят років, битися в усі двері, писати до всіх інстанцій, піднімати питання про музей, щоб він був створений ось так, за один рік. Тим більше в такий страшний час, коли стояло питання «бути чи не бути» музеєві через події на Сході».

Юрій Путнік, керівник громадського руху «Мы вместе», котрий влаштував груповий похід у галерею, говорить:

«Юрій Леонідович – людина, котра все життя збирала раритетні експонати. І ось, нещодавно, 30 серпня здійснилася його мрія, і відкрилась унікальна галерея. Принаймні в Харкові досі подібного музейного типу не було. Здається, і в Україні немає, тобто це єдина галерея музейного типу в нашій країні».

Хронологічно експозиція починається з кінця 18 століття. Серед найцінніших «оберегів» – клавіші рояля, на якому грав композитор Петро Чайковський, особисті речі радянських та українських композиторів Якова Степового і Тараса Кравцова. Поряд із ними – віяло і «станцьовані» пуанти, подаровані народною артисткою України, головним балетмейстером ХНАТОБу, балериною Світланою Коливановою. Окремо Щербінін виділяє паличку диригента, засновника Харківської консерваторії Іллі Слатіна:

«Найдорожче для мене і для всіх музикантів – це особисті речі Слатіна, в тому числі диригентська паличка. Його учень Костянтин Леонтійович Дорошенко, котрий подарував мені цю паличку, як у воду дивився. Він подарував мені її у 1967 році, вона ніде не експонувалася. Він сказав: «Юро, ти її бережи. Ти так хворієш ідеєю музею, може, колись у Харкові й буде музей, і вона знайде своє місце». І от вона знайшла своє місце».

Документів та фотографій тут – узагалі не перелічити. Про кожен із предметів музикознавець може розповісти власну історію. Ось що він розказує про фото академіка Бориса Вєркіна:

«Мені захотілося відновити ім’я Бориса Ієремійовича Вєркіна, батька Тетяни Борисівни Вєркіної, яка нині очолює Харківський університет мистецтв. Він сам трохи навчався в консерваторії, прекрасно грав. Але головна його заслуга була в тому, що в 60-і роки він організував у Інституті низьких температур «філармонію фізиків». І там виступали. Він так умів запросити, як філармонія не вміла запросити, – і оркестри, і солістів. А вже солісти наших театрів вважали за високу честь виступити. Я бував на цих незабутніх вечорах. І ось фотографія, де він за роялем, а його друга жінка співає».

Юрій Щербінін сподівається, що новостворений музей буде розширюватись. Адже зараз у ньому виставлено близько 1/6 від усього архівного зібрання. За словами музикознавця,  його начальство жартує: «при тому, що у вас є, вам і Палацу спорту буде мало».

«Хочеться, щоб тут звучала музика, були презентації наших авторів, таких, наприклад, як Чепалов. Я дивився приголомшливу презентацію його журналу «Танец». Все є у нас тут тепер: екран, умови, музика», – ділиться планами засновник.

Варто сказати, що маршал Іван Кожедуб, іменем якого названий Харківський університет Повітряних Сил, теж був не чужий музиці. Зі спогадів його сина, Микити Кожедуба: «Мало хто знає, що в його полку під час війни була співоча ескадрилья і батя грав на саксофоні! Деякий час удома навіть зберігалася фотографія, на якій були льотчики ескадрильї з музичними інструментами. У нього взагалі були непогані музичні здібності – і на балалайці грав, і на акордеоні».

Відвідати галерею «Обереги музичної Харківщини» можна безкоштовно, в будь-який день. Перед цим треба лише домовитися про екскурсію з організатором. Музей знаходиться за адресою: в’їзд Тринклера, 5а (вхід із боку вулиці Весніна).

comments powered by HyperComments