Презентована перша книга про ЛНРівський полон (фото)

Юлія Гуш  |  П'ятниця, 3 липня 2015, 14:53
2 липня в приміщенні харківської Спілки письменників пройшла презентація книги Валерія Макеєва «Сто днів полону, або позивний 911».
Презентована перша книга про ЛНРівський полон (фото)

Книга заснована на особистих спогадах автора під час його перебування в полоні бойовиків «ЛНР», в якому він провів більше трьох місяців. «Я мав внутрішнє зобов‘язання про це написати, – розповів Валерій Макеєв, – тому що майже всі, хто був у полоні, про це не пишуть та майже не говорять. Бо тяжко. І тут дуже важливо було про що написати і як це подати. Писати все, що бачиш, було неможливим. Тому що рідним полонених, які там перебувають, читати якійсь конкретні речі дуже небезпечно. Крім того, потрібно ще й не нашкодити звільненню тих полонених. Тому всі прізвища, всі імена, місця були спеціально дещо змінені. Щоб не було жодних аналогій. Бо є багато патріотів, які залишилися на «тій» стороні. Було важливо не відобразити їх».

На презентації був присутній журналіст Роман Черемський, який був в полоні разом з Макеєвим. Він також наголосив на тому, що людина, яка пише на цю тему, має бути вкрай обережною. Черемський розповів, що на стороні російських найманців всю інформацію, яка потрапляє в публічний простір, ретельно моніторять.  Наприклад, викладене в мережі СМС-повідомлення від полоненого може обернутися йому великими проблемами.

Валерій Макеєв розповів, що кожного дня йому надходять відгуки про його книжку від читачів як з України, так і з-за кордону. «Це абсолютно неформатний погляд на війну, – додав Макеєв, – при тому що це не погляд збоку, а зсередини, «середнішої» якої не існує». Автор впевнений, що книги також мають велике значення для війни і що слово має більшу потужність ніж набої. 

comments powered by HyperComments