«Третя світова війна. Битва за Україну»: книга, написана по гарячим слідам

Юлія Гуш  |  Вівторок, 17 листопада 2015, 22:27
17 листопада в харківській книгарні «Є» відбулася презентація книги Юрія Фельштинського та Михайла Станчева «Третя світова війна. Битва за Україну».
«Третя світова війна. Битва за Україну»: книга, написана по гарячим слідам

«Це була ідея мого колеги зі Сполучених Штатів професора Юрія Фельштинського, – розповів Михайло Станчев, – він попросив щоб я також прийняв участь. Я взяв на себе так звану українську частину книги, а він обрав ту тему, яка йому подобається більше і в якій він є кращим фахівцем – це Росія та взагалі система путінізму, а також відносини між двома країнами. Писали ми книгу після того, як розпочалися події на Майдані. Ледве встигали. Бо те, що ми писали, могло виявитись запізнілим. Потрібно було переробляти».

Під час написання книги автори спілкувалися з учасниками подій на Майдані та зібрали значний об’єм матеріалу. За словами Станчева, книга писалася по гарячим слідах. Проте постійно доводилася щось додавати, переробляли та виправляли. Врешті-решт в жовтні книга була написана і цього року вона вийшла в світ. Перша найбільша презентація відбулася у Варшаві. Як зазначає Михайло Станчев, книга писалася передусім для західного читача, який мало що знає про Україну. В ній автори намагалися дати пояснення подіям, які тут відбувалися.

«Якщо судити по тих презентаціях, які ми проводили у Варшаві чи тут, в Україні, по соцмережам, де я читаю відгуки, то книга сприймається позитивно, – зазначив Станчев, – є і критика. Мене критикували через те, що я нібито написав деякі речі з проросійських позицій. Коли я просив вказати де це точно було, то відповіді були пов’язані з Олегом, який княжив спочатку в Новгороді, а потім в Києві. Але якщо дотримуватися історичної правди, то так все і було. Самим цінним для мене був дзвінок мого товариша з АТО, якому я подарував цю книгу. Її прочитали солдати і передали: «Скажіть професору «спасибі» за правду. Для мене це найважливіша рецензія».

comments powered by HyperComments