Художники створять величезний мурал на стіні “Турбоатому” в Харкові

Тетяна Зарубіна  |  Четвер, 11 серпня 2016, 14:03
11-23 серпня галицькі й слобожанські митці у Харкові працюватимуть разом, аби розповісти про Галичину та дізнатися про Слобожанщину
Художники створять величезний мурал на стіні “Турбоатому” в Харкові

На “Творчих резиденціях” вони реалізують свої соціально-мистецькі проекти, які презентують під час масштабного форуму “ПогранКульт: ГаліціяКульт”, котрий пройде в жовтні у Харкові.

Першу частину спільно створених арт-об’єктів презентують уже на День міста, 23 серпня, на виставці у “ЄрміловЦентрі” – це буде своєрідний подарунок харків’янам від галичан. Ще одним подарунком має стати величезний мурал на стіні “Турбоатому”, який розписуватиме зведена команда муралістів, у тому числі художники з Івано-Франківська Сергій та Віталій Грехи.

Молоді й досвідчені митці з різних регіонів України працюватимуть у проекті “Творчої резиденції”, щоб розвінчати взаємні — галицькі й слобожанські — стереотипи та міфи, подивитися на свій регіон з іншого ракурсу. Організатори сподіваються, що різниця регіональних культурних традицій допоможе митцям знайти й використати імпульс для  українського мистецтва.

LOGO_galicia_map

Художня резиденція галицьких митців “Коло спілкування” в “ЄрміловЦентрі” має на меті інтеѓрувати галицьких художників у харківське мистецьке середовище, познайомити зі знаковими харківськими мистецькими діячами, проектами та тенденціями. І — дати митцям можливість спільно дослідити подібності та відмінності регіональних мистецьких та побутових традицій та ідентичностей.

“Незнання породжує конфлікти, стереотипи, страхи і агресію. У сфері культури, яка оперує емоціями, це видно найбільш виразно. Подолати бар’єри можна через розширення кола спілкування і кола співтворчості”, — переконана кураторка візуальної частини форуму “ГаліціяКульт” Наталя Космолінська, львівська мистецтвознавиця, заступниця директора львівського Палацу мистецтв.

Резиденція “Турбоарт” збере муралістів не лише з Галичини, Східної та Центральної України, а також Польщі й Росії. Команда художників створить мурали на фасадах будівель заводу “Турбоатом”, а також на турбінах, які будуть винесені як арт-об’єкти у громадський простір Харкова.

IMG_22741

“ГаліціяКульт”стане третім форумом благодійного фонду DOFA.fund (колишня назва – “Мистецькі надра”), що поставив собі на меті познайомити Україну — з Україною. Перші два, “ДонКульт”, відбулися у листопаді 2014 в Києві та червні 2015 у Львові. “ГаліціяКульт” є одним із восьми переможців європейського конкурсу культурних ініціатив Advocate Europe (усього брали участь 668 проектів). Відбувається проект за підтримки спілки MitOst в партнертві з Liquid Democracy, заснованого фондом Stiftung Mercator.

Нагадаємо, у Харкові вже є мурали. Зокрема, на фасаді будинку намалювали величезного щиглика

comments powered by HyperComments