Харківські письменники візьмуть участь у міжнародному місячнику написання роману

Вівторок, 1 листопада 2016, 15:39
1 листопада стартує NaNoWriMo (НаНоРайМо) — всесвітній місячник письменників, учасники якого за 30 днів зобов'язуються написати 50 тисяч слів для своїх нових книг. Харків'яни приєднаються до своїх пишучих колег з усього світу вже вдруге. 1 листопада 10 харківських письменників почнуть створювати свої нові історії, деякі з яких можуть стати книгами.
Харківські письменники візьмуть участь у міжнародному місячнику написання роману

Ідея NaNoWriMo (National Novel Writing Month) народилася в кінці 1990-х в США, щоб допомогти початківцям письменникам бути продуктивними. Дисципліна важливіше перфекціонізму, вважають автори проекту. Якщо в першому місячнику в 1998 році взяли участь 21 чоловік, то сьогодні NaNoWriMo збирає близько 500 000 учасників по всьому світу, включаючи Україну. Справедливості заради, треба сказати, що дуже небагато письменників, які створили базу з 50 000 слів, доводять її до завершеного стану — романа. Але ті, хто продовжує працювати, досягає великих успіхів. Наприклад, бестселери «Води слонам» Сари Груен або «Нічний цирк» Ерін Моргенштерн були написані саме під час таких листопадових марафонів. У кожного зареєстрованого учасника — досвідченого чи романіста або початкуючого письменника — є власний графік, денна норма виробітку, а колеги забезпечують моральну підтримку в процесі.

Куратор харківської групи НаНоРайМо Таїс Золотковська ще до своєї участі в проекті написала кілька книг. Але основа її першої великої роботи — роману «Лінія зусилля», який вийшов у жовтні цього року в Харкові була створена саме під час минулорічного НаНоРайМо.

«Звичайно, не можна за 30 днів написати книгу, 1 грудня віддати її у видавництво і чекати рецензій, — розповідає Таїс Золотковская. — Але це хороший стимул створити щось нове в короткі терміни і потім доробляти. Мені подобається формат НаНоРайМо, але я працюю і до місячника: продумую ідею, персонажів, вивчаю матеріали. А декотрі просто сідають за стіл і починають писати».

У групі харків'ян, які беруть участь у НаНоРайМо-2016, у кожного свій метод. На відміну від Таїс, Дарина Коханова, учасниця минулорічного місячника, автор книги «Добра історія про кохання», дозволяє своєї історії розвиватися самій, спонтанно: «Мій оповідач — кіт, який спостерігає за життям своєї господині. Я і не планувала, що буде далі, я просто працювала за графіком НаНоРайМо, і в підсумку написала 50 000 слів. Кілька місяців редактури — і книжка була готова. Її можна купити в інтернет-магазинах, а для своїх друзів я замовила паперові варіанти».

Але видання книги — не обов'язковий, хоча і бажаний для багатьох результат НаНоРайМо. Головне в ньому — спільна плідна праця письменників, а за виконану норму в 50 000 слів учасник отримує сертифікат. І навіть якщо хтось не завершить задумане, він може підтримати інших.

Хоча місячник стартував 1 листопада, до харківських «письменників-марафонців» ще можна приєднатися. Учасники НаНоРайМо і під час проекту, і протягом усього року спілкуються та обмінюються досвідом у Клубі анонімних авторів. За словами Таїс Золотковской, кожен бажаючий може звернутися до членів КАА, і ті допоможуть з реєстрацією в проекті, і, власне, з написанням роману. За словами куратора, щотижня харківська група буде проводити зустрічі для обговорення робіт і пошуку нових ідей.

comments powered by HyperComments