На Харківщині відродять традицію різдвяного вертепу

Юлія Гуш  |  Неділя, 11 грудня 2016, 23:04
У Харкові вперше відбудеться ВЕРТЕП-ФЕСТ, який об’єднає вертепні колективи з усіх куточків України.
На Харківщині відродять традицію різдвяного вертепу

Протягом 13 та 14 січня харків’яни зможуть споглядати яскраву святкову феєрію, яка завершить цикл зимових свят. На два дні до міста завітають колективи з усієї України – дорослі, дитячі, музичні, драматичні, традиційні та сучасні, які представлять собою всі грані українського вертепу. Загалом, очікуються виступи півсотні колективів та близько тисячі гостей. Організатори обіцяють, що це буде один з найбільш цікавих та яскравих вертепних фестивалів, які на сьогоднішній день проводяться в Україні.

«По-перше, це свято, – підкреслила Ірина Маркевич, співзасновниця БО «Благодійний фонд «Харків з тобою», – воно дасть багато гарного настрою та веселощів для нас всіх. По-друге, це відродить вертепну традицію на Харківщині. Тут були вертепи, переважно лялькові. Були і колядування. Ми хочемо їх відновити. Також є ще один аспект, який нас цікавить. Це підвищення туристичної привабливості Харківщини. Ми вважаємо, що цей захід буде проводитися кожного року. І він привабить до Харкова туристів з усіх міст України».

Стартує фестиваль з великого параду вертепів, який відбудеться у центрі Харкова. Після цього колективи розіб’ються на окремі команди та гратимуть в п’яти різних локаціях. Крім того, вони виступатимуть на «альтернативних» майданчиках, як то лікарні, війкові шпиталі, розважальні центри тощо. Даний фестиваль має відродити традицію різдвяних вертепів на Харківщині, яка за совєтських часів була майже забута.

«Харків знаходиться на межі, на кордоні з Росією, – зазначив Володимир Чистилін, громадській діяч, співкоординатор харківського Євромайдану, – це питання української культури та українських традицій. Це важливо. Бо багато років вони взагалі були заборонені. Традиція проведення вертепів на Слобожанщині існувала завжди. Але за радянських часів вона майже зникла. Тому важливо, щоб традиції українських колядок поновлювались. Щоб люди відчували себе патріотами. Відучували себе частиною України. І вертеп зараз – це одна зі складових нашої культури. Як і колядки. Це те, чого немає, наприклад, в Росії. І ця межа самоідентифікації українців проходить через різні культурні пласти. В тому числі й через вертепи».

У ролі ініціатора вертепного фестивалю виступила БО «Благодійний фонд «Харків з тобою». Крім того, до його організації долучилися: ХОДА, фонд громади Харкова «Толока», Адаптаційно-культурний центр «АКЦентр», НСОУ «Пласт», «Станиця Харків» та Харківська єпархія Української Православної Церкви Київського Патріархату. Дізнатися більше про програму заходів можна на офіційній сторінці фестивалю.

comments powered by HyperComments