Оксана Забужко: «Ми переможемо в цій війні, коли відмобілізується вся Україна»

Юлія Гуш  |  Середа, 14 грудня 2016, 14:15
Таку думку письменниця висловила під час своєї відкритої зустрічі-дискусії с Сергієм Жаданом, яка пройшла в галереї сучасного мистецтва «ЄрміловЦентр».
Оксана Забужко: «Ми переможемо в цій війні, коли відмобілізується вся Україна»

Захід відбувся в межах проекту «П’ятий Харків, до створення якого долучилися Сергій Жадан та Ярослав Маркевич сумісно з Літературним музеєм та Каразінським університетом. Він передбачає, що кожного місяця до Харкова будуть приїжджати знакові українські та іноземні письменники і дослідники, які будуть проводити от такі відкриті зустрічі.

«Проект називається «П’ятий Харків, – розповів Жадан, – очевидно, назва апелює до концепції Юрія Шевельова. Для нас це спроба проговорити якусь возію Харкова в майбутньому. Поговорити про наше місто. Тому що всі ми його знаємо та любимо. Ми всі звикли говорити чи не говорити, ігнорувати чи не ігнорувати ті слова стосовно першої столиці, культурної столиці, студентської столиці. Це по-своєму вірно, по-своєму невірно. Але є така проблема: Харків – це таке місто, яке страшенно сегментоване та роздроблене».

Тому не дивно, що перший захід, який відбувся в межах даного проекту, був в багато в чому присвяченій проблемі роздробленості країні та інформаційній війні, що активно цьому сприяла ще до початку воєнних дій на Донбасі. «І все воно було спеціалізовано, – зазначила Оксана Забужко, – власне, для того, щоб здійснити демонтаж країни і розібрати її по частинам. Щоб вона себе не бачила в цілісності. Що в нас лишалося спільного? Тільки прогноз погоди на телебаченні, в якому можна було побачити єдину країну».

Вона розповіла, що мешканці одного регіону свого часу взагалі не знали, як живуть мешканці іншого. Вони були надто роздробленими та розрізненими, що дозволило в кожній області проводити окремий інформаційний наступ.  

«Це політика роздроблення країни, яке мало відбутися дуже легко, – зазначила Оксана Забужко, – нас всіх обробляли по-різному. І кожний регіон по-різному. Харків обробляли по-своєму. Але в кожне місце ти приїжджаєш і в кожному місті тобі розповідають, коли це починалось, як це починалось. Десь з кінця 90-х, десь з початку 2000-х. Коли починали з’являтися якісь дивні напівмілітарні структури, як то відомий всім «Оплот», якісь квазі-партії. І всі ці віруси, які отримували там підтримку з-за «поребрика». Все це була підготовка до розвалу країни, яке мало відбутися в 2014 року. Але яке не відбулося. Не втомлююсь повторювати: це тоді для мене було категорією чуда і досі залишається таким».

Проте наразі ситуація змінилася. За словами Забужко, людьми, як виявилось, не так легко маніпулювати, як це здавалося новим «кандидатам на тоталітаризм». Письменниця навела приклад Маріуполя, де після звільнення від ворожих військових формувань сильно активізувалося культурне життя. За її словами, саме культура дозволяє людям надолужити те, чого вони не отримали раніше.

«І в саме цьому інформаційно затероризованому Маріуполі люди збиралася, – розповіла Забужко, – це є реакція от цієї вітальності міста, яке хочуть задавити та знищити, але воно протестує та реагує. І всі ці речі можна описати одним словом – мобілізація. Ми переможемо на цій війні, коли відмобілізується вся країна».

comments powered by HyperComments