Ляльковий вертеп для всієї родини: як театр «ТАМіЯ» готується до фестивалю

Неділя, 18 грудня 2016, 17:24
Підготовка до ВЕРП-ФЕСТу триває. Від Харкова там буде брати участь щонайменше 15 різних колективів, серед яких – актори театру «ТАМіЯ».
Ляльковий вертеп для всієї родини: як театр «ТАМіЯ» готується до фестивалю

Один з таких вертепів готують актори театру анімаційного мистецтва «ТАМіЯ», які у своїх спектаклях поєднують лялькову виставу з сучасною анімацією. «Вертеп по своїй природі – це скоріш дійство, яке більше підходить для площ, – розповіла Олена Авдєєва, режисерка театру, – це певне свято. Але в нашому театрі ми розповідаємо притчові історії, біблейські історії про те, що можна по-різному ставитися до свят. Людина, яка попаде на такий спектакль, може змінити своє ставлення до багатьох речей. Бо вони всі дуже світлі, глибокі і зрозумілі як для дітей, так і для дорослих».

За її словами, ляльковий театр є достатньо камерним. І спектаклі, які там проходять, позиціонуються як сімейні. За словами режисерки, їй би хотілося, щоб ці всі ці історії «потрапляли всередину людини і робили світ кращим». Щодо акторів, то вони з ентузіазмом сприйняли можливість взяти участь у вертепному фестивалі. Адже не всі з них мають змогу весь час працювати по своїй спеціальності через відсутність робочих місць. «А я в своєму театрі можу їм це надати, – підкреслила вона – і вони дуже раді. Є тема, яка не може не нести просвітлення. Адже вертепи, історія народження Ісуса, все це дуже подобається акторам».

За словами Олени Авдєєвої, колектив театру працює на розширення власної аудиторії. Адже театральне мистецтво має потрапляти до глядачів, яким важко донести такого роду спектаклі: «У нас театр ляльок один, дітей дуже багато. Ті ж переселенці, ті ж діти з малозабезпечених сімей, діти родин загиблих. Є багато людей, які, можливо, хотіли би потрапити на спектаклі, але не мають на це матеріальної можливості. І ми дуже хочемо показувати таким дітям спектаклі».

Вона впевнена, що театр в першу чергу має бути соціальним та відкритим для широкого загалу: «Я думаю, що основний мотив – це зміна парадигми мислення, – підкреслила Авдєєва, – що театр – це не якась там будівля, до якої раніше любили ходити. Ми ідемо безпосередньо до свого глядача. Бо театр – він може і повинен бути соціальним. І актори, розуміючи, де вони виступають, усвідомлюють відповідальність за те, що побачать діти. Ми спілкуємося під час спектаклів зі своїм глядачем. І хочемо його зробити для широкого загалу».  

Нагадаємо, що 13 та 14 січня у Харкові буде проходити ВЕРТП-ФЕСТ, який об’єднає вертепні колективи зі всієї України – дорослі, дитячі, музичні, драматичні, традиційні та сучасні. Всі вони представлять собою різноманітні грані українського вертепу.

comments powered by HyperComments