Яскравий вертеп з трагічними моментами. Як харківський СУМ готується до ВЕРТЕП-ФЕСТу

Юлія Гуш  |  Субота, 31 грудня 2016, 11:34
Підготовка до вертепного фестивалю триває. Свій виступ готує і Колядницький гурт Харківського СУМу, який розповість свою різдвяну історію.
Яскравий вертеп з трагічними моментами. Як харківський СУМ готується до ВЕРТЕП-ФЕСТу

Це буде театралізований вертеп, посталений за сценарієм ХVIII-XIX століття. І хоча сюжет там буде суто традиційним, проте в ньому будуть вгадуватися і сучасні тенденції. Крім того, театралізоване дійство має супроводжуватися колядками, без яких зараз важко уявити різдвяні свята.  

«Колядки – це дуже важлива річ, – підкреслив Роман Роман Черемський, учасник гурту, – адже це народне, вертепне дійство прикрашене співом. І в нас вчаться співати. Також ми вважаємо, що 50% успіху – це костюми. Тому зараз ми їх готуємо. А вони досить колоритні – це і східні царі, які прийшли поклонитися Ісусу Христу, це й Ірод, який наказав його вбити, це і Смерть, яка прийшла до Ірода зі справедливою розплатою, це і Чорт, який забрав його душу до пекла, це і Рахіль, яка є уособленням матері».

Незважаючи на святковий настрій традиційного вертепу, дана постановка буде містити й трагічні моменти. Мова йде про той епізод з Біблії, коли цар Ірод наказав вбити у Віфлеємі всіх дітей віком до 2 років.

«І у нас, на відміну інших вертепів, є трагічний момент, коли воїни за наказом Ірода відбирають немовля в матері й вбивають його, – зазначив Черемський, – вона просить вбити її саму, проте Ірод в своїй жорстокості не дозволяє. І на очах у матері вбивають дитину. Вертеп пропри те, що він дуже веселий, дуже яскравий, містить такі трагічні та серйозні моменти. Адже ми повинні замислитися. Вертеп – це не просто розвага. Це не просто веселе колядування. Це, по суті, нагадування для чого існує це свято, нагадування, чому Ісус Христос прийшов на землю».

Роман впевнений, що таке святкування Різдва – з колядками та вертепами – має «наголошувати на духовних цінностях». Адже святкування з часом набуло більш світського забарвлення, ніж це було раніше. Проте і сьогодні люди радо зустрічають колядників. Так що ніхто не залишається ні з поганим настроєм, ні з пустими руками. Хоча трапляються й ті, хто сприймає такі колядки з негативом. Проте таких людей з кожним роком стає все менше і менше.

«Ми вважаємо, що таким способом ми сіємо, як би це банально не звучало, щось добре, позитивне та цінне, – підкреслив Роман Черемський, – ми намагаємось збільшити кількість добра у світі. Ми намагаємося закликати людей до дотримання християнських чеснот. Крім того, це гарно проведений час, нові знайомства, спілкування. Це у нас завжди було».

comments powered by HyperComments