Вбрання як мистецтво: в Харкові відкрилася унікальна виставка японських кімоно

Юлія Гуш  |  Четвер, 8 червня 2017, 13:07
Нещодавно був представлений проект «Шовковий вітер: японське кімоно ХХ століття», в межах якого було представлено традиційне японське вбрання
Вбрання як мистецтво: в Харкові відкрилася унікальна виставка японських кімоно

Виставка проходить в приміщенні Обласного організаційно-методичного центрі культури і мистецтва. На ній представлено артефакти, які були надані з приватних колекцій чи надіслані японськими громадськими фондів. За словами організаторів, ця виставка є унікальною для Харкова – в такому обсязі японське вбрання було представлено вперше, - повідомляє «Справжня Варта»

«В наших музеях не існує такого поняття, як японське кімоно, – розповіла Світлана Рибалка, японіст, куратор виставки, – його просто не існує в жодній українській колекції. Подивитися нема де. Єдиний шанс для українців – це отримати запрошення від японського посла. В грудні, коли святкується день народження японського імператора. Тоді можна побачити дружину посла в японському кімоно. І надалі – тільки фільми. Це все, що залишається. Тому ця виставка цікава сама по собі завдяки японським артефактам. За з іншого боку, вона дозволяє познайомитися з японською культурою через кімоно».

На виставці можна побачити дорослі кімоно, дівочі фурісоде, які в самій Японії називають «квіткою серед усіх кімоно», вбрання до свята дітей Шітчігосан, а також традиційні аксесуари. Крім того, в межах проекту заплановані лекції з історії японського вбрання, які дозволять краще зрозуміти саму виставку.

«Кімоно – це не просто одяг, – підкреслила Світлана Рибалка, – це мистецтво, це ставлення до людей, це ставлення до світу, це розуміння себе у світі. Тут безліч цікавих історій про кімоно. І я сподіваюсь, що завдяки цій виставці харків’яни зможуть хоча б трохи доторкнутися до світу Японії. Мені би не хотілося, щоб її уявляли виключно як країну нінзя та аніме. Хоча, звісно, все це цікаво. Але ж культура цієї країни значно глибша».

Подивитися на японське вбрання можна буде до 5 липня.

Більше новин за темою читайте на сайті «Справжньої Варти».

comments powered by HyperComments